info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > 10 veelgemaakte fouten met zonnebrandcrème
10x beter zonnebrandcrème smeren
dinsdag 11 feb 2014, 12:45 uur
zonnebrandcrème
Wist je dat huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker is? En wist je ook dat te veel en te lange blootstelling aan de zon, de nummer één oorzaak van huidkanker is? De zon is op die manier verantwoordelijk voor meer kankergevallen dan tabak. Daarbovenop versnelt de zon ook nog eens het verouderingsproces van de huid.

Misschien wist je dat allemaal al, maar wat je (waarschijnlijk) nog niet wist, is dat zonnebrandcrème een wapen is tegen zowel huidkanker als huidveroudering. Maar dan moet je wel de juiste zonnebrandcrème gebruiken en die crème juist gebruiken. En daar gaan veel mensen de mist in. 10 veelgemaakte fouten met zonnebrandcrème.

1. Je hebt een zonnebrandcrème met enkel UVA-filter

Dus jij hebt een zonnebrandcrème met factor 50 in de kast staan en denkt dat je wel veilig bent voor de schadelijke invloed van de UV-stralen van de zon? De zon straalt twee soorten UV-licht uit: UVA en UVB. De factor – het nummer op je fles – geeft enkel de mate van bescherming tegen UVB-straling aan, de bescherming tegen zonnebrand. Een zonnebrandcrème met UVA-filter beschermt óók tegen veroudering van de huid. Je doet er dus goed aan te checken dat je zonnebrand zowel een UVA- als UVB-filter (breedbandfilter) heeft!

2. Je gebruikt al jarenlang dezelfde fles zonnebrandcrème

Je gebruikt waarschijnlijk geen voedingsmiddelen die over datum zijn. Waarom gebruik je dan wel een fles zonnebrandcrème waarvan de houdbaarheidsdatum al lang is verstreken? Zowel de actieve ingrediënten als de bewaarmiddelen in zonnebrandcrème verliezen mettertijd hun werking. De crème beschermt je daardoor niet alleen minder goed tegen de zon, maar kan ook bedorven zijn. Neem de houdbaarheidsdatum op je fles zonnebrandcrème in acht en houd er bovendien rekening mee dat zonnebrandcrème, net als bijvoorbeeld je flesje frisdrank, sneller bederft in de volle zon.

3. Je gebruikt (enkel) make-up met een beschermingsfactor

Vrouwen willen er altijd goed uitzien, óók wanneer ze naar het strand of zwembad gaan. Een make-up mét beschermingsfactor lijkt dan een uitkomst, maar pas op! Make-up bevat maar een kleine hoeveelheid werkzame bestanddelen en je moet je al haast schminken als een clown, wil je make-up je net zo beschermen tegen de zon als de kwak zonnebrandcrème die je in je gezicht smeert. Je doet er dus goed aan zonnebrandcrème te smeren ruim vóór je je make-up aanbrengt, bijvoorbeeld in de ochtend.

4. Je gebruikt te weinig zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème beschermt op twee manieren tegen de zon: sommige ingrediënten reflecteren en andere absorberen de schadelijke UV-stralen van de zon. Maar je hoeft de zonnebrandcrème niet zo dik aan te brengen dat alle UV-stralen geblokkeerd worden. Daarentegen moet je ook niet met één druppel een zo groot mogelijk huidoppervlak proberen in te smeren, om de meeste waar voor je geld te krijgen. Hoe veel dan wel genoeg is? Gebruik je gezonde verstand. En onthoud: beter te veel dan te weinig.

5. Je smeert je niet vaak genoeg in

Veel mensen smeren zich 's ochtends in met zonnebrandcrème en denken dat ze de hele dag beschermd zijn. Hoewel het een goed idee is je al 's ochtends in te smeren en niet pas als je al de zon ingaat, is het ook goed om te weten dat zonnebrandcrème slechts twee uren werkzaam is; daarna moet je toch echt een nieuwe laag aanbrengen. Een deel gaat verloren tijdens het (eventuele) zwemmen en een deel zweet je uit. Ook verliezen de actieve bestanddelen hun werkzaamheid, dus ook wanneer je amper zweet of niet gaat zwemmen dien je dit advies ter harte te nemen.

6. Je wast je handen na het insmeren

Ook je handen verdienen bescherming tegen het zonlicht. Smeer ze daarom in met de resterende crème die je wellicht geneigd bent om van je handen af te spoelen. Kortom, eerst handen wassen, dan insmeren en niet andersom.

7. Je vertouwt op de waterbestendigheid van je zonnebrandcrème

Geen enkele zonnebrandcrème is écht waterbestendig. Waterbestendig betekent alleen dat de zonnebrandcrème meer vetten en oliën bevat, die het water afstoten. Waterafstotend zou dus een betere benaming zijn geweest. Na verloop van tijd wast water óók 'waterbestendige' zonnebrandcrème af. Hoe lang dat is? Houd rekening met één uur. Uit praktisch oogpunt kun je het best na elke zwempartij opnieuw smeren.

8. Je gebruikt zonnebrandcrème alleen op zonnige dagen

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is... de zon. Ook als de zon op een zomerse dag schuilgaat achter de wolken, doet ze haar schadelijke werk. De UV-stralen van de zon penetreren met groot gemak door het wolkendek, waardoor je ook kunt verbranden wanneer je de warme zonnestralen niet voelt. Dat geldt ook op minder warme zomerse dagen! Het is dus slim om in de zomer zonnebrandcrème te smeren telkens als je naar buiten gaat, ook op niet-zonnige en minder warme zomerdagen.

9. Je gooit je geld weg

Veel mensen zijn bereid euro's meer per fles zonnebrandcrème te betalen voor een hogere beschermingsfactor. Dit terwijl een factor 50 je amper meer beschermt dan een factor 25. Misschien laat je je misleiden door de getallen en denk je dat factor 50 twee keer beter beschermt dan factor 25. Dat is niet waar. Een factor 25 blokkeert al meer dan 90% van de UVB-stralen, verantwoordelijk voor zonnebrand, dus het is technisch al onmogelijk dat een factor 50 je twee keer beter beschermt. Vanaf een factor 30 weegt de vermeerderde bescherming nog amper op tegen de meerprijs, dus in de meeste gevallen kun je hiermee volstaan. Begrijp ons niet verkeerd: we willen je die paar procenten extra bescherming niet ontzeggen!

10. Je vertrouwt te veel op je zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème is in feite de laatste verdedigingslinie tegen de zon. En zelfs de hoogste beschermingsfactor biedt je geen 100% tegen de zon. Dus beperk de tijd die je in de 'volle' zon doorbrengt en bescherm je behalve met zonnebrandcrème ook met het dragen van een hoed en beschermende kleding. Kijk naar de bewoners van enkele van de warmste landen ter wereld; die zie je ook niet rondlopen in korte broek en t-shirt.