info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > een gezonde huid door de juiste voeding
Een gezonde huid door de juiste voeding
dinsdag 24 sep 2013, 12:45 uur
huid, fotolia
Voedende crèmes, lotions, maskers ... De cosmetica-industrie verdient miljarden aan producten voor huid- en gezichtsverzorging. Hoewel al die uitwendige applicaties enig effect sorteren, begint een gezonde huid toch echt van binnenuit!

Je huid is de spiegel van je gezondheid. Allerlei huidproblemen zoals acne, uitslag, een droge of juist vette huid zijn vaak het gevolg van een verkeerd voedingspatroon en bijgevolg allerlei problemen met je darmflora, hormoonhuishouding en immuunsysteem.

Wil je een gezonde huid? Dan moet je toch echt voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen, zoals vitamine A en C en zink, en bepaalde voedingsstoffen, zoals een teveel aan (dierlijke) vetten en eiwitten, mijden. Ook ongezonde gewoonten als roken en (te) veel alcohol drinken hebben hun weerslag op je huid. Net als overmatige blootstelling aan zonlicht en een teveel aan stress.

Eigenlijk is alles wat goed is voor je overall gezondheid, ook goed voor je huid.

Doe je voordeel met de volgende vijf tips en voor je het weet heb je een gezonde, stralende huid en zie je er tien jaar jonger uit! Of toch zeker vijf.

1. Drink voldoende

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar dagelijks voldoende vocht binnenkrijgen is essentieel voor je gezondheid en een gezonde huid. Doe je dit niet, droogt je huid binnen de kortste keren uit en krijg je die o zo gehate rimpels. Zorg er dus voor dat je dagelijks 1,5 liter vocht binnenkrijgt, in de vorm van water en (kruiden)thee. Koffie en groene thee hebben geen positieve (lees: een neutrale) invloed op de vochtbalans, maar die laatste is dan weer om andere redenen goed voor je huid. Groene thee zit namelijk boordevol antioxidanten, die celveroudering tegenaan. Alcohol heeft een negatieve invloed op je vochtbalans, door vocht aan je lichaam te onttrekken. Je doet er dus goed aan je alcoholinname te beperken.

2. Zorg voor voldoende omega's 3- en 9-vetten

Omega 3- en 9-vetzuren doen wonderen voor je huid. Celmembranen worden namelijk gevormd door deze essentiële vetzuren en een tekort hieraan zorgt voor een droge huid. Dit probleem kun je dan wel opvangen met een vochtinbrengende crème, maar hiermee pak je het gevolg, niet de oorzaak aan. Je kunt dus beter zorgen voor omega 3- en 9-vetzuren in je dieet. Goede bronnen van omega 3 en 9 zijn lijnzaadolie, olijfolie en vette vis, zoals haring makreel, sardines en zalm. Eet daarom ten minste één keer per week vette vis. Je kunt je omega's natuurlijk ook uit een potje halen.

3. Drie ons groenten en twee stuks fruit

Om voldoende vitamine A en C en zink binnen te krijgen, doe je er goed aan het advies om dagelijks drie ons groenten en twee stuks fruit te eten na te leven. Vitamine A is van invloed op de keratine van je huid en voorkomt dat je huid niet droog en schraal wordt. Wortels zijn rijk aan vitamine A, net als veel dierlijke producten, al moet je die weer beperken vanwege hun vetgehalte. Vitamine C speelt een rol in de aanmaak van collageen, dat zorgt voor de elasticiteit van je huid. Citrusvruchten bevatten veel vitamine C. Als je rookt, doe je er goed aan extra vitamine C, in de vorm van een supplement, te nemen. Zink tot slot is dan weer van invloed op de vorming van huidcellen. Granen, noten, zaden en peulvruchten zijn rijk aan zink.

4. Sport en bezoek de sauna

Sporten bevordert de bloedsomloop en zorgt ervoor dat je huid van zuurstof wordt voorzien en afvalstoffen worden verwijderd. Een saunabezoek of stoombad heeft eenzelfde effect. De warmte verwijdt de bloedvaten en zet de poriën wagenwijd open. Overtollig talg en afvalstoffen zweet je zo letterlijk uit. Neem na het sporten of saunabezoek een koud stortbad, waardoor je poriën juist samentrekken. Dit zorgt voor een goede doorbloeding van de dieperliggende weefsels. Weerhoudt iets je ervan een bezoek aan de sauna te brengen? Neem dan regelmatig een wisseldouche (afwisselend warm/koud douchen).

5. Reinig en verzorg je huid

We zeiden dat een gezonde huid begint van binnenuit, niet eindigt. Je huid is het enige 'orgaan' dat je van buitenaf kunt verzorgen. Dit zou je dan ook dagelijks moeten doen met bij voorkeur natuurlijke verzorgingsproducten, die aansluiten bij je huidtype (vette, droge of gemengde huid). Eén product voor reiniging (reinigingsmilk/-lotion/-tonic) en één of twee producten voor voeding en hydratatie (dag- en nachtcrème) van je huid zijn voldoende. Natuurlijk kun je ook nog kiezen voor huidproducten die een bepaald huidprobleem aanpakken, zoals acné, pigment of couperose. De oudere wordende, rimpelende huid kan baat hebben bij een anti-agingproduct.