info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > 10 natuurlijke remedies tegen rimpels
10 natuurlijke remedies tegen rimpels
vrijdag 24 jan 2014, 16:45 uur
rimpels
Er jong uitzien is belangrijker dan ooit. Ouder worden kunnen we nog wel accepteren, maar er ouder uitzien? Nee, dat liever niet. Maar wat kun je doen om er jonger uit te zien, zonder je toevlucht te zoeken in drastische maatregelen als Botox of plastische chirurgie? Wij weten het! Maar eerst: wat zijn rimpels eigenlijk en hoe ontstaan ze?

Rimpels en hun 'oorsprong'

Rimpels ontstaan doordat de huid met de jaren minder stevig wordt en zijn natuurlijke elasticiteit verliest. Verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid zijn de collageen en elastine. Als je ouder wordt, neemt de productie van deze eiwitten af. Bovendien gaat je lichaam steeds minder van de olie produceren die je huid zacht en soepel houdt. Hierdoor verliest de huid zijn natuurlijke stevigheid en elasticiteit. De huid zakt uit en plooit, waardoor er rimpels ontstaan.

Ook vrije radicalen leveren een belangrijke bijdrage aan de veroudering van de huid. Bij tal van stofwisselingsprocessen, oxidatieprocessen, in het lichaam ontstaan vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stofjes die schadelijk zijn voor de cellen en weefsels in het lichaam. Ze doen in feite met je huid, wat roest met ijzer doet – het roesten van ijzer is óók een oxidatieproces. Ook door blootstelling aan zonlicht, sigarettenrook en het inademen van vervuilde lucht komen vrije radicalen vrij.

Vrije radicalen zijn in feite atomen en moleculen die in het oxidatieproces onstabiel zijn geworden en een oneven aantal elektronen hebben, waardoor ze – om het evenwicht te herstellen – elektronen gaan stelen van of afstoten aan hun buren, die vervolgens hetzelfde gaan doen. Et voilla: een kettingreactie. Als de kettingreactie geen halt wordt toegeroepen, kan deze cellen en zelfs weefsels beschadigen.

Rimpels zijn dus in feite onvermijdelijk. Maar je kunt het proces dat verantwoordelijk is voor rimpelvorming remmen. Je kunt zelfs de rimpels die je al hebt verminderen door deze processen om te keren. Hoe? Zo!

1. Bescherm je tegen de zon

Te lang zonnen of onder de zonnebank liggen is barslecht voor je huid. Te veel en te lange blootstelling aan ultraviolette straling is bovendien de nummer één oorzaak van huidkanker en vroegtijdige veroudering van de huid. Kijk maar naar de stereotiepe zonnebanktypes. Hun huid is onnatuurlijk bruin, uitgezakt, droog en rimpelig. Bescherm je huid en jezelf daarom met een goede zonnebrandcrème, met een beschermingsfactor van ten minste 30. Een goede zonnebrand bevat vitamine E en isoflavonen en beschermt je huid niet alleen tegen de zon, maar herstelt ook reeds aangerichte schade door het regenereren van collageen.

2. Stop met roken

Stoppen met roken is om verschillende reden een goed idee. Eén daarvan is dat je er minstens vijf jaar jonger uit gaat zien. Roken onttrekt vocht aan je huid, waardoor deze droog en schraal wordt. Behalve vocht, onttrekt roken ook waardevolle voedingsstoffen aan je huid. Zoals we al zeiden, komen door blootstelling aan sigarettenrook vrije radicalen vrij, waar je huid niet blij van wordt. Net zomin als van de honderden chemicaliën die in sigaretten zitten.

3. Drink voldoende water

Je lichaam bestaat voor ca. 60% uit water. Het constant verversen van die voorraad is essentieel voor een goede gezondheid en een gezonde, stralende huid. Drink daarom circa 8 glazen water per dag en beperk je alcoholconsumptie. Alcohol onttrekt namelijk vocht aan je lichaam en huid.

4. Zorg voor antioxidanten

Antioxidanten zijn de natuurlijke vijanden van schadelijke vrije radicalen. Ze stabiliseren een vrije radicaal door een elektron eraan af te staan en maken zo een einde aan de kettingreactie.

Antioxidanten komen van nature voor in (de bladeren) van planten en (de schil van) vruchten. Als ongefermenteerde theesoorten, zijn groene en witte thee rijk aan antioxidanten. Antioxidanten gaan namelijk grotendeels verloren in het fermentatieproces, dat inherent is aan de productie van bijvoorbeeld zwarte thee.

Oók vitamine C en E hebben een antioxidatieve werking. Citrusvruchten en bessen staan bekend om hun hoge vitamine C-gehalte. Noten, zaden en peulvruchten zijn een goede bron van vitamine E. Antioxidanten zijn het effectiefst als ze gecombineerd worden ingenomen; een handjevol noten en schaaltje bessen zijn een prima manier om je antioxidanten op te krikken.

5. Zorg voor voldoende omega-3-vetzuren in je dieet

Onderhuids vet geeft je huid z'n contouren. Vet uit je voeding draagt ook bij aan een gezonde huid, en de gezondste vetzuren, zijn omega-3-vetzuren. Omega-3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren en komen voor in (vette) vis, zoals forel, makreel, paling en zalm. Amandelen en walnoten zijn goede plantaardige bronnen van omega 3, dat verder in supplementvorm verkrijgbaar is. Vetzuren beschermen het celmembraan, dat op zijn beurt weer een rol speelt in de vochthuishouding van de cel. Zorg dus voor voldoende (gezonde) vetten en oliën in je dieet. Daarmee doe je niet alleen je huid, maar ook je hart en bloedvaten een groot plezier!

6. Spoorelementen

Spoorelementen zijn niets anders dan mineralen die het lichaam niet in grote hoeveelheden nodig heeft. Spoorelementen zijn net als vitaminen en 'gewone' mineralen onmisbaar voor een goede gezondheid. Voor een gezonde huid zijn twee spoorelementen in het bijzonder erg belangrijk: koper en seleen. Koper omdat het betrokken is bij de vorming van bindweefsel. Seleen omdat het een belangrijke antioxidant is en de huidcellen beschermt tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen. Omdat je maar heel weinig koper en seleen nodig hebt voor een goede gezondheid, is de kans klein dat je er een tekort aan hebt. Koper zit in graanproducten, vlees, groente en fruit. Seleen komt zowel in vlees als vis voor en ook in veel plantaardige producten.

7. Eet sojaproducten (met mate)

Weet je nog dat we zeiden dat een goede zonnebrandcrème isoflavonen bevat? Isoflavonen zijn polyfenolen, stofjes die voorkomen in planten waar een antioxidatieve werking van uitgaat. Isoflavonen komen met name voor in peulvruchten, zoals de sojaboon, en zouden de productie van collageen stimuleren. De consumptie van sojaproducten, zoals sojadrank, tahoe en tempeh (ook wel tempé) is een goede manier om isoflavonen binnen te krijgen. Omdat de wetenschap er nog niet helemaal over uit is of soja nu gezond is of niet, adviseren we sojaproducten met mate te consumeren.

8. Wees voorzichtig met externe applicaties

Kijk uit welke crèmes, cleansers en tonics je op je huid en gezicht toepast. De meeste zitten boordevol chemicaliën en de werking ervan is lang niet altijd (wetenschappelijk) aangetoond. Laat je niet gek maken door de reclames voor huidverzorgings- en cosmeticaproducten. Kies dus bij voorkeur voor natuurlijke alternatieven. Deze 'alternatieve' producten zijn eeuwenlang in zwang geweest. Onthoud ook tot slot dat een gezonde huid van binnenuit komt.

9. Zorg voor voldoende slaap

Mensen die 7-8 uur kwalitatieve slaap per dag krijgen, zijn gezonder en leven langer dan mensen die aanmerkelijk korter (of langer!) slapen. En dat zie je ook aan hun huid. Tijdens je slaap spelen zich allerlei interessante hormonale processen af, als je lichaam zichzelf herstelt en verjongt. Slaaptekort daarentegen versnelt het verouderingsproces. Nu kun je tijdens je jonge jaren nog wel wegkomen met slaaptekort, maar zodra je tegen de veertig loopt, worden de effecten van slaaptekort duidelijk merk- en zichtbaar. Aan je huid welteverstaan.

10. Lach!

Je moet dit advies niet te letterlijk nemen. Van lachen krijg je namelijk lachrimpels. Maar van de hele dag je wenkbrauwen fronsen ga je er ook niet jonger uitzien. We bedoelen dat je het leven luchtig moet opnemen. Wie langdurig onder spanning staat, krijgt namelijk te maken met het vernietigende effect van cortisol. Cortisol verhoogt je bloedsuikerspiegel, zorgt voor spierafbraak en ondermijnt je afweersysteem. En dat bevordert ontstekingen en remt herstel. Cortisol hoort eigenlijk een gunstig effect te hebben in het geval van acuut en groot gevaar, zoals de confrontatie met een sabeltandtijger, maar de moderne mens die constant onder spanning staat, staat voortdurend stijf van dit hormoon, met zeer nadelige effecten voor de gezondheid.