info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > een kater voorkomen of bestrijden: de complete handleiding
Een kater voorkomen of bestrijden: de complete handleiding
maandag 2 dec 2013, 15:29 uur
kater
D remedie tegen een kater? Simpel: drink niet of nauwelijks. Maar we moeten allemaal wel eens stoom afblazen en dan kijken we vaak toch wat te diep in het glaasje. Een kater, al dan niet gepaard gaand met barstende hoofdpijn en misselijkheid, is het genoegzaam bekende gevolg.

De belangrijkste oorzaak van een kater is vochttekort. Want hoe paradoxaal het ook klinkt, bij inname van grote hoeveelheden alcoholische drank treedt uitdroging op. Gevolgen zijn een droge mond (vandaar ook de behoefte aan water ofwel de beruchte nadorst), een futloos gevoel en hoofdpijn (door verlaagde vloeistofdruk in de hersenen).

Alcohol prikkelt bovendien het slijmvlies van de maag. Als je in korte tijd veel drinkt, raakt dat slijmvlies gerriteerd, waardoor je misselijk wordt en braakneigingen krijgt.

Daarnaast is er het onvermogen van je lichaam om grote hoeveelheden alcohol af te breken. Met 10 ml alcohol, de gemiddelde hoeveelheid in een glas, is ongeveer anderhalf uur gemoeid. Kun je nagaan hoe lang je lichaam bezig is om vijf of meer glazen alcohol af te breken.

Bepaalde afbraakstoffen van alcohol zijn giftig en maken de hoofdpijn en misselijkheid nog erger.

Mede door gebrek aan wetenschappelijk onderzoek bestaan er nogal wat misverstanden over hoe een kater te voorkomen danwel te bestrijden. En ding is zeker: een (wonder)middel tegen een kater bestaat niet.

Gelukkig zijn er toch wel wat onomstreden dingen die je kan doen en laten om de nadelige effecten van alcohol tegen te gaan. Zowel vr, tijdens en na het drinken, als wanneer je 's morgens (of 's middags) ontwaakt.

De collega's van Greatist.com hebben die in onderstaande infographic vervat. Van 'een goede bodem' tot en met moeders kippensoep 'the day after'.

kater infographic greatist
Tot slot

Wie last heeft van een kater krijgt nogal eens de raad om sterke koffie of zelfs een Bloody Mary te drinken. Maar volgens Chinees onderzoek is een ander drankje veel beter om een kater te verslaan: Sprite! Over de effecten van koffie op een kater zijn de geleerden het nog steeds niet echt eens. Tegen vermoeidheid (door alcohol slaap je slechter) is het alleszins een probaat middel.

Als extra ontbijttip geven we je nog een speciale noedelsoep mee. En mocht dit alles ng niet baten: The World's 19 Weirdest Hangover Remedies.