info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > rode wijn: goed voor je gezondheid!
Rode wijn: goed voor je gezondheid!
maandag 30 sep 2013, 15:29 uur
rode wijn
Rode wijn, mits met mate genuttigd, is goed voor je gezondheid. Dat geldt ook wel voor andere alcoholische consumpties, doch voor rode wijn in het bijzonder.

Rode wijn bevat resveratrol, een polyfenol en krachtige antioxidant die voorkomt in de schil van de blauwe druif. Resveratrol komt overigens ook voor in de schil van witte druiven, maar in tegenstelling tot rode wijn is de rol van de druivenschil in het productieproces van witte wijn beperkt.

Goed voor hart en bloedvaten

Aan polyfenolen in het algemeen en resveratrol in het bijzonder worden diverse gezondheidsvoordelen toegeschreven. Zo zou deze antioxidant het 'slechte' LDL-cholestorol helpen verlagen, vaatwanden elastisch houden en de vorming van bloedproppen voorkómen. Op die manier zou het drinken van rode wijn beschermen tegen verschillende hart- en vaataandoeningen en beroertes. Ook zouden de antioxidanten in wijn het risico op bepaalde vormen van kanker verkleinen. Althans, dat blijkt uit in vitro-studies op dieren. Al moet je als mens tientallen liters wijn per dag drinken om een effectieve dosis resveratrol binnen te krijgen (hetgeen om andere redenen weer sterk is af te raden - zie verderop in dit artikel). Niettemin wordt resveratrol gebruikt in tal van onderzoeken naar een probaat middel tegen kanker.

Sceptici schrijven deze (vermeende) gezondheidsvoordelen van rode wijn grotendeels toe aan de alcohol, zijn we verplicht erbij te zeggen. Het is dus niet onomstotelijk bewezen dat rode wijn gezonder is dan een biertje of dram whisky, het door ons geprefereerde drankje.

Feit is dat in landen waar relatief veel (rode) wijn gedronken wordt, zoals Frankrijk en Italië, hart- en vaatziekten minder voorkomen. Al heeft dit vast ook te maken met diverse andere factoren, zoals het hoge aandeel gezonde onverzadigde vetten in het dieet, afkomstig uit vis en olijfolie.

Je hoeft trouwens geen wijn te drinken om de vruchten van resveratrol te plukken; het eten van druiven volstaat! Al geniet je dan wel niet de voordelen van matig alcoholgebruik (en de pleziertjes waarmee occasioneel overmatig gebruik gepaard kan gaan).

Drink rode wijn, leef langer

Je snapt dat rode wijn en resveratrol, door het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker te verkleinen, bijdraagt aan een langer en gezonder leven. Maar resveratrol doet dat op nog een andere manier, namelijk door een positieve invloed uit te oefenen op het 'ouderdomsgen' SIRT1. Uit onderzoek blijkt dat dit gen de celvorming en -verjonging beïnvloedt en zo de rem op veroudering zou kunnen zetten. Onderzoek naar dit gen staat nog in de kinderschoenen, maar is tegelijk zeer hoopgevend!

Dat is nog niet alles ...

Rode wijn zou dus mogelijk kunnen bijdragen aan het voorkómen van hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker. Maar rode wijn heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Zo maken de flavonoïden in wijn korte metten met de bacteriën in je mond en helpen zo tandbederf tegengaan, ondanks de rode aanslag op je tanden na het drinken van een glas wijn. Diezelfde flavonoïden versterken verder je immuunsysteem, dat de virussen die griep en verkoudheid veroorzaken buiten de deur houden. Weer een ander stofje in wijn zou de vorming van vetcellen tegengaan en bijdragen aan het handhaven van een gezond gewicht. Dat zijn wel heel veel voordelen in één glaasje wijn!

Een gevaarlijk 'medicijn'

De gezondheidsvoordelen ten spijt, zullen maar weinig artsen zijn die je adviseren te starten met (matig) drinken. Dat komt doordat de lijn tussen met mate en te veel drinken en daarmee de lijn tussen gezondheidsvoordelen respectievelijk –nadelen flinterdun is. Als je regelmatig de limiet van één of twee standaardeenheden alcohol overschrijdt, riskeer je een hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en een hoger risico op bepaalde vormen van kanker, zoals leverkanker.

Het zekere voor het onzekere

Natuurlijk zijn er ook nog groepen mensen die helemaal geen alcohol zouden mogen nuttigen, zoals mensen met een (ernstige) hartaandoening en zwangere vrouwen. Wij behoren tot geen van die twee groepen en zolang niet weerlegd is dat rode wijn gezond voor je is, nemen wij liever het zekere voor het onzekere ... ;-)