info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > 8 gezondheidsvoordelen van koffie
8 gezondheidsvoordelen van koffie
maandag 7 feb 2022, 14:23 uur
koffie
Koffie is voor veel mensen een eerste levensbehoefte, vooral 's ochtends. Wist je dat koffie behalve lekker ook nog eens heel gezond is? We geven je daarvoor acht redenen.

1. Verhoogt het energieniveau

Koffie bevat cafe´ne, een stimulerend middel voor het centrale zenuwstelsel dat bekend staat om zijn vermogen om vermoeidheid te bestrijden en het energieniveau te verhogen. Een kopje koffie van 125 milliliter bevat gemiddeld rond de 60 milligram cafe´ne.

Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld gezien zonder problemen ongeveer 400 milligram cafe´ne per dag binnenkrijgen. Te veel cafe´ne kan zorgen voor rusteloosheid, hoofdpijn en slaapproblemen.

2. Ondersteunt de gezondheid van het hart

Onderzoeken laten zien dat cafe´neconsumptie op zijn minst een klein voordeel kan hebben voor de cardiovasculaire gezondheid, inclusief bloeddruk. Het drinken van twee tot vier koppen koffie per dag hangt samen met een ongeveer 10% lager risico op hartziekten.

3. Beschermt tegen diabetes type 2

Onderzoek suggereert dat het regelmatig consumeren van koffie in verband kan worden gebracht met een verminderd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 op de lange termijn. Dat geldt zowel voor koffie met als zonder cafe´ne. Het is nog niet helemaal duidelijk welke stoffen in koffie hiervoor verantwoordelijk zijn.

4. Kan de gezondheid van de hersenen ondersteunen

Sommige onderzoeken suggereren dat koffie, via cafe´ne, kan helpen beschermen tegen bepaalde neurodegeneratieve aandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Ook hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat matige koffieconsumptie een lager risico op dementie en cognitieve achteruitgang bewerkstelligt.

5. Kan gewichtsbeheersing bevorderen

Er zijn aanwijzingen dat het drinken van koffie mensen kan helpen om af te vallen. Volgens sommige onderzoeken kan koffie de vetopslag veranderen en de darmgezondheid ondersteunen, die beide gunstig kunnen zijn voor gewichtsbeheersing

Een studie toonde ook aan dat mensen die koffie dronken, meer kans hadden om fysiek actief te zijn, wat eveneens gewichtsbeheersing bevordert.

6. Vermindert het risico op depressie

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat koffie in verband kan worden gebracht met een lager risico op depressie.

7. Kan beschermen tegen leveraandoeningen

Koffieconsumptie kan in verband worden gebracht met een verminderd risico op overlijden door chronische leverziekte, samen met andere aandoeningen, zoals leverlittekens en leverkanker.

8. Kan sportprestaties verbeteren

Koffie heeft, via cafe´ne, positieve effecten op sportprestaties. Bij voldoende inname bevordert het zowel spieruithoudingsvermogen, maximaalkracht als explosieve kracht. Maar mogelijk zijn die ergogene effecten er alleen als je normaal gesproken bijna geen cafe´ne consumeert.

Tot slot

Een meta-analyse uit 2017 concludeert dat het voor de meeste mensen "over het algemeen veilig" is om drie tot vier kopjes koffie per dag te drinken en dat dit het risico op bepaalde gezondheidsproblemen daadwerkelijk kan verminderen. Sommige onderzoeken suggereren dat koffie de levensduur kan verlengen, dankzij de vele potentiŰle gezondheidsvoordelen.

Houd er wel rekening mee dat koffieconsumptie bij sommigen gepaard gaat met negatieve bijwerkingen, zeker als je er te veel van drinkt. Sommige mensen moeten hun inname van koffie mogelijk beperken, zoals mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven, kinderen, adolescenten en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen.

Bronnen: Healthline, Voedingscentrum