info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > 10 gezondheidsvoordelen van groene thee
10 gezondheidsvoordelen van groene thee
woensdag 9 feb 2022, 15:12 uur
groene thee
Groene thee wordt al eeuwen geprezen om zijn gezondheidsvoordelen. Maar welke zijn dat dan zoal? De tien belangrijkste op een rij.

1. Bevat gezonde bioactieve stoffen

Groene thee wordt gemaakt van ongeoxideerde bladeren en is een van de minst bewerkte theesoorten. Om deze reden bevat het van alle theesoorten de meeste antioxidanten en heilzame polyfenolen. Polyfenolen zijn natuurlijke verbindingen die gezondheidsvoordelen hebben, zoals het verminderen van ontstekingen en het helpen bestrijden van kanker.

Een van die polyfenolen is een catechine genaamd EGCG. Catechines zijn natuurlijke antioxidanten die celbeschadiging helpen voorkomen en andere voordelen bieden. EGCG lijkt een van de belangrijkste verbindingen te zijn die groene thee zijn geneeskrachtige eigenschappen geeft.

2. Kan de hersenfunctie verbeteren

Sommige onderzoeken suggereren dat groene thee iemands werkgeheugen en andere cognitieve functies kan verbeteren. Op korte termijn, maar ook op lange termijn: de bioactieve stoffen in groene thee kunnen het risico op dementie verminderen.

Groene thee houdt je ook alert. Dat komt door de cafeïne die erin zit. Groene thee bevat niet zoveel als koffie, maar genoeg om een ​​reactie te produceren zonder de zenuwachtige effecten te veroorzaken die gepaard gaan met het innemen van te veel cafeïne.

3. Kan helpen bij gewichtsverlies

Onderzoeken wijzen uit dat de catechines in groene thee en cafeïne een rol kunnen spelen bij het verhogen van het energiemetabolisme, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies. Niet alle onderzoeken zijn het daarmee eens, dus de effecten kunnen afhankelijk zijn van het individu en hoe het onderzoek is opgezet. De meeste onderzoeken die kleine veranderingen in het metabolisme hebben aangetoond, gebruikten groene-thee-extracten met extreem hoge concentraties catechines.

4. Kan helpen bij kankerbestrijding

Groene thee heeft krachtige antioxidanten die mogelijk beschermen tegen kanker. Het zij wel opgemerkt dat de wetenschappelijke bewijsvoering daarvoor nog beperkt is.

5. Kan diabetes type 2 helpen voorkomen

Sommige gecontroleerde onderzoeken tonen aan dat groene thee lichte verlagingen van de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken. Mogelijk verlaagt groene thee ook het risico op diabetes type 2, maar studies over de relatie tussen groene thee en diabetes zijn inconsistent.

6. Kan hart- en vaatziekten helpen voorkomen

Groene thee kan het totale en het slechte LDL-cholesterol verlagen en de LDL-deeltjes beschermen tegen oxidatie. Studies tonen aan dat mensen die groene thee drinken een lager risico hebben op hart- en vaatziekten.

7. Kan de bloeddruk verminderen

Regelmatige consumptie van groene thee zou het risico op hoge bloeddruk verminderen. Uit een literatuuronderzoek bleek dat verschillende onderzoeken concludeerden dat groene thee zowel de systolische bloeddruk als de diastolische bloeddruk aanzienlijk verlaagt.

8. Kan de huid verbeteren

Humane studies en dierproeven hebben aangetoond dat groene thee en zijn belangrijkste bestanddeel, EGCG, aantoonbare ontstekingsremmende effecten hebben. Daardoor kan groene thee helpen de huid te verbeteren. Het werkt preventief op huidveroudering doordat het de beschadiging van de huid door zonlicht kan verminderen. Ook is er een positief effect van groene thee bij een huid met acne en verbetert groene thee de doorbloeding van de huid.

9. Kan tandbederf voorkomen

De bioactieve stoffen in thee, zoals polyfenolen-flavonoïden-catechinen, hebben antibacteriële eigenschappen die niet alleen bacteriën remmen, maar ook de zuurproductie. Onderzoek suggereert dat dit de reden is waarom groene thee gaatjes en tandbederf voorkomt. Dit betekent niet dat je moet stoppen met tandenpoetsen, maar het betekent wel dat groene thee echt kan helpen als het gaat om mondhygiëne!

10. Kan een slechte adem verminderen

Het remmen van bacteriën in de mond zorgt er ook voor dat het risico op een slechte adem wordt verminderd.

Voedingswaarden

  • Ongezoete gezette groene thee bevat minder dan 3 calorieën per kopje.
  • Groene thee bevat een relatief kleine hoeveelheid cafeïne (ongeveer 29 milligram per kopje) vergeleken met zwarte thee (ongeveer 47 mg per kopje) en koffie (ongeveer 95 mg per kopje).
  • Groene thee bevat een van de hoogste hoeveelheden antioxidanten van alle thee. Groene thee is ongeveer 30% polyfenolen op gewichtsbasis, waarvan ongeveer 80% EGCG is.

Serveertips

  • Voeg geen groene thee toe aan kokend water. Het is slecht voor de catechines, die gezonde chemicaliën in de thee. Beter: 160-170 graden water.
  • Citroen toevoegen. Vitamine C zorgt ervoor dat de catechines beter opneembaar zijn. Zuivel daarentegen maakt het moeilijker om ze op te nemen.
  • De voedingswaarde van groene thee kan variëren. Dure theesoorten hebben meestal meer, en groene-thee-drankjes in blik hebben over het algemeen minder.

Bronnen: Healthline, WebMD, Lifehack