info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > tribulus terrestris: natuurlijke testosteronbooster?
Tribulus terrestris: natuurlijke testosteronbooster?
vrijdag 3 okt 2014, 16:45
tribulus, fotolia
Aan het kruid Tribulus terrestris, vaak afgekort tot T. Terrestris, wordt van oudsher een medicinale werking toegeschreven. Het maakt al eeuwen deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt als afrodisiacum gebruikt in de hindoeïstische gezondheidsleer Ayurveda. Het zou helpen bij vruchtbaarheidsproblemen, erectieproblemen en het libido verhogen. Bulgaarse en Russische gewichtheffers gebruikten Tribulus terrestris om zijn vermeende testosteronverhogende werking en in het midden van de jaren ‘90 ontdekte ook het Westen het plantje. Maar kloppen de beweringen over dit wonderkruid wel?




Wat is Tribulus terrestris?

Tribulus terrestris is een bloemdragende plant die van oorsprong voorkomt in gebieden met een warm of (sub)tropisch klimaat, zoals het Middellandse-Zeegebied en Zuid-Azië. De plant komt ook voor in Noord-Amerika en Australië, waar ze als een uitheemse plantensoort en soms als onkruid geldt.

Wat zou Tribulus terrestris doen?

De heilzame en vermeend prestatiebevorderende werking van Tribulus terrestris wordt toegeschreven aan de steroïde saponinen, die verwantschap hebben met geslachtshormonen. In het menselijk lichaam treden deze steroïde saponinen op als uitgangstof voor geslachtshormonen en bijnierschorshormonen.

Het gebruik van Tribulus terrestris zou in mannen respectievelijk vrouwen de aanmaak van de geslachtshormonen testosteron en oestrogeen stimuleren. Dit door de aanmaak van luteïniserend hormoon (LH) en dehydroepiandrosteron (DHEA) te bevorderen.

LH is een geslachtshormoon dat wordt afgegeven door de hypofyse en de rijping van de eicel en de ovulatie stimuleert. Bij mannen stimuleert LH de cellen in de zaadballen tot de aanmaak van testosteron. DHEA is een uitgangstof van het hormoon androsteendion, dat bij mannen kan worden omgezet in testosteron en bij vrouwen in oestrogeen.

Het gebruik van Tribulus terrestris zou een positief effect hebben op de seksuele prestaties. Daarnaast zou het goedje fungeren als een natuurlijke testosteronbooster die spiergroei en krachttoename teweegbrengt. Om dat laatste is Tribulus nog steeds een populair voedingssupplement onder beoefenaars van krachtsport.

Wat doet Tribulus terrestris werkelijk?

De eerste onderzoeken naar de testosteronverhogende werking van Tribulus terrestris waren veelbelovend, maar niet onafhankelijk. Ze werden namelijk uitgevoerd in opdracht van de Bulgaarse fabrikant Sopharma. Het was dan ook met name de fabrikant die claimde dat Tribulus terrestris de testosteronspiegels zou verhogen. En deze heeft dat zo lang en hardnekkig volgehouden, dat velen zijn beweringen voor de waarheid zijn gaan aannemen. De fabrikant had zijn marketing zo goed op orde, dat Trubulus terrestris jarenlang werd gezien als hét natuurlijke alternatief voor anabole steroïden.

Meer recente onderzoeken halen de claim van de fabrikant dat Tribulus terrestris de testosteronspiegels zou verhogen vrij hard onderuit. In het enige onderzoek waarin het gebruik van Tribulus terrestris resulteerde in hogere testosteronwaarden, waren de subjecten gecastreerde ratten. Onderzoeken die op mannen werden uitgevoerd, zoals dit onderzoek van de University of Nebraska, concluderen stuk voor stuk dat Tribulus terrestris de testosteronwaarden niet verhoogt en ook niet zorgt voor spiergroei of krachttoename.

Uit verschillende onderzoeken blijkt wel dat Tribulus terrestris een vaatverwijdende werking heeft en in feite een zogenaamde NO-booster is (NO = stikstofmonoxide, een door het lichaam aangemaakte stof die de bloedvaten verwijdt). Daardoor kan Tribulus een positief effect hebben op het verkrijgen van een erectie. Onder invloed van van de steroïde-achtige stof protodioscine in Tribulus zou ook het libido verhoogd kunnen worden. Het was je al duidelijk dat het mogelijke libido-verhogende effect van Tribulus níet samehangt met hogere testeronwaarden. Tribulus terrestris doet niets met je testosteron, zagen we al.

Bijwerkingen

Zoals er altijd veel discussie is geweest over de werking van Tribulus terrestris, heerst die er ook over de mogelijke bijwerkingen. Zo zou langdurig gebruik van het supplement leverstoornissen kunnen veroorzaken en de hormonale huishouding verstoren. Overtuigend bewijs hiervoor is er echter niet. Mannen zouden van Tribulus borstvorming (gyno) van kunnen krijgen, al is dat een gerucht gebaseerd op één enkel praktijkgeval dat bovendien twijfelachtig is.

Tribulus is niet geschikt voor gebruik door zwangere vrouwen.

Conclusie: is het je geld waard?

Tribulus terrestris verhoogt de testosteronspiegels niet, resulteert niet in spiergroei en niet in meer kracht. Wel zou het je seksueel prestatievermogen enigszins kunnen verbeteren, doch enkel als dit aan de lage kant is. Tribulus kan zowel het libido stimuleren als helpen bij het verkrijgen van een erectie.

Overdreven duur is Tribulus terrestris niet. Een voorraadje voor drie maanden kost circa vijftien euro. Wellicht de moeite voor als je níet op zoek bent naar een krachtsportsupplement maar wel naar een betaalbaar goedje dat wellicht wat bijdraagt aan betere bedprestaties.