Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > 10 superfoods voor een beter seksleven
10 superfoods voor een beter seksleven
dinsdag 24 sep 2013, 12:45 uur
liefde en seks
Wat je eet is van grote invloed op je seksleven. Is de spanning uit jouw slaapkamer verdwenen? Heb je het libido van iemand van 81 eerder dan van iemand van 18? Buiten allerlei andere redenen kan je dieet wel eens dé oorzaak zijn van je armzalig seksleven. In principe geldt dat wat goed voor je gezondheid is in het algemeen, en meer specifiek wat goed is voor je hart- en vaatstelsel, óók goed is voor je seksleven.

1. Broccoli en andere groene groenten

Groente bevat niet voor niets het woord groen. Groene groenten als broccoli, spinazie, spruitjes, paksoi doen wonderen voor je gezondheid én je seksleven. En van alle groene groenten, is broccoli de groenste. Broccoli bevat net als zijn kleurgenoten veel magnesium, een mineraal dat van invloed is op de overdracht van zenuwprikkels en het functioneren van je spieren. Magnesium zorgt ervoor dat je hart(spier) beter functioneert en het bloed krachtiger door je lichaam pompt, naar de plaatsen waar het nodig is – als je begrijpt wat we bedoelen. En ook de betere signaaloverdracht van je hersenen naar je geslachtsdelen zorgt voor meer opwinding.

2. Avocado's

De Azteken noemden de avocado vanwege zijn vorm ook 'ahuacatl', of 'testikels'. Avocado's zijn rijk aan onverzadigde vetzuren, ofwel gezonde vetten die goed zijn voor je hart- en vaatstelsel. Onverzadigde vetten verlagen het slechte LDL-cholesterol en verhogen het goede HDL-cholesterol en dragen zo bij aan de gezondheid van hart en vaten. Wist je dat erectiestoornissen vaak een symptoom zijn van een onderliggende hartkwaal?

3. Knoflook

Hoewel de mondgeur waar knoflook debet aan is misschien de stemming verpest, is het een echt afrodisiacum. Knoflook bevat het antibioticum allicine, dat de vaatwanden soepel houdt en aderverkalking tegengaat. Knoflook heeft bovendien een positief effect op de cholesterolspiegel en werkt als een natuurlijke bloedverdunner. Als de smaak of geur van knoflook je tegenstaat, kun je ook een knoflooksupplement nemen natuurlijk. Wij raden een supplement met knoflook, mistel en meidoorn aan voor extra gezondheidsvoordelen.

4. Watermeloen

Watermeloen wordt ook wel 'de natuurlijke Viagra' genoemd, refererend aan de effecten van deze sappige vrucht op de bloedstroom en op het libido. Watermeloen bevat een hoge dosis van het aminozuur citrulline, dat in veel bodybuildingsupplementen zit, meer specifiek in pre-workoutsupplementen, die vóór een training worden genomen voor betere prestaties. Citrulline zou zelfs milde erectiestoornissen verhelpen. Helaas moet je wel erg veel watermeloen eten om de benodigde 1.500 mg citrulline binnen te krijgen. Wij raden mannen met een milde erectiestoornis een citrullinesupplement aan, in de vorm van citrullinemalaat. Voor vijftien euro heb je een pot van 300 g, genoeg voor ruim drie maanden.

5. Cacao

We beschreven de voordelen van cacao en pure chocolade al in dit artikel. Cacao, het hoofdingrediënt van (pure) chocolade, bevat phenylethlamine, een stofje dat ook vrijkomt als je verliefd bent en je een euforisch gevoel geeft. Heb je een romantische avond op de planning staan? Misschien kun je de natuur een handje helpen door jezelf en je geliefde een heerlijke kop warme chocolademelk voor te schotelen, bereid met 100% pure cacao. Of smelt wat pure chocolade en laat je fantasie de vrije loop ...

6. Pompoenpitten

Pompoenpitten zitten boordevol zink, een mineraal dat enorm belangrijk is voor de productie van het mannelijke geslachtshormoon testosteron, de zaadkwaliteit en de spiermassa. Zink voorkomt namelijk dat testosteron wordt omgezet in oestrogeen, het vrouwelijke geslachtshormoon. Het komt echter slechts in kleine hoeveelheden in voeding voor en een effectieve hoeveelheid kun je eigenlijk alleen via suppletie binnenkrijgen, in de vorm van zinktabletten bijvoorbeeld. Door dagelijks 30 mg zink (200% ADH) te nemen, kun je in een halfjaar tijd je testosteronspiegel verdubbelen!

7. Chilipepers

Wil je je seksleven letterlijk wat meer pit geven? Eet dan chilipepers. Hun pittige smaak danken pepers aan een stofje genaamd capsaïcine. Deze stof veroorzaakt een branderig gevoel in de mond, in feite pijn, waarop het lichaam reageert door je hartslag te verhogen en door endorfine vrij te geven. Endorfine is slordig gezegd een opiumachtige stof die pijnstillend werkt en zorgt voor een gevoel van gelukzaligheid.

8. Vijgen

Vijgen danken hun naam als lustopwekker vooral aan hun vóórkomen. Een doormidden gesneden vijg zou namelijk op de vrouwelijke privédelen lijken. Ironisch dat Adam en Eva juist vijgenbladeren gebruikten om hun geslachtsorganen te bedenken, maar dit terzijde. Ook Cleopatra lustte er wel pap van, net als van oesters, zul je dadelijk leren. Er zijn zover wij weten geen harde bewijzen dat dit verboden fruit ook daadwerkelijk stemmingsverhogend werkt, maar aangezien opwinding vooral tussen je oren zit, kunnen wij de lustopwekkende werking van deze zoetigheid niet ontkennen.

9. Bessen

Aardbeien en andere rode bessen, zoals frambozen, zouden alleen al door hun kleur lustopwekkend werken. Rode sportauto's, rode hartjes ... Rood is gewoon een opwindende kleur. Hiernaast bevatten aardbeien veel foliumzuur, dat van invloed is op de ontwikkeling van het ongeboren kind en op de spermakwaliteit. Aardbeien bevatten, net als citrusvruchten, ook veel vitamine C, die een belangrijke rol speelt in het libido. Spannende date? Haal de chocoladefontein uit de kast, smelt wat (pure) chocolade en dip de aardbeien erin! Aardbeien en chocolade: wie kan dat nu weerstaan?

10. Oesters

Je had ze misschien al gemist in deze lijst: oesters. Deze op mossels gelijkende eetbare weekdieren worden al sinds mensenheugenis geprezen om hun lustopwekkende werking. Volgens de overlevering stonden ze op het dagelijkse menu van Cleopatra en Casanova, die er wel vijftig voor z'n ontbijt at. Lange tijd werd gedacht dat oesters hun naam als afrodisiacum vooral te danken hadden aan de erotische wijze van consumptie. Immers, wat is er nu opwindender dan een rauw weekdier naar binnen slurpen? Wetenschappers hebben echter bewijs gevonden dat oesters wel degelijk lustopwekkend werken. Ze zijn namelijk rijk aan zink en het zeldzame mineraal asparaginezuur, die beide bekend staan om hun testosteronverhogende werking.

Tot slot

Stop je voorraadkast en ijskast vol met deze voedingsmiddelen en je seksleven gaat er geheid op vooruit! Onthoud dat wat goed is voor je algehele gezondheid, ook goed is voor je seksleven. Dus eet gevarieerd en niet te veel, vermijd verzadigde vetten en zorg voor voldoende onverzadigde vetten in je dieet. Eet voldoende groente, fruit en graanproducten en zorg voor voldoende lichaamsbeweging (in en buiten je bed).