info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > 12 dingen die je libido om zeep helpen
12 dingen die je libido om zeep helpen
4 april 2015, 11:53 uur
laag-libido
Is het de laatste tijd niet zo goed gesteld met je goesting? Ben je veel minder hitsig dan jij en/of je partner zou willen? Geen nood, er is waarschijnlijk eenvoudig iets aan te doen en waarschijnlijk juist door iets te lįten. Hierbij een dozijn mogelijke oorzaken van een laag libido.

1. Stress

Er zijn mensen die uitstekend presteren onder stress, maar op je libido heeft het meestal een negatief effect. Stress kan ontstaan door je werk, problemen in je relatie of te maken hebben met andere ontwikkelingen in je leven. Het is dan van belang dat je er beter mee leert omgaan. Natuurlijk kun je daarvoor ook een arts of een andere deskundige medicus raadplegen.

2. Relationele problemen

Dit is een van de grootste libido-ontregelaars. Problemen met je partner kan allerlei oorzaken hebben, maar een in eerste instantie onbetekende woordenwisseling of juist een algeheel gebrek aan communicatie zijn redenen die veel gehoord worden. Ook een afgenomen wederzijds vertrouwen kan een rol spelen. Om je relatie terug op de rails te zetten, is professionele hulp soms onvermijdelijk.

3. Gebrek aan slaap

Als je 's ochtends niet makkelijk opstaat, zou het best eens kunnen dat het ook op andere gebieden moeilijk is om te ontwaken. Chronisch te weinig slaap krijgen heeft namelijk ook vaak invloed op je seksleven. Op tijd je bed induiken (bij voorkeur natuurlijk met je partner) kan de oplossing voor je problemen zijn.

4. Gezinsuitbreiding

Het is niet zo dat jonge ouders op slag geen zin meer hebben in seks, maar vanzelfsprekend neemt de tijd die je samen kunt doorbrengen wel behoorlijk af. Misschien is het regelen van een babysitter dan een goed idee. Is je kind nog maar kort geleden geboren, dan kun je altijd nog de tijdstippen benutten waarop je baby ligt te slapen.

5. Medicijngebruik

Wanneer je bepaalde medicijnen krijgt voorgeschreven kunnen die als neveneffect hebben dat je libido verdwijnt of grotendeels afneemt. Vaak is dit gelukkig maar van tijdelijke aard. Tot medicijnen en behandelingen die van invloed zijn op je seksleven behoren onder meer: antidepressiva, medicijnen voor de bloeddruk, chemotherapie en ‘de pil'.

6. Slecht zelfbeeld

Als je tevreden bent met hoe je eruit ziet, zal dit ook merkbaar zijn aan je libido. Door je lichaam en de eventuele mindere kanten ervan te accepteren, is het eenvoudiger om in de juiste stemming te raken. Heeft je partner een laag zelfbeeld, dan is het van belang deze ervan te overtuigen hoe sexy hij of zij is.

7. Overgewicht

Overgewicht heeft als bijkomend effect vaak ook een verminderd libido. Oorzaken daarvan kunnen medisch van aard zijn, maar ook dat je er gewoonweg geen plezier meer aan beleeft. Niet zelden komt dit omdat het moeilijker of niet meer mogelijk is om in je favoriete standje seks te hebben of omdat je zelfbeeld je parten speelt. Voor overgewicht is in veel gevallen een oplossing te vinden, maar vaak is er de nodige zelfdiscipline voor nodig.

8. Te weinig testosteron

Testosteron is als hormoon in mannen aanwezig en onder meer van belang om je libido te verhogen en zin te krijgen in seks. Naarmate mannen ouder worden neemt het testosteronniveau in het lichaam over het algemeen wat af. Dit verschijnsel kan op seksueel gebied dus een grote rol van betekenis spelen, hoewel niet elke man zich laat ontmoedigen door zijn testosteronniveau. Zaken als voeding, sport en gewicht zijn mede van invloed op je testosteronniveau. Is er sprake van veeleer structureel ondermaatse t-levels, consulteer dan je huisarts. In sommige gevallen wordt tot testosteronsuppletie overgegaan.

9. Depressie

Iedereen heeft wel eens een mindere dag, maar een echte depressie betekent dat je nergens meer zin in hebt. Ook een oppepper als seks kan daar dan weinig aan veranderen en is onder die omstandigheden eigenlijk helemaal geen optie meer. Hulp zoeken is dan het enige dat overblijft. Laat de arts dan wel weten dat je libido minder is, want antidepressiva kunnen dit nog eens extra verlagen.

10. Menopauze

Bij veel vrouwen zorgt de menopauze voor een afnemend libido. Dit is deels ook te wijten aan bijkomende verschijnselen als vaginale uitdroging of pijn tijdens seks. Elke vrouw is anders, en het is dus zeker niet uitgesloten om op latere leeftijd nog steeds fantastische seks te hebben. Op je gezondheid letten, zorgen dat je goed in je vel zit en werken aan je relatie kunnen daarbij helpen.

11. Gebrek aan verbondenheid

Seks hebben maar nauwelijks meer een band met elkaar voelen kan de doodsteek zijn voor de hoeveelheid lust en passie die jij en je partner nog ervaren. Als je libido het laat afweten, kun je proberen om meer tijd samen door te brengen. Hierdoor verbeter je niet alleen je relatie, maar uiteindelijk vaak ook je seksleven.

12. Suikerrijk dieet

Je zou het misschien niet denken, maar ook suiker heeft effect op je seksleven. Behalve dat het slecht is voor je gebit en het verouderingsproces van je huid versnelt, kan suiker je libido namelijk ook nog eens negatief beļnvloeden. Bovendien verlaagt het de hoeveelheid testosteron. Wil je vaker seks hebben, pas dan voortaan dus op met suiker!