info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > vetpercentages gevisualiseerd
Vetpercentages gevisualiseerd
zondag 21 dec 2014 12:45 uur
foto's
Je lichaamsvetpercentage is een veel betere indicatie voor je conditie en gezondheid dan je gewicht of je Body Mass Index (BMI). Immers, je weegschaal en de BMI-index kennen het verschil niet tussen spier- en vetweefsel, waardoor personen met relatief veel spiermassa vaak ten onrechte als 'te zwaar' worden geclassificeerd.
Het totale lichaamsvetpercentage is de optelsom van essentieel lichaamsvet en vetreserves. Als gezond totaal lichaamsvetpercentage geldt voor mannen 10-20%, voor vrouwen 20-30% (bij hen hoger vanwege de voortplantingsfunctie). Het (Westers) gemiddelde is echter circa 5% hoger.

Bij wie aan krachttraining doet en spiermassa opbouwt zijn de verschillen tussen vetpercentages vaak goed te zien aan de mate van spierdefinitie. Onderstaande afbeelding geeft een indicatie van hoe een lichaam er gemiddeld uitziet bij een bepaald vetpercentage. Kijk en vergelijk met je eigen lichaam:

mannen

vrouwen

Jouw percentage laten meten

Om je exacte lichaamsvetpercentage te achterhalen, volstaat een vergelijking met een foto natuurlijk niet. Je kan het precies laten meten in je sportschool of bij je huiarts. Meestal gebeurt het met behulp van een huidplooimeter of een speciale weegschaal die je lichaamscompositie kan voorspellen. De weegschaal is een afgeleide van de zogenaamde BIA-methode, die de elektrische weerstand van het lichaam meet en daardoor het volume van het lichaamsvet berekent. Bij deze manier van meten worden twee elektroden op het lichaam worden aangebracht.

Zelf meten

Zef meten kan ook, al kan dat ten koste gaan van de nauwkeurigheid. Voor een paar tientjes koop je een huidplooimeter - de meeste online fitnesswinkels hebben er wel een in hun assortiment. Heb je een groter budget (> 150 euro), dan kan je je wellicht een Tanita-weegschaal (of kloon) cadeau doen.

Er bestaan ook enkele online tools waarmee je je vetpercentage kan uitrekenen, al moet je de uitslag ervan slechts als een indicatie beschouwen: