Magazine

7 verborgen games in Google

google-pac-manDe kerstvakantie komt eraan en daarmee ook heel wat vrije uren die invulling behoeven. Spijzen, dranken en (schoon)familie zullen je daar ongetwijfeld bij helpen, maar voor de verloren momenten biedt het internet meer dan voldoende verstrooiende soelaas. Met spelletjes bijvoorbeeld. Als je even genoeg hebt van het eeuwige Tetris en bubbels schieten, dan hebben we hier een paar net zo eenvoudige (en verslavende) webgames die zowaar verborgen zitten in diensten van technologiereus Google.

  

Pac-Man (Google Search)

 

Google heeft wat met Pac-Man. Vorig jaar op 1 april verraste het bedrijf met een speciale Pac-Man-versie die je kon spelen in Google Maps, waardoor je de mythische gamefiguur door je eigen straat kon loodsen. En in 2010, bij het dertig jarig bestaan van Pac-Man, toverde Google het spel om tot een heuse Doodle waarin het ook daadwerkelijk kon spelen. Daardoor gingen naar verluidt 4,8 miljoen productieve uren verloren, naar gemiddeld Amerikaans uurloon omgerekend een kostenpost van 120 miljoen dollar. Pac-Man voor Google Maps was er helaas maar even, maar de Pac-Man-Doodle kan je nog steeds tevoorschijn toveren door simpelweg ‘Pac-Man’ te googelen. Happen maar!

 

pacman

 

Atari Breakout (Google Images)

 

Ook deze cultklassieker kan een behoorlijke aanslag zijn op je productiviteit, maar goed, het is voor in de kerstvakantie zoals gezegd. Zoek op “Atari Breakout” in Google Afbeeldingen en voilà, Googles afbeeldingzoeker verandert in een speelbare versie van het in 1976 gelanceerde arcadespel.

 

Update: de Breakout-versie van Google zit niet meer in de afbeeldingenzoekmachine, maar is wel nog te spelen op elgoog.im/breakout/.

 

atari-breakout

 

Zerg Rush (Google Search)

 

Deze easter egg is een verwijzing naar een tactiek uit het klassieke strategiespel StarCraft uit 1998. Daarin nemen menselijke ruimtekolonisten, de Terrans, het op tegen de insectachtige Zerg. Bij een Zerg rush stuur je continu een grote hoeveelheid zwakke, maar snel te produceren, eenheden direct op je tegenstander af. Google speelde hier in april 2012 vernuftig op in door het spel ‘Zerg Rush’ te integreren in een zoekpagina. Zoek op “zerg rush” en er komen O’s (uit het oude Google-logo) op de zoekresultaten afgestevend om ze te vernietigen. Aan jou om dat voorkomen door ze zo snel mogelijk weg te klikken.

 

Update: dit paaseitje is inmiddels uit Google verdwenen, maar wel nog te bespelen op de mirrorpagina https://elgoog.im/zergrush/.

 

zerg-rush

 

Flight Simulator (Google Earth)

 

Als je Google Earth nog niet hebt geïnstalleerd, dan is de ingebouwde Flight Simulator wellicht een extra reden om dat alsnog te doen. Zo vlieg je in een F16 Viper of een SR22, een vierzits propellertoestel, moeiteloos de wereld rond. Je vindt deze coole feature in het Tools-menu.

 

flight-simulator

 

T Rex Game (Google Chrome)

 

Oei, geen internetconnectie! Om paniek of acute ontwenningsverschijnselen het hoofd te bieden, heeft Google in zijn browser Chrome (zowel in de desktopversie als de mobiele versie) een spelletje gestopt dat je offline kan spelen: T Rex Game. Klik op de dino die verschijnt in het ‘geen verbinding’-scherm en je kan eindeloos over cactussen springen. Nou ja, totdat de verbinding terug is. Wil je het verslavende spelletje ook kunnen spelen in de online-modus, dan is er een webhack.

 

t-rex-game

 

Flappy Droid (Android 6)

 

Elke versie van Googles besturingssysteem Android bevat een bepaalde easter egg, zo ook Android 6.0 Marshmallow. Flappy Droid is een variant op het bekende irritante spelletje Flappy Bird, dat ook al als Easter Egg opdook in Android 5.0 Lollipop, maar met in de plaats van een vogeltje nu een Android. Om het spel te openen ga je naar instellingen, dan naar Over je telefoon en vervolgens tik je razendsnel op de vermelding van je Android-versie. Dan komt een grote marshmallow tevoorschijn binnen een gekleurde cirkel. Tik erop en houdt hem vast, en het spel begint. Mogelijk heb je inmiddels al Android 7.0 Nougat op je toestel (en anders binnenkort waarschijnlijk). Ook daarin zit een paaseitje verborgen (zie volgende).

 

flappy-droid

 

Android Neko (Android 7)

 

Van zodra je de nieuwste versie van Android op je device hebt staan, Android Nougat, kan je meteen de easter egg gaan opsnorren. Die is namelijk al bekend. Het betreft een spelletje genaamd Android Neko, een variant op het populaire Japanse Neko Atsume, een mobiele game waarbij je katten verzamelt en verzorgt. De Android-versie is echter niet zozeer een spel, maar meer een passieve functionaliteit die je aan- en uit kan zetten. Als je die hebt geactiveerd, selecteer je voer (zoals kip of vis). Daarna is het enkel afwachten geblazen wanneer er een kat op afkomt. Als dat het geval is krijg je een pushmelding. Tik erop om het digitale beestje te ‘vangen’. Android Neko vind je door in je instellingen bij Over je telefoon verschillende malen op de Android-versie te tikken totdat er een grote ‘N’ opduikt. Houd de letter ingedrukt tot er een kleine kat verschijnt. Bij Quick Settings vind je nu de extra optie ‘Android Easter Egg’, die je kan aan- en uitzetten, al naar gelang je kattengoesting.

 

android-neko

Laatste reacties