Magazine

Let it snow! en andere Google-easter eggs

Google is altijd in voor een dolletje, een kwinkslag of een creatieve uitspatting. De enorme collectie Google Doodles (speciale Google-logo's), die de zoekmachinereus in de loop der jaren ontwierp of liet ontwerpen, is daar een bewijs van. Er zitten bovendien steeds vaker interactieve exemplaren tussen. Ook áchter de voordeur wil Google nog wel eens een jolige verrassing in petto hebben, meer bepaald in de vorm van easter eggs. Dat zijn grapjes die programmeurs in software, games of websites stoppen en die doorgaans per toeval door gebruikers ontdekt worden. Ook in 's werelds grootste zoekmachine zitten van die grapjes, die meestal opduiken na het intikken van een bepaalde zoekopdracht. Zo pakt Google dezer decemberdagen uit met een winterse verrassing. Deze, plus zeven andere paaseitjes die Google de afgelopen tijd verstopte, verwerkten we in dit overzicht.

 

Let it Snow! Let it Snow Let it Snow!

 

Met het voortschrijden ter techniek worden ook Google's humoristische buien van steeds meer technisch vernuft voorzien. Neem nu het nieuwste staaltje, dat niks met Pasen, maar zeker alles met de naderende kerstdagen te maken heeft. Google verraste ons dit weekend namelijk met een dolletje achter de zoekopdracht "Let it snow". Als je die intypt, toont de zoekmachine je niet alleen zoekresultaten, met onder meer klassieke en nieuwe uitvoeringen van de kersthit, maar wordt ook letterlijk aan je opdracht gehoor gegeven. Nou ja, in je browser dan. Kijk maar… Al gauw is je beeldscherm ondergesneeuwd en dient je muis als sneeuwschuiver.

 

 

Let wel, het schouwspel openbaart zich alleen in de browsers Chrome, Firefox, Safari en Internet Explorer 9. Gebruikers van IE8 en lager blijven dus verstoken van het virtuele sneeuwtapijt, maar die kunnen dan wel weer ongestoord opsnorren dat "Let it Snow! Let it Snow! Let it Snow!" in 1945 werd gecomponeerd en dat het behalve door Dean Martin en Frank Sinatra ook door Michael Bublé en Kylie Minogue op de plaat is gezet. Zit je wél met Google-sneeuw opgescheept, dan kan je die als sneeuw voor de zon laten verdwijnen, namelijk door op de knop Defrost te klikken.

 

 

Do a barrel roll

 

Let it snow is een waardige opvolger van Do a barrel roll, een easter egg die Google in november 'verstopte', en die de zoekmachine een koprol laat maken. Zó dus. Let wel: de truc werkt alleen in Chrome en de laatste versie van Firefox. Voor de techneuten onder ons: Google bouwt dit soort fratsen in HTML5 en CSS3.

 

 

Tilt

 

Vergelijkbaar met Do a barrel rol is deze: "tilt". Dat betekent "kantelen" hè. "Askew" doet trouwens hetzelfde. Da's immers Engels voor "scheef". De truc werkt mogelijk niet in je Internet Explorer.

 

 

Ascii art

 

Wat is Ascii-kunst ook al weer? Als je het antwoord zoekt, krijg je meteen een praktijkvoorbeeld voorgeschoteld in de vorm van het Google-logo.

 

Gravity

 

De val van Google? Uhm… min of meer. Kijk zelf maar. En probeer gerust een zoekterm ;) Dit knap staaltje HTML5 is overigens niet door Google zelf in elkaar geknutseld, maar door de mensen achter de site Mrdoob.com. Je kan het echter ook in de 'echte' Google uitproberen, zij het via een omweg. Dan moet je eerst instant search uitschakelen (bij de instellingen onder het tandwieltje rechtsboven), daarna terug op de homepage "Google Gravity" intypen en dan op Ik doe een gok drukken (dus niet de reguliere zoeknop gebruiken). Et voilà, de zwaartekracht zal zegevieren…

 

 

Kerstmis en Chanoeka

 

Als je hebt gezocht op 'Christmas' of 'Hanukkah' (Chanoeka; een Joods feest), zorgt Google voor toepasselijke versiersels…

 

YouTube Snake

 

Omdat YouTube al enkele jaren aan Google toebehoort, nemen we er deze easter egg er ook nog even bij. Als je een saaie YouTube-video aan het bekijken bent, kan je die vooruitspoelen, wegklikken óf je kan een spelletje Snake in spelen. Pauzeer de video, houd de linker pijltjestoets een paar seconden in en begin dan met één van de andere cursortoetsen aan een ouderwets verslavend potje Snake. Werkt niet bij alle video's, maar zeker wél bij deze.

 

 

Google Pacman

 

Nog meer 'verborgen' oerspelletjes. Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van Pacman plaatste Google in juni 2010 een Doodle op zijn homepage met een compleet speelbare versie van Pacman erin. De Google-frats kostte wereldwijd ongeveer 5 miljoen productieve uren. Hij staat trouwens nog steeds online, net als een andere, interactieve Doodle: de bespeelbare gitaar die opdook als eerbetoon van de in 2009 overleden gitaarvirtuoos Les Paul.

 

 

Nog meer pret met Google? Check deze Wiki eens, vol met paaseitjes, 1 april-grappen en ander kattenkwaad dat de lieden uit Mountain View in de loop der jaren uithaalden. Maar da's natuurlijk nog niks vergeleken met wat mensen (onbedoeld) uitspoken op Google Street View.

Laatste reacties