Magazine

De blauwe vinkjes in WhatsApp uitschakelen: nu ook op de iPhone

Hun plotselinge komst zorgde een half jaar geleden voor veel beroering. We hebben het over de blauwe vinkjes, oftewel de leesbevestiging in WhatsApp. Want voortaan kon de ander niet alleen zien of het bericht op je telefoon was aangekomen, maar ook of je het geopend had. Tot veler ergernis, want iemands bericht negeren op de chatapp zou nu een stuk moeilijker zijn. Inmiddels is al die commotie alweer achterhaald, want vanaf iOS-versie 2.12.1 is het mogelijk om de leesbevestiging in WhatsApp uit te zetten. Android-gebruikers konden dit al langer. De nieuwe iPhone-versie bevat tevens de belfunctie die in de Android-variant ook al langer beschikbaar was.

 

Het uitschakelen van de blauwe vinkjes is op beide platformen hetzelfde. Open de app, ga naar Instellingen > Account > Privacy en schuif daar de optie Leesbewijzen dicht.

 

 

Hou er wel rekening mee dat deze beperking in twee richtingen werkt: je ziet dus ook niet meer wanneer anderen jouw berichten hebben gelezen. Net zoals bij de 'Laatst gezien'-functie.

 

In de WhatsApp-psychologie schuilt misschien ook nog het gevaar dat je je 'verdacht' maakt met het uitzetten van die vervloekte vinkjes. Maar wellicht is deze manoeuvre ook helemaal niet nodig en moeten jouw chatvrienden maar eens gaan begrijpen dat je niet altijd à la minute kan reageren. 

Laatste reacties