Magazine

Gratis bellen via WhatsApp

Update woensdag 22 april 2014: de belfunctionaliteit wordt inmiddels ook uitgerold voor iPhone-gebruikers.

 

De nieuwe belfunctie van WhatsApp hing al een tijdje in de lucht, en is na enkele weken testen nu officieel beschikbaar voor Android-gebruikers. Met de functie kan je gratis bellen met WhatsApp via VoIP, over de internetverbinding van de smartphone dus. Een update van de applicatie is niet nodig: als je Android-gebruiker bent en je beschikt over de laatste WhatsApp-versie (d.d. 14 maart), dan zul je op het beginscherm naast een tabje met chats voortaan ook een tabje met Oproepen zien. Naar verwachting kunnen iPhone-gebruikers binnen een paar weken ook bellen via WhatsApp.

 

Er was al een 'belfunctie' in WhatsApp, maar die verwees je simpelweg door naar je reguliere telefoon. De veelbesproken VoIP-functie werkte al een tijdje op invite-basis: je moest gebeld worden door iemand met de VoIP-functie om zelf iemand te kunnen bellen. Met de lancering voor Android, vandaag, kan al een significant deel van de WhatsApp-populatie voortaan bellen met de app.

 

Dat bellen is zowel mogelijk via wifi als via 3G/4G. Bij 3G/4G betaal je alleen kosten voor de internetverbinding, het bellen zelf is gratis. Het dataverbruik is naar schatting 250 KB tot 1 MB per minuut – uiteindelijk een stuk goedkoper dan 'ouderwets' bellen via een abonnement. Bij een wifi-verbinding is het bellen geheel gratis en krijg je bovendien de beste gesprekskwaliteit (mits sterk wifi-signaal).

 

WhatsApp werd in januari al uitgebreid met een webversie, die ook alleen voor Android-gebruikers beschikbaar is. Beide functionaliteiten – de belfunctie en de webversie – zouden binnenkort voor iOS-gebruikers beschikbaar moeten zijn.

 

Update woensdag 22 april 2014: de belfunctionaliteit wordt inmiddels ook uitgerold voor iPhone-gebruikers.

Laatste reacties