Magazine

Facebook en Instagram lanceren abonnement

"Wie in de Europa Instagram of Facebook opent, kan sinds kort een keuze krijgen: je blijft de app gratis gebruiken met advertenties of je sluit een abonnement van 12,99 euro per maand af. Moederbedrijf Meta reageert daarmee op veranderende Europese regelgeving. Zolang mensen geabonneerd zijn, worden hun gegevens niet gebruikt voor advertenties. Heb je geen abonnement, dan blijft alles bij het oude en kunnen je gegevens vrijuit worden gebruikt voor gepersonaliseerde reclame.

 

Abonnement

 

Voor het nieuwe reclamevrije abonnement van Facebook en Instagram betaal je zowel op iOS als op Android in beginsel 12,99 euro per maand. Dat is duurder dan de webversie (9,99 euro), wat te wijten is aan de commissie die Apple en Google rekenen op transacties binnen de apps. Qua prijs is het dus slimmer om een abonnement af te sluiten via de websites van Facebook en Instagram.

 

Vanaf 1 maart 2024 geldt er een extra vergoeding van 6 euro per maand op internet en 8 euro per maand op iOS en Android.

 

Als je een abonnement neemt, krijg je geen advertenties te zien en worden je gegevens dus ook niet gebruikt voor gepersonaliseerde reclames. Vanwege de grote hoeveelheid adverenties op zowel Instagram als Instagram Stories kan dat een verademing zijn. Maar er hangt dus wel een prijskaartje aan.

 

Wij hebben vooralsnog geen melding ontvangen. Even afwachten maar of hier kijken hoe een abonnement afsluit.

 

Europese richtlijnen

 

Door deze abonnementen te introduceren, probeert Meta te voldoen aan de Europese richtlijnen op het gebied van privacy. Volgens de Europese privacywetgeving mag Meta namelijk alleen met toestemming persoonlijke informatie van gebruikers verzamelen. Geef je geen toestemming? Dan is het afsluiten van een abonnement dus het alternatief.

 

Hoe dan ook, je kan Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken, maar de prijs die je ervoor betaalt is het verstrekken van persoonlijke gegevens voor advertenties.
 

Laatste reacties