Magazine

5 alternatieven voor Microsoft Wordpad

Je hebt het misschien al gehoord of gelezen: Microsoft gaat stoppen met Wordpad, het eenvoudige tekstverwerkingsprogramma dat gratis wordt meegeleverd bij Windows. Wanneer het zover is, is nog niet duidelijk. Microsoft raadt gebruikers die met .doc-bestanden werken aan om naar Microsoft Word over te stappen, dat echter niet gratis is. Wil je een gratis alternatief? Check dan de mogelijkheden in onderstaand lijstje. Alle daarin genoemde gratis tekstverwerkers kunnen documenten maken, bewerken en afdrukken. De programma’s zijn vaak ook volwaardige alternatieven voor Microroft Word.

  

1. Google Documenten

 

Google Documenten (Docs) is een online tekstverwerker, onderdeel van Google Workspace, waarmee je tekstdocumenten kan maken en opmaken en in realtime met andere mensen kan samenwerken. Het programma heeft al ruimschoots zijn sporen verdiend als een volledig uitgeruste documenteditor, die documenten kan bewerken en produceren in vrijwel elk formaat dat tegenwoordig wordt gebruikt.

 

Bij gebruik op de computer behoeft Google Documenten behoeft geen download, je werkt dus volledig vanuit je webbroswer. Wel moet je een Google-account hebben om in te loggen. Voor gebruik op mobiel zijn er versies voor iOS en Android. Handig voor als je op reis bent en even aan je documenten wilt sleutelen.

 

Ga hier naar Google Documenten.

 

2. LibreOffice Writer

 

LibreOffice is een open source-applicatie waarmee je zo’n beetje alles kan doen wat je met Microsoft Office ook kan, maar dan gratis. De opmaak is vergelijkbaar met WordPad/Word en is zeer intuïtief. En omdat het open source is, zijn er voortdurend updates en verbeteringen. Dankzij de constante updates en monitoring van LibreOffice is het gebruik ervan bovendien zeer veilig.

 

Ook als je alleen de tekstverwerker gebruikt, zul je het complete LibreOffice-pakket moeten downloaden. Dat kan voor zowel Windows, Mac als Linux.

 

3. WPS Office Writer

 

Het gratis office-pakket van WPS Office bevat vier functiemodules, te weten een tekstverwerker, spreadsheet, presentatie en PDF. De tekstverwerker, Writer genaamd, wordt geroemd om het strakke ontwerp, de prettige interface met tabbladen en het overzichtelijke menu. Het programma levert 1 GB cloudopslag.

 

Om Writer te kunnen gebruiken, moet wel het hele pakket worden gedownload. Dit is beschikbaar voor Windows, OS, Linux, iOS en Android: zie deze pagina.

 

4. OpenOffice Writer

 

OpenOffice is een waardig gratis alternatief voor Office van Microsoft. In de tekstverwerker, Writer, is automatische spellingcontrole inbegrepen, evenals ondersteuning voor een grote verscheidenheid aan populaire bestandstypen. Het programma biedt ook de mogelijkheid om notities aan de zijkant van elk document toe te voegen. Daarnaast bevat Writer gebruiksvriendelijke wizards voor het maken van brieven en agenda’s. De interface en menu’s ogen wel wat rommelig.

 

Net als bij WPS moet je het gehele OpenOffice-pakket downloaden om Writer te kunnen gebruiken. De downloadpagina (Windows, OS, Linux) voor de Nederlandstalige versie vind je hier.

 

5. SoftMaker FreeOffice

 

FreeOffice van Softmaker noemt zichzelf het beste gratis alternatief voor Microsoft Office voor persoonlijk en zakelijk gebruik. TextMaker, zoals de tekstverwerker heet, kan een grote verscheidenheid aan documentbestandstypen openen.

 

TextMaker moet worden gedownload  als onderdeel van FreeOffice, maar tijdens de installatie kan je ervoor kiezen om het hele pakket of alleen het gratis tekstverwerkerprogramma te installeren. Ondersteund worden Windows, Mac en Linux. Daarnaast zijn er mobiele versies voor iOS en Android.

 

Softmaker heeft ook een gratis PDF-editor.
 

Laatste reacties