Magazine

Facebook Reactions: 5 alternatieven voor de ‘vind ik leuk’-knop

fb-reactionsDe wereld zal vanaf vandaag nooit meer hetzelfde zijn. Want ze zijn er: Facebooks langverwachte, nieuwe ‘vind ik leuk’-knoppen. Voortaan schuilen er achter de fameuze like-button meerdere opties om jouw mening of emotie bij een bericht kenbaar te maken. Tot op heden kon je een bericht enkel liken (of niet) en moest je al een commentaar schrijven om andere gevoelens kenbaar te maken. De nieuwe reactieknoppen, Facebook Reactions gedoopt, worden vandaag wereldwijd uitgerold. Het kan per platform verschillen wanneer de knop daadwerkelijk verschijnt. Bij ons verschijnt ie in de desktopversie van Facebook, maar nog niet in de iOS-app van het sociale netwerk.

 

De aloude knop heet in onze contreien voortaan ‘Leuk’. Klik je erop, dan ken je aan een bericht als vanouds een like toe. Maar je kan er ook met de muiscursor overheen bewegen en dan verschijnen er, naast ‘Leuk’, nog vijf andere kwalificaties binnen het emotiespectrum: ‘Geweldig’, ‘Grappig’, ‘Verbluft’, ‘Verdrietig’, en ‘Boos’. Op je telefoon is het een kwestie van de ‘Leuk’-knop even ingedrukt houden, waarna de smileys vanzelf in beeld verschijnen. Je veegt naar links of rechts om er eentje te selecteren en laat weer los om deze in te voeren.

 

 

Aan de keuze van de zes beschikbare emoties ligt volgens Facebook veel denkwerk en onderzoek ten grondslag. Men analyseerde onder meer welke emoties (al dan niet in de vorm van emoticons) vaak in comments gebruikt worden.

 

Veel Facebook-gebruikers pleitten al langer voor een alternatief voor de like, die nogal eens als ongepast ervaren werd. Plaatst iemand een triest bericht op Facebook, dan kan je daar dus voortaan met één druk op de knop op reageren, zonder dat dat een misplaatste like is.

Laatste reacties