Magazine

Foto’s op Instagram hoeven niet meer vierkant te zijn

Foto’s plaatsen op Instagram mag voortaan ook in landscape of portrait. De foto-app van Facebook is afgestapt van het verplichte vierkant. “Het vierkante formaat was altijd een deel van onze identiteit en dat zal het altijd zijn”, aldus Instagram op hun blog. Maar kennelijk was de roep om meer flexibiliteit te groot om te negeren. Afbeeldingen van landschappen komen nu eenmaal beter tot hun recht in breed formaat en zo zijn er nog tal van andere scènes te bedenken waarin het vierkante formaat nadelig uitpakt. Maar daar hoef je je voortaan dus niet meer over te bekommeren.

 

Als je een kiekje uploadt, zie je vanaf nu een linksonder een icoontje waarmee je desgewenst het formaat kan aanpassen naar landschap of portret. Het overzicht op je profiel blijft wél enkel vierkante plaatjes tonen. Je moet hiervoor wel de laatste versie (7.5) van de app geïnstalleerd hebben.

 

 

Het was al mogelijk om het vierkant te omzeilen door simpelweg kaders aan te brengen in de foto zelf en die dan te uploaden. Volgens Instagram gebeurde dat nu al in 20 procent van alle uploads. Er bestaan zelfs speciale apps voor, zoals Squaready. Die zullen nu wel balen om de beslissing van Instagram.

 

De reacties van gebruikers zijn vooralsnog gemengd. De één is bang dat het een rommeltje wordt op Instagram nu gebruikers niet meer na te hoeven denken over de compositie, de ander is blij dat ie voortaan geen vrienden meer van zijn foto’s hoeft af te snijden. Wat vind jij?

Laatste reacties