Magazine

Dienstregeling NMBS voortaan ook via Google Maps

De dienstregeling van de NMBS is nu eindelijk ook beschikbaar voor Google Maps. Eerder werden al de dienstregelingen van De Lijn en de MIVB in het kaartenprogramma opgenomen. Velen gebruiken Google Maps als routeplanner. Met de data van de Belgische Spoorwegen erbij biedt deze nu dus zowel voor auto als openbaar vervoer alle gangbare routes in Vlaanderen en Brussel. "Google Maps vormt de ideale aanvulling op onze website en onze mobiele apps," aldus de NMBS, dat het nieuwtje vandaag wereldkundig maakte.

 

Je hoeft in Google Maps niets speciaals te doen om de NMBS-reiswegen te ontdekken. Bij het plannen van je route kies je simpelweg het al langer bestaande 'openbaar vervoer'-icoontje. De mogelijkheden per trein worden automatisch opgenomen in de resultaten, al dan niet gecombineerd met die van De Lijn en de MIVB. De data van de Waalse busvervoerder TEC ontbreken nog op Google Maps.

 

 

Dat de treindata nu op Google Maps staan, is in feite een gevolg van het sluiten van RailTime in april dit jaar. Het stopzetten door NMBS van deze gebruiksvriendelijke reizigersapp, aangestuurd door Infrabel, leidde tot verbazing en verontwaardiging, en vervolgens tot een vraag van minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) om de reisinfo als open data aan te bieden. Dat is nu dus gebeurd. Naast de integratie in Google Maps zijn de data ook beschikbaar voor softwareontwikkelaars die deze wensen te gebruiken voor hun eigen applicaties. Om toegang tot de gegevens te verkrijgen moet men wel een officiële aanvraag indienen.

Laatste reacties