Magazine

Google bouwt zelfrijdende auto (video)

Dankzij Maps en Street View brengt Google ons al wat makkelijker van A naar B. Maar het internetbedrijf (of beter: technologiebedrijf) gaat graag nog een paar stappen verder. Al jaren test Google zelfrijdende auto's, met het oogmerk auto's veiliger te maken en transport voor iedereen beschikbaar te maken. Tot nu toe werd altijd met normale, aangepaste auto's getest. Maar nu heeft Google dan een eerste prototype gepresenteerd van een écht zelfrijdende auto: een automatisch voertuig zonder stuur, zonder rem- of gaspedaal en vooral: zonder chauffeur. De taxi van de toekomst?

 

Het zelfrijdende Google-vehikel is geen schoonheid, maar ziet er alleszins schattig uit. Het wagentje doet nog het meeste denken aan een Smart. Het zit echter vol met sensoren en elektronica die een volautomatische rit van A naar B mogelijk maken. Als inzittende (er is plek voor twee) hoef je enkel je bestemming in te geven, op de startknop te drukken, en voilà, het ding begint te rijden. Een nadere kennismaking met de auto in onderstaande video.

 

 

De zelfrijdende auto heeft een snelheidsbeperking van 40 kilometer per uur en wordt de komende jaren in de Amerikaanse staat Californië op de weg getest. In die staat test Google al enkele jaren zelfrijdende wagens, tot op heden omgebouwde bestaande auto's waarbij gediplomeerd personeel als vangnet achter het stuur zit. In het begin zullen ook sommige prototypes zo'n vangnet hebben.

 

Het ontbreken van de menselijke factor in een zelfrijdende auto maakt uiteraard ook kritiek los. Desondanks verwacht Google dat zo'n auto rond 2020 voor consumenten beschikbaar zou kunnen zijn. al dan niet als taxidienst. En Google zou Google niet zijn als er in die taxi's dan reclame wordt vertoond. De passagiers hoeven immers toch niet op de weg te letten.

 

Laatste reacties