Magazine

Instagram-video’s downloaden naar je pc of mobiel

Hoewel Instagram oorspronkelijk een foto-app was, bestaat ongeveer een derde van de berichten inmiddels uit korte video’s. En volgens onderzoeken blijkt bewegend materiaal ook nog eens meer interacties teweeg te brengen dan foto’s. Wellicht stuit ook jij regelmatig op toffe, interessante of grappige video’s in je Instagram-feed. Maar wil je zo’n filmpje opslaan op je telefoon of pc, dan heb je pech, want die mogelijkheid biedt Instagram je niet. Gelukkig zijn er twee methoden om dit toch voor elkaar te krijgen.

  

1. Via een externe website

 

Er bestaan speciale websites waarmee je snel en gemakkelijk een foto, video of Reel van Instagram kan downloaden. De bekendste is KeepPost. Deze methode werkt wel alleen bij openbare accounts.

 

Om KeepPost te gebruiken, moet je de url (het webadres) van de betreffende Instagram-post achterhalen. Dat doe je door bij een post rechtsboven op de drie puntjes te tikken of te klikken en vervolgens op Link kopiëren. Plak de link in het invulveld op KeepPost en druk vervolgens op Download en vervolgens op Download video.

 

Als een post meerdere foto’s bevat, kan je alleen de eerste uit die reeks downloaden.

 

Let op: wanneer je op Download video hebt gedrukt, opent zich automatisch een nieuw venster met een advertentie.

 

 

Wil je een Instagram Story downloaden via een externe website? Lees dan dit artikel.

 

2. Broncode gebruiken

 

Als het downloaden via een externe website niet lukt, bijvoorbeeld doordat het een privé-account betreft, dan kan je altijd nog deze doe-het-zelf-methode toepassen, waarvoor je Instagram moet openen in een webbrowser op de pc. De methode werkt als volgt.

 

1. Open een webbrowser op je pc of Mac.

 

In ons voorbeeld gebruiken we Google Chrome.

 

2. Log in op Instagram en open het bericht met de video.

 

Als de video niet op een privé-account staat, hoef je niet per se in te loggen. Je kan dan ook de URL van het betreffende bericht in de adresbalk van je browser plakken. Je verkrijgt die URL door in je app bij het bericht op de drie puntjes rechtsboven te tikken en dan op Link kopiëren. De URL zit nu in je plakbuffer, zodat je hem bijvoorbeeld naar jezelf kan mailen.

 

Een andere mogelijkheid is dat je Instagram-pagina van de betreffende persoon opent en vervolgens het bericht met de video via de rechterknop van je muis opent. Een link openen via de linker muisknop is door Instagram voor niet-ingelogden aan banden gelegd.

 

3. Open de paginabron.

 

De broncode van een webpagina open je via het het menu dat schuilgaat onder de rechter muisknop, of door middel van de toetsencombinatie Ctrl+U (Windows) of Command+U (Mac).

 

 

4. Het te downloaden videobestand is het eerste webadres in de paginabron met .mp4 erin.

 

Je vindt dat mp4-bestand door via de toetsencode Ctrl+F (Windows) of Command+F (Mac) naar “mp4” te zoeken.

 

 

5. Kopieer het volledige adres naar het mp4-bestand en open de link in een nieuw browservenster.

 

Plak de link daartoe in de adresbalk en druk op Enter. De video wordt nu geopend in een standalone player.

 

6. Klik op een willekeurige plek in de video op de rechter muisknop en vervolgens op ‘Video opslaan als’.

 

 

Je kan ook de toetsencombinatie Ctrl+S (Windows) of Command+S (Mac) gebruiken.

 

Specificeer desgewenst een bestandsnaam en selecteer de locatie waar je video wilt opslaan.

 

Video’s opslaan op je telefoon of tablet

 

Om een Instagram-video op je mobiele apparaat te bewaren, download je die eerst naar je computer, zoals uitgelegd hierboven. Daarna transfereer je het bestand naar je smartphone of tablet via e-mail of een andere methode om bestanden te delen.

 

Er bestaan ook wel third party-apps die je beloven om direct Instagram-video’s naar je mobiel te downloaden, maar deze bevatten vaak malware en raden we daarom niet aan.Laatste reacties