Magazine

Instagram-video’s downloaden naar je pc of mobiel

Hoewel Instagram oorspronkelijk een foto-app was, bestaat ongeveer een derde van de berichten inmiddels uit korte video’s. En volgens onderzoeken blijkt bewegend materiaal ook nog eens meer interacties teweeg te brengen dan foto’s. Wellicht stuit ook jij regelmatig op toffe, interessante of grappige video’s in je Instagram-feed. Maar wil je zo’n filmpje opslaan op je pc, dan heb je pech, want die mogelijkheid biedt Instagram je niet. Of toch wel?

  

Berichten opslaan in je verzameling

 

Zoals je weet kan je berichten – foto’s en video’s – opslaan binnen je Instagram-app. Daartoe gebruik je het icoontje rechts onder de foto of video. De inhoud wordt dan bewaard in de sectie ‘Opgeslagen’ die je via het hoofdmenu kan bereiken.

 

Elk bericht daarin wordt net zolang bewaard totdat je het verwijdert óf totdat het verwijderd wordt door de persoon die geplaatst heeft. Je bent er dus niet van verzekerd dat je de foto of video voor altijd in je bezit hebt. Noch beschik je over het fysieke foto- of videobestand.

 

Video’s opslaan op je pc

 

Officieel staat Instagram het downloaden van foto’s en video’s die op het platform geplaatst worden niet toe. Toch is het relatief eenvoudig om dat, via een omweg, toch te doen. Hoe dat voor foto’s werkt, kon je in dit artikel al lezen.

 

Voor het downloaden van video’s naar je pc heb je de webgebaseerde versie van Instagram nodig. Daartoe volg je de volgende procedure:

 

1. Open een webbrowser op je pc of Mac.

 

In ons voorbeeld gebruiken we Google Chrome.

 

2. Log in op Instagram en open het bericht met de video.

 

Als de video niet op een privé-account staat, hoef je niet per se in te loggen. Je kan dan ook de URL van het betreffende bericht in de adresbalk van je browser plakken. Je verkrijgt die URL door in je app bij het bericht op de drie puntjes rechtsboven te tikken en dan op Link kopiëren. De URL zit nu in je plakbuffer, zodat je hem bijvoorbeeld naar jezelf kan mailen.

 

Een andere mogelijkheid is dat je Instagram-pagina van de betreffende persoon opent en vervolgens het bericht met de video via de rechterknop van je muis opent. Een link openen via de linker muisknop is door Instagram voor niet-ingelogden aan banden gelegd.

 

3. Open de paginabron.

 

De broncode van een webpagina open je via het het menu dat schuilgaat onder de rechter muisknop, of door middel van de toetsencombinatie Ctrl+U (Windows) of Command+U (Mac).

 

 

4. Het te downloaden videobestand is het eerste webadres in de paginabron met .mp4 erin.

 

Je vindt dat mp4-bestand door via de toetsencode Ctrl+F (Windows) of Command+F (Mac) naar “mp4” te zoeken.

 

 

5. Kopieer het volledige adres naar het mp4-bestand en open de link in een nieuw browservenster.

 

Plak de link daartoe in de adresbalk en druk op Enter. De video wordt nu geopend in een standalone player.

 

6. Klik op een willekeurige plek in de video op de rechter muisknop en vervolgens op ‘Video opslaan als’.

 

 

Je kan ook de toetsencombinatie Ctrl+S (Windows) of Command+S (Mac) gebruiken.

 

Specificeer desgewenst een bestandsnaam en selecteer de locatie waar je video wilt opslaan.

 

Video’s opslaan op je telefoon of tablet

 

Om een Instagram-video op je mobiele apparaat te bewaren, download je die eerst naar je computer, zoals uitgelegd hierboven. Daarna transfereer je het bestand naar je smartphone of tablet via e-mail of een andere methode om bestanden te delen.

 

Er bestaan ook wel third party-apps die je beloven om direct Instagram-video’s naar je mobiel te downloaden, maar deze bevatten vaak malware en raden we daarom niet aan.

 

Stories downloaden

 

Dit artikel ging over het downloaden van reguliere Instagram-video’s. Wil je foto’s of video’s downloaden die iemand in een Story heeft geplaatst, dan lees je hier hoe je dat doet.Laatste reacties