Magazine

Hoe verkeersveilig is jouw straat? Check deze kaart!

Hoeveel ongelukken zijn er tussen 2014 en de tweede helft van 2016 gebeurd in jouw straat, in jouw buurt of op eender welke plek in Vlaanderen? Je kan het precies nagaan op de interactieve ongevallenkaart die de Federale Politie zopas lanceerde. Deze “Google Maps voor verkeersongevallen” geeft meer dan 52.000 geregistreerde ongevallen weer, in de genoemde periode, waarbij doden of gewonden vielen. Het is de eerste keer dat die gegevens beschikbaar gemaakt worden. De politie wil mensen op die manier alerter maken voor de verkeersrisico’s. Maar ook voor de politie zelf en voor de overheid is de kaart nuttig. Gevaarlijke punten kunnen zo infrastructureel aangepakt worden.

 

De kaart is simpel te gebruiken door in te zoomen op een bepaalde regio, buurt of straat. Elk blauw bolletje toont de locatie van een verkeersongeluk dat heeft plaatsgevonden in de periode 2014 – 1e semester 2016. Het gaat enkel om ongelukken met gewonden en doden waarbij een zwakke weggebruiker betrokken is. Meer concreet: een auto die een fietser aanrijdt, twee fietsers die botsen, of een ongeval met een voetganger. De heatmap visualiseert concentraties van ongevallenlocaties aan de hand van kleuren in een raster dat over de kaart wordt gelegd.

 

 

De kaart laat ook toe om ongevallen te selecteren op basis van onder meer tijdstip, ernst en weersomstandigheden. Ook de nabijheid van scholen kan worden weergegeven. Op die manier kan je inzoomen op bepaalde delen van een stad, op weekendongevallen of ongevallen in de buurt van een school tijdens de ochtend- en avondspits.

 

De federale politie werkte drie jaar lang samen met dertien Europese steden en het agentschap Informatie Vlaanderen aan de interactieve kaart.

 

HLN snorde al enkele opvallende gegevens op uit de kaart. Zo vond ze vooral in en rond Antwerpen, en in universiteitsstad Leuven enkele prangende verkeersonveilige locaties.

 

www.verkeersstatistieken.federalepolitie.be/assets/stats/wetenschapstudie/index.html

Laatste reacties