Magazine

Music-Map: de actuele nummer 1-hits van de hele wereld

Music-Map is een muzikale reis rond de wereld in nummer 1-hits. De webapplicatie verzamelt de populairste singles in de voorbije maand van maar liefst 3000 plaatsen wereldwijd. Zo kom je in enkele muisklikken aan de weet wat er momenteel hot is in pakweg Portugal, China, Zuid-Afrika, Canada of Chili. En hoe meer je inzoomt, hoe regionaler de data, die volgens de makers volledig worden onttrokken aan de kijkcijfers van YouTube.

 

Dat YouTube de dataleverancier is van deze duizelingwekkende muzikale kaart impliceert dat de vermelde songs dus niet per se op nummer 1 staan in de daadwerkelijke hitlijsten. Toch lijken de YouTube-data een zeer goede indicator te zijn van wat nou het meest geliefde nummer is in een bepaalde regio.

 

Interessant om te zien is hoe bepaalde songs aaneengesloten delen van continenten veroveren. In de meeste westerse landen is dat momenteel ‘Perfect’ van Ed Sheeran, behalve in de Verenigde Staten, waar ‘Havana’ van Cabila Cabello het goed doet (de nummer 4 in onze Ultratop), al gaan de oostelijke staten meer voor ‘Gucci Gang’ van Lil Pump. Het grootste deel van Midden- en Latijns-Amerika swingt dan weer voor ‘Criminal’ van Natti Natasha & Ozuna. Momenteel beslaan de gebruikte data de maand december 2017.

 

 

Music-Map is een leuke manier om nieuwe of onbekende hits te ontdekken. Je kan alle songs direct openen in YouTube.

 

pudding.cool/2018/01/music-map/

Laatste reacties