Magazine

Muziek herkennen: 6 manieren om een deuntje te identificeren

Je kent het wel: de godganse dag zit dat pakkende (lees: irritante) deuntje in je hoofd, maar je kan het steeds niet thuisbrengen. Of je hoort ergens de best song ever, maar je hebt geen benul hoe het liedje heet of wie het zingt. Gelukkig leven we in het tijdperk van apps, waardoor we ook dít Eerste Wereld-probleem eenvoudig kunnen tackelen. Er bestaan immers diverse tools voor het herkennen van muziek. We verzamelden de vijf beste – naar onze bescheiden mening toch. Alle gratis, al kennen sommige een betaalde variant met extra functies.



Shazam (mobiel en Mac)

 

Shazam is de bekendste en meest gebruikte mobiele app voor het identificeren van muziek. Shazam maakt gebruik van de microfoon in je telefoon en vergelijkt geluid met overeenstemmende ‘klanken’ uit een online database van meer dan 8 miljoen deuntjes.

 

Het gros van de mainstream popmuziek wordt dus herkend, wat het succes van de tool al deels verklaart. Het andere deel van het succes schuilt in het gebruiksgemak. Hoor je ergens een muziekje dat je door Shazam wilt laten herkennen, dan hoef je slechts het programmaatje te openen en op de ‘luisteren’-knop te drukken. Binnen de kortste keren (doorgaans enkele seconden) vertelt Shazam je de titel en uitvoerder, vergezeld van een aantal links naar YouTube en andere relevante sites. Makkelijker kan het niet.

 

Bedenk wel dat Shazam alleen songs herkent op basis van de originele muziekbron. Een deuntje zingen of neuriën zal bij Shazam geen bellen doen rinkelen. De basisversie van de ‘mobiele’ Shazam is gratis, maar beperkt tot maximaal 5 ‘sessies’ per maand. Voor de volledige variant, Shazam Encore, betaal je rond de 5 euro per jaar.

 

Shazam is beschikbaar als mobiele app voor iOS en Android, alsook als app voor Mac-computers. In de Mac-versie kan je Shazam zelfs onafgebroken geluidsfragmenten uit je omgeving laten herkennen, waardoor je bijvoorbeeld volautomatisch de playlist van een radioprogramma kan laten reconstrueren.

 

Werkt op: iOS, Android en Mac.

 

shazam

 

Google Sound Search (mobiel)

 

Google Sound Search is eigenlijk geen app, maar een widget, die je op een van je homeschermen van je Android-toestel kan plaatsten. De tool werkt grotendeels hetzelfde (en even goed) als Shazam, met als belangrijkste verschil dat je bij een gevonden liedje meteen een link krijgt om het aan te schaffen in de Google Play Store.

 

Werkt op: Android

 

google-sound-search

 

SoundHound (mobiel)

 

De app SoundHound kent ten opzichte van Shazam en Google Sound Search het voordeel dat je liedjes ook laten herkennen door ze te zingen of neuriën. Bij het herkennen van songs op basis van de originele muziekbron is SoundHound echter langzamer en minder trefzeker dan Shazam. Bovendien is de interface van SoundHound naar onze smaak net wat minder efficiënt.



Niettemin is ook SoundHound een prima mobiele app voor muziekherkenning. De gratis versie kent bovendien geen limiet zoals die van Shazam. Wel zit er reclame in. De betaalversie à 6 euro is reclamevrij en biedt nog wat extra functionaliteiten.

 

Werkt op: iOS en Android

 

soundhound

 

MusiXmatch (mobiel en pc)

 

Ben je de naam van een lied vergeten en weet je alleen nog een paar woorden uit de tekst? Dan biedt de app MusiXmatch uitkomst. In plaats van melodie, zoals bij Shazam en co, herkent MusiXmatch liedjes namelijk op basis van songteksten. De dienst beschikt naar eigen zeggen over de grootste en meest complete catalogus met gesynchroniseerde lyrics. Daartoe heeft MusiXmatch contracten gesloten met bijna alle grote muziekleveranciers, wat de kans groot maakt dat jouw tekstflard tot een treffer leidt.

 

De app, beschikbaar voor zowel mobiel als pc, werkt heel simpel. Typ een stukje tekst in of laat MusiXmatch luisteren naar een liedje dat in de omgeving aan het spelen is (met instrumentale nummers werkt het dan uiteraard niet). Is er een match gevonden, dan krijg je naast de gegevens van het nummer ook de complete songtekst voorgeschoteld. MusiXmatch is gratis en functioneert bovendien als muziekspeler, waarbij je playlists kan maken op basis van lyrics (bijvoorbeeld alleen liedjes over ‘love’, ‘car’ of ‘summer’).

 

Werkt op: iOS, Android en Windows (desktop)

 

musixmatch

 

Midomi (webapp)

 

Midomi is een gratis te gebruiken webtool waarmee je liedjes kan identificeren door een stukje te neuriën of zingen. De dienst gaat vervolgens op zoek naar matches met songsamples uit hun database, alsmede met het geneurie dat Midomi-gebruikers hebben geüpload. Je pc of laptop moet dus wel over een microfoon beschikken, die je hier kan testen. Desgewenst kan je de microfoon van je webcam gebruiken.

 

Het is raadzaam om minimaal 10 seconden van je engelengezang op te nemen, zodat Midomi zoveel mogelijk ‘materiaal’ heeft om een match te vinden. Dan nóg lukt dat zeker niet altijd, blijkens onze test met enkele liedjes – zowel gouwe ouwen als nieuwe hits. Dit kan echter ook met onze zangkwaliteiten te maken hebben.

 

Werkt op: pc’s met microfoon

 

 

Musipedia (webapp)

 

Musipedia is een gratis webdienst waarmee je op verschillende manieren de identiteit van een muziekje kan achterhalen: door de melodie neuriën, te spelen met de flashpiano, te ’tappen’ met je toetsenbord of uit te schrijven in noten. Uit dat laatste kan je al opmaken dat Musipedia een site is voor muziekkenners en dan vooral geënt op klassieke muziek. Voor het laten herkennen van popdeuntjes is Musipedia minder geschikt.

 

Werkt op: pc’s

 

Laatste reacties