Magazine

10 manieren om nieuwe muziek te ontdekken

Laatste update: donderdag 19 juni 2014. We hebben 22tracks aan de lijst toegevoegd.

 

Je hebt muziekluisteraars en je hebt muziekliefhebbers. Luisteraars zijn we bijna allemaal. De liefhebber onderscheidt zich van de luisteraar door zijn bijna onverzadigbare honger naar nieuwe muziek. Gelukkig is er buiten de muziek die de hitlijsten ons voorschotelen nog genoeg coole muziek te ontdekken. Van aanstormende bands tot ensembles die vanwege hun genre de mainstream niet halen, maar zeker het luisteren waard zijn. Wij vonden 10 online vertrekpunten van waaruit jij nieuwe muziek kunt gaan ontdekken.

 

22tracks

 

22tracks, een Nederlands initiatief, is een populaire dienst waarmee je nieuwe muziek kan ontdekken die experts, dj's en bloggers voor jou selecteren. Dit gebeurt op basis van van 22 afspeellijsten in verschillende genres, telkens met 22 ambachtelijk geselecteerde songs, die rekening houden met wat op dat moment trendy is in de steden Londen, Parijs, Amsterdam en Brussel. Wekelijks worden er in elk genre 22 nieuwe nummers toegevoged. Kortom, 22tracks is een vernuftig concept waarmee je als muziekliefhebber de krenten uit de pap krijgt voorgeschoteld. De nieuwe website van de dienst is geoptimaliseerd voor touchscreens, waardoor je haar met enkel vingerbewegingen kan bedienen (mits in Internet Explorer 11). Ze beschikt over een interactieve audio-visualizer die mooie visuals laat zien op het ritme van de muziek en die reageert op je aanraking. Ook de gratis app (enkel voor iOS) is fraai vormgegeven.

 

 

 

Earbits Radio

 

Blues, Christian, Classical … Kies een station en luister naar jouw favoriete genre, op Earbits. Naast een nummer beluisteren, kan je het ook downloaden. Soms gratis, soms betaald. Klik op de naam van de artiest linksonder in beeld en je krijgt een korte bio van de artiest of band. Je kan ook inloggen met je Facebook-account en commentaar geven op artiesten/bands en hun nummers liken. Overigens komen we ook beter gekende artiesten tegen op Earbits, zoals Weezer en Arrested Development. Maar de hoofdmoot van het aanbod wordt gevormd door onbekende acts en hun even onbekende, maar daardoor zeker niet minder leuke nummers.

 


 

TheSixtyOne

 

We schrokken er eerst even van, maar we raakten al snel gewend aan de intuïtieve interface van TheSixtyOne. De website staat tjokvol nieuw talent, concluderen we na het beluisteren van een handvol nummers. En al dat talent kan je op verschillende manieren verkennen. Je kunt zoeken op populaire en 'hot' nummers, maar niet op genre. Daarentegen zijn alle nummers wel naar stemming gecategoriseerd. Geregistreerde luisteraars kunnen méér op de website, zoals een koppeling met Facebook bewerkstelligen en zo nummers hearten, de equivalent van Facebook's liken. Pas wanneer je als geregistreerd gebruiker langer actief bent op de site, kan je gebruikmaken van features als radiozenders.

 


 

OurStage

 

Op OurStage kan je kiezen uit maar liefst 42 radiozenders en meer dan 90.000 nummers in 75 categorieën. Hoezo, keus te over? De muziek wordt afgespeeld in een pop-up, zodat je ongestoord naar muziek kan luisteren terwijl je de website verder verkent. Als luisteraar ben je tevens jurylid en kan je door het uitbrengen van je stem de hitlijsten mede bepalen. Je hoeft alleen maar na het beluisteren van twee nummers uit dezelfde categorie je favoriete van de twee kenbaar te maken. Simpeler kan het niet.

 


 

PureVolume

 

Op PureVolume kan je door de hitlijsten browsen of door het complete aanbod artiesten op de site. Door één of meer genres te kiezen kan je je zoekopdracht verder inperken. Sommige nummers kun je downloaden, maar de meeste worden alleen als stream aangeboden. Artiesten hebben hun eigen pagina op de website, waarop ze hun nummers, nieuws et cetera kunnen posten en luisteraars hun commentaar kunnen achterlaten. De site is een krachtig middel voor onbekende bands om voor het voetlicht te treden, dat wordt versterkt door de integratie met de bekende social media.

 


 

Gnoosic

 

Op Gnoosic kom je niet één nummer tegen. Het is, volgens de site zelf, 'een zoekmachine voor muziek waar je nog nooit van hebt gehoord'. Gnod, de virtuele systeembeheerder, vraagt je naar drie van je favoriete bands. Wij typen in: 'The Rolling Stones', 'Led Zeppelin' en 'AC/DC', en Gnod raadt Guns N' Roses aan. Geen verkeerde suggestie, want dat was – niet geheel toevallig – de vierde band die we in gedachten hadden. Gnod vraagt je vervolgens of hij het bij het rechte eind heeft en wordt zo, op basis van jouw voorkeuren en die van duizenden anderen, steeds slimmer en beter in het doen van suggesties. Gnod is eigenlijk heel voorspelbaar, want op basis van 'The Temptations', 'Smokey Robinson' en 'Marvin Gaye', recommandeert hij ons The Supremes. Prima keus. 'I like it', klikken we aan, om aan te geven dat de zoekmachine het bij het juiste eind heeft.

 


 

Music-Map

 

Music-Map, overigens ook te raadplegen via het hierboven besproken Gnoosic, toont je een smakenkaart, gecentreerd rond de door jou ingegeven artiest. Wij tikken 'Dire Straits' in, en na enig geschuif worden we gepresenteerd met een kaart van 'ons' muzieklandschap; hoe dichter twee artiesten bij elkaar liggen op de kaart, des te groter de kans dat ze bij een en dezelfde persoon in de smaak vallen. Eric Clapton, Fleetwood Mac, Supertramp … Music-Map is inderdaad een goede wegwijzer door het muzieklandschap.

 


 

Musicovery

 

Musicovery is een ludieke manier om nieuwe muziek te ontdekken. Behalve een artiest, kan je hier ook je stemming ingeven, door met je muisaanwijzer over een soort moodboard te bewegen. Het board bestaat uit een verticale en een horizontale as, met aan de uiteinden van de spectra 'Dark' en 'Positive' respectievelijk 'Energetic' en 'Calm'. Wij zijn nogal donker en kalm gestemd vandaag en Musicovery creëert in een handomdraai een persoonlijke radiozender op basis van die stemming. We kunnen vervolgens de zender ook nog eens op onze smaak afstemmen, door ons favoriete genre en decennium te selecteren. Het unieke aan Musicovery is dat het niet alleen muziek vindt die aansluit bij je smaak, maar ook nog eens past je stemming.

 


 

Shuffler.fm

 

Shuffler.fm heeft een aparte invalshoek en is helemaal gebaseerd op blogs over muziek. Je kunt zoeken op genre of op populaire nummers en artiesten. Klik je op een nummer, word je meteen doorverwezen naar het betreffende blog, terwijl het nummer afspeelt in een mediaspeler boven in je venster. Voor geavanceerde mogelijkheden kun je inloggen met je Facebook-account of zelf een account creëren op de site.

 


 

The Hype Machine

 

The Hype Machine is net als Shuffler.fm een verzamelwebsite voor muziekblogs. De site struint blogs af naar muziekbestanden en biedt ze als stream aan. Je kan zoeken op populaire nummers of artiesten, of browsen door een alternatieve hitlijst die wordt bepaald door het aantal tags op Twitter. Je kan trouwens ook inloggen met je Twitter-account.

 
Voeg een nieuwe reactie toe. Je e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Laatste reacties