Magazine

Telenet lanceert Netflix-tegenhangers Rex en Rio

In Mechelen voelt men kennelijk al de hete adem van de populaire videostreamingdienst Netflix. Telenet lanceert volgende week Rex en Rio, twee formules die, net als Netflix, video on-demand (VOD) bieden. Het van oorsprong Amerikaanse Netflix streek vorige week al neer in Nederland. België laat nog even op zich wachten – volgens geruchten zijn wij eind dit jaar pas aan de beurt. Met Rex en Rio is Telenet de Amerikanen wellicht een stapje voor. Via de on-demanddienst kan je voor een vast bedrag naar Vlaamse en Amerikaanse films, series en programma’s kijken. Een streepje duiding op basis van vijf prangende vragen.

 

1. Video on-demand, Netflix, Rio, Rex… wablief?

 

Video on-demand (VOD) is een netwerkdienst die een gebruiker toelaat om, op het moment dat hij dit wil, video te bekijken. Een VOD-systeem is vaak onderdeel van interactieve televisie. In Vlaanderen is video on-demand overal beschikbaar via Telenet Digital TV en Belgacom TV. Daarbij gaat het veelal om films en recente tv-programma’s.

 

Een variant op VOD is SVOD: subscription video on-demand. Hiermee kan je voor een vast bedrag per maand onbeperkt video kijken. Het in 1997 opgerichte Netflix biedt SVOD via internet en wel in de vorm van streaming video met de mogelijkheid van pauzeren en vooruit- en terugspoelen. Tot 2010 was Netflix enkel actief in thuisland Amerika. Daarna is men de diensten stukje bij beetje in Latijns-Amerika en Europa gaan uitrollen. Vorige week werd Nederland aan het afzetgebied toegevoegd (niet zonder succes), binnenkort België. Netflix biedt tal van series en films, met ondertiteling, die je voor 8 euro per maand kan streamen naar je smart-tv, smartphone, tablet, gameconsole of computer. De dienst telt intussen al meer dan 37 miljoen leden in 40 landen.

 

Telenet anticipeert op de komst van Netflix met Rex en Rio, overigens genoemd naar twee bioscopen die ooit in thuisstad Mechelen hebben gestaan. De kabelmaatschapppij bood uiteraard al VOD aan, waarbij je per stuk moet te betalen, maar met de nieuwe formules komt SVOD daar dus bij.

 

2. Wat is het verschil tussen Rex en Rio?

 

Rex biedt voor 14,95 euro per maand reclamevrije toegang tot zo’n duizend filmklassiekers en duizend series van vooral Vlaamse origine, plus twintig themazenders waaronder Animal Planet, History Channel, Discovery World en MTV Rocks. Dit bovenop het basisaanbod van 75 zenders. Kies je voor Rio, dan krijg je bovendien recent internationaal materiaal tot je beschikking, zoals 300 tv-premières van bioscoopfilms per jaar, alle HBO-series (Game of Thrones, Entourage, Girls, True Blood, The Sopranos – al enkele dagen na de release in Amerika) en 40 themazenders, waaronder waaronder MGM, TCM en FoxLife. Voor deze formule betaal je maandelijks 24,95 euro. Kortweg: Rio = Rex + recente internationale films en series en 20 extra themakanalen.

 

3. Hoe kan je Rex en Rio bekijken?

 

Net als Netflix zijn Rex en Rio niet gebonden aan een toestel. Je kan Rex en Rio via de vertrouwde Digibox of Digicorder bekijken, maar ook op mobiele toestellen – laptops en smartphones bijvoorbeeld – via de Yelo-app. Voordeel is dat meerdere mensen met hetzelfde abonnement tegelijkertijd van Rex of Rio gebruik kunnen maken. Een abonnement hangt ook niet vast aan een locatie. Zo kan je ook via Telenet-hotspots kijken.

 

4. Vervangen Rex en Rio de bestaande zenderpakketten?

 

Grotendeels wel. Met Rex en Rio groepeert Telenet al zijn digitale betaalzenders en VOD in twee pakketten, zoals het ook al met zijn gsm-aanbod (King en Kong) en de internetpakketten (Whop en Whoppa) deed. Voor klanten die geabonneerd zijn op een van de huidige zenderpakketten (PRIME, PLUS, Music Choice, HD XL en Passion) verandert er momenteel echter niets, laat Telenet weten. De kleine zenderpakketten blijven bestaan naast Rex en Rio. In de loop van 2014 worden de aparte zenderpakketten PRIME Film en Pluspakket wel stopgezet. Klanten met zo’n pakket worden hierover volgend jaar ingelicht.

 

Officieel is Rex en Rio beschikbaar vanaf 23 september. Op die dag gaat ook de webpagina telenet.be/rexenrio live.

 

5. Wat is beter: Rex en Rio, of Netflix?

 

Netflix is nog niet actief in ons land, dus een vergelijking maken is nu nog wat lastig. Kijken we naar de huidige aanbod van Netflix in Nederland, dan kan je voorzichtig stellen dat je bij Telenet meer recent materiaal krijgt. Netflix biedt geen recente films, noch HBO-afleveringen. Netflix is wel een stuk goedkoper dan Rex en Rio: 7,99 per maand versus 14,95 respectievelijk 24,95 euro per maand. Daar staat tegenover dat Rex en Rio totaalformules zijn, waarin dus ook televisiezenders zitten (zowel standaard als themakanalen). Afwachten dus, wie de strijd om de on-demandkijker in ons land gaat winnen. Met Rex en Rio hebben ze zich in Mechelen alvast goed bewapend.

Laatste reacties