Magazine

Tip: jezelf minder goed vindbaar maken op Facebook

Facebook is er bij uitstek om in contact te blijven met familie en vrienden. Het hebben van een Facebook-profiel betekent echter ook dat je online vindbaar bent voor anderen. Als je dat om privacy-redenen niet wenselijk vindt, kan je daar op de volgende manier iets aan doen.Mogelijkheden

 

Vooropgesteld: als je een Facebook-profiel hebt, zal je altijd voor iedereen vindbaar zijn via de zoekfunctie in Facebook, tenzij je een valse naam opgeeft. Maar door je inhoud alleen beschikbaar te maken voor vrienden, kunnen derden hooguit je profielfoto en omslagfoto bekijken (die zijn altijd openbaar). Vindbaar zijn in Facebook hoeft dus niet te betekenen dat je hele privéleven op straat ligt.

 

Wat je wél op Facebook kan uitschakelen:

  • Vindbaar zijn op basis van het e-mailadres dat je in Facebook hebt opgegeven;
  • Vindbaar zijn op basis van je telefoonnummer;
  • Vindbaar zijn in Google en andere zoekmachines.

 

Als je je vindbaarheid voor zoekmachines uitschakelt, zal je profiel niet direct uit Google en co verdwenen zijn. Het kost zoekmachines enige tijd (vaak minimaal enkele weken) om je profielpagina opnieuw te indexeren en er vervolgens voor te zorgen dat deze uit de index verdwijnt.

 

Browserversie

 

Waar je de drie functies vindt? In de browserversie van Facebook klik je rechtsboven op het pijltje naar beneden. Vervolgens op Instellingen en privacy > Instellingen en dan in het menu links op Privacy. Halverwege de pagina vind je de functies in de sectie Hoe mensen je kunnen vinden en contact met je kunnen opnemen.

 

 

Mobiele-app-versie

 

In de mobiele-app-versie van Facebook ga je via de drie streepjes rechtsonder naar het hoofdmenu en tik je onderaan op Instellingen en privacy > Instellingen. Op de volgende pagina tik je halverwege op Hoe mensen je kunnen vinden en contact met je kunnen opnemen.

 

 

Vriendschapsverzoeken

 

In de betreffende sectie vind je trouwens ook nog een andere nuttige functie, namelijk het beheren van wie jou vriendschapsverzoeken kan sturen. Standaard staat deze op ‘Iedereen’, maar je kan er ook voor zorgen dat alleen vrienden van vrienden je een verzoek kunnen sturen. Daardoor wordt de kans kleiner dat je vriendschapsverzoeken van wildvreemden ontvangt.

Laatste reacties