Magazine

Versleutelde chats voor Messenger nu overal beschikbaar

Eindelijk is end-to-endversleuteling voor alle gebruikers van Messenger beschikbaar. Dat betekent dat gesprekken via de berichten-app van Meta (Facebook) volledig op slot kunnen worden gezet, zodat niemand kan meelezen. De end-to-endversleuteling voor Messenger werd het het afgelopen jaar al langzaam uitgerold. Vanaf nu kan iedereen er gebruik van maken.

  

Wat zijn versleutelde gesprekken?

 

End-to-endversleuteling is een extra beveiliging voor Messenger-gesprekken. Dat berichten versleuteld worden betekent dat niemand ze kan lezen behalve de zender en ontvanger. Zelfs Facebook-eigenaar Meta niet kan meekijken met wat je typt. Bij onversleutelde berichten weet je nooit honderd procent zeker dat iemand mee kan lezen.

 

De meeste grote berichten-apps, zoals WhatsApp, hebben al end-to-endversleuteling. Alleen Telegram heeft dat niet en tot voor kort Messenger dus ook niet.

 

Hoe het werkt

 

In tegenstelling tot andere berichten-apps worden berichten in Messenger niet standaard versleuteld. Je moet de functie dus zelf inschakelen. Dat gaat als volgt:

 

  • Open de Messenger-app;
  • Tik rechtsboven op nieuw bericht maken;
  • Tik rechtsboven op lichtgrijze icoontje en schuif het schakelaartje naar rechts;
  • Kies een contactpersoon om de versleutelde chat te starten.

 

Deze procedure moet je elke keer herhalen wanneer je een versleutelde chat wilt beginnen. Verder kan je gewoon chatten zoals je gewend bent. Je merkt dus geen verschil met een ‘gewone’ chat.

 

De end-to-endversleuteling werkt alleen met nieuwe chats. Het is dus niet mogelijk om oude berichten op deze manier te beveiligen.

Laatste reacties