Magazine

Waar kan je goedkoop tanken?

Als je je autovakantie níet hebt wegbezuinigd, dan wil je natuurlijk wél weten waar je je bolide goedkoop van brandstof kan voorzien. De prijzen van benzine en diesel verschillen in en tussen de Europese landen nog altijd aanzienlijk. Gelukkig is er het internet, dat je de weg wijst naar de goedkoopste tankstations in Europa. Met behulp van onderstaande websites kan je nu alvast je tankbeurten plannen en hou je straks geld over voor een extra terrasje – of meer. Door economische misère staat de olieprijs trouwens op het laagste peil in anderhalf jaar. Analisten verwachten echter dat de prijs na de scherpe daling van het afgelopen kwartaal deze zomer stabiliseert.

 

Tankstations in België

 

Hou je het héél dicht bij huis, dan is Carbu nog altijd de aangewezen referentie. Deze website verzamelt informatie over de Belgische tankstations: de actuele prijzen, maar ook over de diensten die ze leveren. Waren het aanvankelijk alleen de klanten die de prijzen op de site zetten, intussen is het merendeel van de info rechtstreeks afkomstig van petroleummaatschappijen en zelfstandige uitbaters.

 

 

 

Landen vergelijken

 

Waar in Europa tank je nou het goedkoopst? De goedkoopste landen voor een liter Euro 95 liggen in het voormalig Oostblok. Oekraïnse tankstations vragen volgens cijfers van de ANWB minder dan een euro voor een liter benzine. Dichter bij huis zijn Luxemburg, Andorra en Oostenrijk goedkoop.

 

VAB zet de Europese brandstofprijzen voor je op een rij. Let wel: het zijn gemiddelden. In tegenstelling tot België kennen de meeste Europese landen geen vaste (maximum) brandstofprijs. Zo kan je in bepaalde landen tot 20 cent per liter meer betalen afhankelijk van de plaats waar je tankt! Bedenk verder dat tanken langs de autosnelweg doorgaans duurder is tanken bij een elders geleden tankstation. In grensstreken kan je veelal profiteren van de prijzenslag tussen de benzinestations in de verschillende landen.

 

 

Websites per land

 

Naast het internationale portaal Carbu.com, bestaan er ook nog lokale websites. Handig om te raadplegen eens je vakantiebestemming bekend is.

 

Luxemburg: Carbu.lu
Luxemburg staat nog altijd bekend als een tankparadijs, waar je al gauw tot 15 euro op een volle tank kan besparen. De verschillen met de omringende landen worden weliswaar kleiner, maar het loont nog steeds om je tank in het Groothertogdom vol te gooien vooraleer je naar het zuiden zoeft. Carbu.lu is de Luxemburgse evenknie van Brandstofprijzen.be/Carbu.be; de opzet en lay-out zijn precies hetzelfde.

 

Frankrijk: Carbeo.com
In Frankrijk loont het vooral om te tanken bij een grootwarenhuisketen, zoals Auchan en LeClerc.

 

Nederland: Brandstof-zoeker.nl

 

Duitsland: Clever-tanken.de

 

Zwitserland: Tanktipp.ch

 

Oostenrijk: Oeamtc.at

 

Italië: Prezzibenzina.it

 

Spanje: Gasofa.es
In Spanje liggen de tankprijzen een stuk lager dan in Frankrijk. Goed om te weten als je in het uiterste zuiden van La France vertoeft.

 

Denemarken: Fdmbenzinpriser.dk

 

Polen: Cenapaliw.pl
In Oost-Europa is vooral benzine goedkoop in vergelijk tot België.

 

Verenigd Koninkrijk: Petrolprices.com

Laatste reacties