Magazine

Waar gaan we op vakantie? 5 online tools om reisinspiratie op te doen

Oké, je hebt besloten op vakantie te gaan, maar waar naartoe? Als je 'vroeger' een reis wilde plannen, ging je naar het reisbureau, waar een vriendelijke mevrouw je adviseerde en huiswaarts stuurde met een pak reisbrochures. Of je ging af op adviezen van familie of vrienden. Anno 2012 werkt het bepalen van je reisdoel eigenlijk precies hetzelfde, alleen plan je jouw vakantie nu on- in plaats van offline. En net als vroeger, kan je daarbij de hulp van je vrienden inroepen. Wij introduceren acht handige websites waar je reisinspiratie kan opdoen.

 

Gogobot

 

Gogobot is een snelgroeiend sociaal netwerk van reizigers, voor reizigers. Het groeiende Gogobot-leger is inmiddels meer dan één miljoen man sterk. Je kan zien waar je vrienden naartoe reisden, tips van andere reizigers krijgen en vakantiefoto's delen. We besluiten ons te registreren en worden gevraagd waar we al zijn geweest, in welke hotel we hebben overnacht, welke restaurants en cafés we hebben bezocht et cetera. Zo ontstaat een persoonlijk reisprofiel dat je kan delen met je Facebook-vrienden, je Twitter-volgers of het Gogobot-netwerk. Op basis van dat profiel en aanbevelingen van je vrienden en vrienden van vrienden, ontvang je jouw reisadvies. Je kan op Gogobot ook je reis plannen; je hoeft alleen maar een bestemming te kiezen, en kan dan je vrienden om reisadvies vragen. Er is ook een iPhone-app.

 

 

Tripadvisor

 

Tripadvisor is de laatste jaren uitgegroeid tot 's werelds grootste reisadviessite. De site staat barstensvol reviews van vooral hotels. Ideaal om in eender welke plaats, al dan niet last minute, het ideale hotel te vinden. Weet je nog niet precies waar naar toe? Probeer dan de tool Tripadvisor Inspiration. Deze werkt op basis van twee simpele vragen: wat is je reisdoel – een avontuurlijke reis, strandvakantie of cultuurtrip bijvoorbeeld – en wat is je bestemming? Omdat we wel toe zijn aan wat zon, zee en strand, maar niet te ver willen reizen, beperken wij onze selectie tot Europa. We verwachten eigenlijk getorpedeerd te worden met reizen naar de Spaanse kust, maar niets is minder waar. Sterker nog, de top-10 is bijna evenredig verdeeld over Spanje en Griekenland. Als je op een bestemming klikt, krijg je meer informatie over de streek, maar ook een overzicht van hoog aangeslagen hotels, restaurants et cetera – stuk voor stuk beoordeeld door leden van de Tripadvisor-gemeenschap. Het is aan te bevelen de recensies zorgvuldig na te pluizen, want opgeteld geven ze je een betrouwbaar beeld van het hotel. En laat je niet van de wijs brengen door de recensie van die ene zuurpruim.

 

 

Geckogo!

 

Wat zijn 's werelds beste bestemmingen om te kamperen in oktober? Om bergen te beklimmen in juli? Of om naar het strand te gaan in hartje winter? Op Geckogo! kom je het binnen twee muisklikken aan de weet. Via het interactieve kaartje op de homepage wordt door middel van kleuren aangegeven welke de bestemmingen zijn voor een bepaald reisdoel en desgewenst in een bepaalde maand. Vervolgens kan je doorklikken naar die bestemming en eventueel specifieke stad of regio, om vervolgens cool spots te ontdekken die andere reizigers op de site hebben gezet en besproken.

 

 

Trippy

 

Trippy lijkt een beetje op Pinterest. Niet alleen qua look, maar ook qua functionaliteit. Je kan het prikbord aanpassen aan de hand van je bestemming; geef je bijvoorbeeld 'Brussel' in, dan krijg je enkel prikbordberichten die betrekking hebben op deze stad. Als je nog niet weet waar je naartoe wilt, komt Trippy minder van pas, omdat je te maken hebt met een zekere mate aan willekeur; je kan nergens voorkeuren kenbaar maken op basis waarvan je reisadvies wordt aangepast. Trippy is net als Gogobot en Gtrot een tool die gebonden is aan de grenzen van je sociaal netwerk. In feite komt het reisadvies dus van je vrienden. Voordeel? Onafhankelijk advies. Nadeel? Je bent afhankelijk van hoe bereisd je vrienden zijn.

 

 

 

Tripbase

 

Tripbase geeft je reisadvies, of je nu wel of niet weet waar je naartoe wilt. Je hoeft alleen maar aan te geven of je per vliegtuig of met de auto wilt reizen, wat je vertrek- en terugkomstdatum is en tot slot wat je zoekt in een vakantie, en jouw reisadvies is een feit. Ons verrassend reisadvies luidt 'Portland, Oregon' in de Verenigde Staten. Dat is wel een beetje verder dan we eigenlijk wilden reizen. Gelukkig kunnen we door enkele criteria te wijzigen ons reisadvies nog aanpassen. We besluiten ons tot Europa te beperken en ons advies wordt real-time gewijzigd in Barcelona. Erg handig ook is de mogelijkheid om ons budget aan te geven. We willen per week niet meer dan € 200 de man uitgeven, en dat blijkt in Barcelona geen enkel probleem. Door met de parameters te spelen kan je jouw keus alsmaar verder verfijnen, waardoor het advies steeds persoonlijker wordt. Waar we uiteindelijk naartoe gaan? Bologna, in bella Italia!

 

Laatste reacties