Magazine

Standaard Boekhandel vindt (opnieuw) de weg naar het internet

Boeken en muziek kopen via internet is al jaren de gewoonste zaak van de wereld. Internationale kleppers als Amazon en Bol.com zijn er reuzegroot mee geworden. Toch bleef België lange tijd wat achter in de tred van online shopping. Pas dit jaar lijkt e-commerce echt doorgebroken in ons land, en de elektronische verkoop van leesvoer gaat daar goed in mee. Reden voor Standaard Boekhandel om eindelijk de stap naar het internet te zetten. Of eigenlijk: om dat opnieuw te doen.

 

Online vrijetijdswinkel

 

Even de Standaard Boekhandel binnenlopen: het kan voortaan ook online, want sinds vandaag staan de virtuele winkeldeuren open op www.standaardboek.be. De webwinkel van de klassieke boekenboer herbergt naar eigen zeggen meer dan een half miljoen producten. Bij aankoop van zo'n product heb je de keuze om die per post te laten opsturen, of om die te betalen en af te halen in één van de 140 fysieke boekhandels. Het gaat daarbij niet alleen boeken, maar ook cd's, dvd's en games. De ambitie van de nieuweling in e-commerceland is dan ook groot. Standaard Boekhandel wil de concurrentie aangaan met gevestigde webnamen als Bol.com en Proxisazur.be. Een nobel streven, maar wel rijkelijk laat, zeker voor een bedrijf dat in 1919 werd opgericht en in ons land de grootste winkelketen in zijn soort is. Het is echter niet de eerste keer dat Standaard Boekhandel 'iets met internet' doet.

 

Uitgelezen moment

 

In 2001 deed Standaard Boekhandel ook al een poging om een online winkel uit te baten. Het bedrijf nam toen boekensite Azur.be over. Een jaar later werd die echter al weer afgestoten omdat hij verlieslatend was. Belgen zijn dan ook laatbloeiers als het op e-commerce aankomt. Pas de afgelopen twee jaar lijkt het online shoppen ook in ons land een serieuze vlucht te nemen. Dat geldt evenzeer voor het online aanschaffen van boeken. Sectorvereniging Boek.be becijferde dat de online boekenverkoop in de eerste jaarhelft van 2011 is verdubbeld tot 7 procent van de totale verkoop. Standaard Boekhandel acht dit dan ook het uitgelezen moment om opnieuw in de elektronische handel te stappen.

 

Best bezocht

 

Standaard Boekhandel gaat het dus opnemen tegen internetgiganten als Amazon en Bol.com, en lokale spelers als Fnac en Proxisazur.be. Proxisazur.be ontstond vorig jaar uit een fusie tussen Proxis.be en Azur.be, dat het dus uiteindelijk solo niet zou redden. Bol.com is een van oorsprong Nederlandse webwinkel – bij onze noorderburen al jaren marktleider – die zich sinds het najaar van 2010 ook nadrukkelijk op België richt. Mede door zijn enorme assortiment en snelle service ('vóór 22.30 uur besteld, morgen in huis') is Bol.com ook in ons land aan een opmars bezig.

 

Laten we de best bezochte mediawebwinkels van België eens op een rijtje te zetten. Daartoe hanteren we de (overigens niet geheel onomstreden) ranking van Alexa.com. Het lijstje ziet er als volgt uit, met tussen haakjes de landelijke positie in Alexa's lijst van best bezochte sites:

 

1. Amazon.com (31) 
2. Bol.com (231)
3. Fnac (576) 
4. Proxisazur.be (2254)
5. Cosmox.be (2325)

 

Freerecordshop.be (positie 1559) hebben we hier overigens weggelaten, omdat deze e-winkel geen fysieke boeken verkoopt.

 

Dagelijkse kost

 

Hoe gerenommeerd ook als klassieke boekhandel, Standaard Boekhandel staat voor een grote uitdaging om zich te nestelen tussen de gevierde internetnamen. Wellicht kan het wat commerciële lessen trekken uit de cijfers van Boek.be, dat de handel en wandel van online boekenverkoop in de eerste helft van 2011 onderzocht. Enkele bevindingen op een rij:

  • – De grootste omzetstijger was het genre non-fictie vrije tijd, zeg maar de kookboeken. Dagelijkse kost van tv-kok Jeroen Meus ging hierin voorop. Het was het best verkochte boek in de eerste zes maanden van 2011.
  • – Terwijl de verkoop in omzet stijgt, was er een daling in het aantal verkochte boeken. Dit is te wijten aan het feit dat er meer duurdere boeken werden gekocht.
  • – De Vlaamse uitgevers scoren goed bij de Vlaamse lezers en bezetten 12 plaatsen van de top-20 met boeken van Vlaamse origine.
  • – De verkoop van e-boeken blijft in Vlaanderen nog zeer beperkt. E-boeken vertegenwoordigen slechts 0,3% van de totale boekenmarkt.

Laatste reacties