Magazine

Boeken lezen op je smartphone of tablet: 12 apps

Echte boekenliefhebbers roepen dat er niets boven een papieren boek gaat. Toch zullen ook zij moeten toegeven dat ebooks verschillende voordelen hebben. Zo besparen ze ruimte en dankzij ebook-apps kan je allerlei functionaliteiten aan je leeservaring toevoegen. Ebook-apps zijn te gebruiken op je smartphone en tablet, waarom je geen apart apparaat, een ereader, hoeft aan te schaffen. Hieronder een overzicht van de beste apps voor je ebooks en audioboeken. De meeste apps die we bespreken zijn gratis, al dan niet met in-app-aankopen.

  

Apple Books

 

Soms is de beste oplossing de gemakkelijkste oplossing, en voor Apple-gebruikers is dat Apple Books. Dat is namelijk de standaard boekenapp op Apple-apparaten. Daardoor is de app makkelijk te synchroniseren met allerlei iOS-functies, zoals iCloud, waardoor je je boeken zowel op je iPhone en iPad als op Apple Watch kan gebruiken. Mocht de app niet (meer) op jouw device staan, dan kan je deze downloaden in de App Store.

 

Download: iOS

 

 

Google Play Boeken

 

Geen Apple? Ook Google heeft een handige e-reader-app, Google Play Books genaamd. Zoals je van Google mag verwachten, is het zeer gebruiksvriendelijke app met alle functies die zo’n app hoort te hebben. Zo synchroniseert het ook met alle apparaten waarop je de Google Play Books app geïnstalleerd hebt.

 

Download: iOS, Android

 

 

Bookly

 

Bookly wordt ook wel de fitnesstracker onder de boekenapps genoemd. De app laat namelijk zien hoe lang je leest, hoeveel pagina’s je hebt gelezen, en verbetert je leeservaring meer dan welke andere app dan ook.

 

Voeg echte boeken, e-books of audioboeken toe aan je collectie en krijg toegang tot allerlei statistieken, zoals totale leestijd, gelezen pagina’s, leessnelheid, geschatte eindtijd van het boek, dagelijkse leestijd, aantal dagen dat je achter elkaar leest enzovoort.

 

Download: iOS, Android

 

 

Audible

 

Natuurlijk gaat er niks boven échte boeken, van papier. Maar audioboeken zijn toch wel verdraaid handig voor de multitaskers onder ons. Dankzij apps zoals Audible kan je elk gewenst audioboek kopen, downloaden en vrijwel direct beginnen met luisteren. Gewoon op je device, dus geen cd’s, dvd’s of cassettebandjes meer. En dankzij overname door Amazon beschikt Audible over een gigantische bibliotheek.

 

Download: iOS, Android

 

 

Storytel

 

Storytel is een populaire audioboekendienst waarmee je onbeperkt boeken kan luisteren via je mobiel. Luister streaming of offline, van de nieuwste bestsellers tot klassiekers of kinderboeken. De app bevat allerlei handige functies, zoals offline luisteren, de voorleessnelheid aanpassen, een slaaptimer en persoonlijke aanbevelingen.

 

Storytel werkt met maandelijkse betaalde abonnementen; de eerste 14 dagen luister je gratis.

 

Download: iOS, Android

 

 

Scribd

 

Scribd wordt ook wel de Netflix onder de boeken genoemd. Een abonnement op Scribd verschaft je toegang tot een enorme bibliotheek die bestaat uit miljoenen e-books, luisterboeken, podcasts, magazines en andere documenten. Met de app kun je titels downloaden om offline te lezen, annotaties en notities maken en bladwijzers maken voor pagina’s, zodat je verder kan gaan waar je was gebleven.

 

Heb je problemen met het lezen van een bepaald lettertype? Scribd biedt ook opties om je lettertype, grootte en achtergrondkleur aan te passen. Ook het feit dat het advertentievrij is zorgt voor een plezierige leeservaring.

 

Scribd is niet gratis: je betaalt 10 dollar per maand voor een abonnement. Scribd laat je wel eerst goed kennis maken met de formule, want je kan de app 30 dagen gratis gebruiken.

 

Download: iOS, Android

 

 

Blinkist

 

Geen tijd om boeken te lezen? Blinkist doet achter de schermen al het leeswerk voor je en voorziet je van samenvattingen van de bestverkochte non-fictieboeken op dit moment. Het gaat dan vooral om Engelstalige (management)boeken over persoonlijke ontwikkeling. En aangezien time management erg belangrijk is voor de doelgroep van dit soort boeken, is Blinkist voor  hen een uitstekende keuze.

 

Download: iOS, Android

 

 

Kindle

 

Veel boekenliefhebbers zweren bij Kindle. De app blinkt uit door het gemak waarmee je boeken koopt (bij Amazon) en dus ideaal als Amazon, met zijn bibliotheek van meer dan een miljoen titels, jouw vaste boekenleverancier is.

 

Download: iOS, Android

 

 

Kobo

 

Koop jij je boeken meestal bij Bol.com, dan kan je hun eigen app Kobo gebruiken om e-books te lezen of te laten voorlezen. Je kan inloggen met je Bol.com-account. De app kent allerlei handige functies, zoals schermvergrendeling, nachtmodus en een woordenboek-functie. De eerste 30 dagen zijn gratis en het abonnement is maandelijks opzegbaar.

 

Download: iOS, Android

 

 

Aldiko Next

 

Of je nu een nieuw e-boek koopt of er een leent uit je plaatselijke bibliotheek, Aldiko verzamelt al je titels in één zeer aanpasbare lees-app. Elk e-boek of audioboek dat je koopt of leent, wordt toegevoegd aan jouw virtuele Aldiko-boekenplank . Kies een titel en de reader of de audioboekspeler wordt geopend, zodat je direct veel lees- of luisterplezier kan beleven.

 

Download: Android

 

 

Pocket

 

Gebruik Pocket om de content op te slaan die de hele dag op je afkomt en beheer je eigen ruimte met daarin alleen de onderwerpen die jou interesseren. Sla de nieuwste, artikelen, verhalen, nieuwsberichten, sportverslagen en video’s op, ongeacht het apparaat, de uitgever of de app. Verrijk je geest vervolgens, door te lezen, kijken en luisteren.

 

Download: iOS, Android

 

 

Goodreads

 

Goodreads is een sociaalnetwerksite voor boekenliefhebbers en auteurs, waarmee je een enorme database met boeken, annotaties, citaten en recensies kan doorzoeken.

 

Vind nieuwe en interessante boeken door gepersonaliseerde aanbevelingen te bekijken op basis van boeken die je hebt gelezen en je favoriete genres. Kijk wat je vrienden lezen, schrijf boekrecensies en houd bij wat je wilt lezen. Goodreads is kortom dé verzamelplaats voor boekenwurmen wereldwijd.

 

Download: iOS, Android

 

Laatste reacties