Magazine

Boeken lezen op je smartphone of tablet: 10 apps

Echte boekenliefhebbers roepen dat er niets boven een papieren boek gaat. Toch zullen ook zij moeten toegeven dat e-books verschillende voordelen hebben. Zo besparen ze ruimte en dankzij e-book-apps kan je allerlei functionaliteiten aan je leeservaring toevoegen. E-book-apps zijn te gebruiken op je smartphone en tablet, waarom je geen apart apparaat, een e-reader, hoeft aan te schaffen. Hieronder een overzicht van de beste apps voor je e-books en audioboeken. Sommige zijn gratis met betaalde boeken, andere hanteren een betaald abonnement met onbeperkt boeken lezen en luisteren.

  

Apple Books

 

Soms is de beste oplossing de gemakkelijkste oplossing, en voor Apple-gebruikers is dat Apple Books. Dat is namelijk de standaard boekenapp op Apple-apparaten. Daardoor is de app makkelijk te synchroniseren met allerlei iOS-functies, zoals iCloud, waardoor je je boeken zowel op je iPhone en iPad als op Apple Watch kan gebruiken. Mocht de app niet (meer) op jouw device staan, dan kan je deze downloaden in de App Store.

 

Download: iOS

 

 

Google Play Boeken

 

Geen Apple? Ook Google heeft een handige e-reader-app, Google Play Books genaamd. Zoals je van Google mag verwachten, is het zeer gebruiksvriendelijke app met alle functies die zo’n app hoort te hebben. Zo synchroniseert ze met alle apparaten waarop je de Google Play Books app geïnstalleerd hebt.

 

Download: iOS, Android

 

 

Audible

 

Natuurlijk gaat er niks boven échte boeken, van papier. Maar audioboeken zijn toch wel verdraaid handig voor de multitaskers onder ons. Dankzij apps zoals Audible kan je elk gewenst audioboek kopen, downloaden en vrijwel direct beginnen met luisteren. Gewoon op je device, dus geen cd’s, dvd’s of cassettebandjes meer. En dankzij overname door Amazon beschikt Audible over een gigantische bibliotheek van audio- en e-books.

 

Je kan de Audible 30 dagen gratis proberen, met toegang tot alle aanbod en functionaliteiten. Daarna kan je desgewenst een Plus– of Premium-abonnement afsluiten.

 

Download: iOS, Android

 

 

Kindle

 

Veel boekenliefhebbers zweren bij Kindle. De app blinkt uit door het gemak waarmee je boeken koopt, namelijk bij Amazon, en dus ideaal als Amazon, met zijn bibliotheek van honderdduizenden titels, jouw vaste boekenleverancier is.

 

Download: iOS, Android

 

 

Storytel

 

Storytel is een populaire e-book- en audioboekendienst waarmee je onbeperkt boeken kan lezen en luisteren via je mobiel. Van bestsellers tot klassiekers, spanning, romantiek, non-fictie en kinderboeken in het Nederlands en Engels. De app bevat allerlei handige functies, zoals offline luisteren, de voorleessnelheid aanpassen, een slaaptimer en persoonlijke aanbevelingen.

 

Storytel werkt met maandelijkse betaalde abonnementen, maar de eerste 14 dagen luister lees je gratis. Een abonnement geeft je onbeperkt toegang tot de groeiende bibliotheek vol luisterboeken en e-books.

 

Download: iOS, Android

 

 

Blinkist

 

Waar halen de slimste mensen ter wereld hun ideeën vandaan? Van briljante boeken en podcasts! Blinkist zet de belangrijkste inzichten van meer dan 6500 bestverkochte non-fictieboeken en populaire podcasts om in krachtige uitleg die je in 15 minuten kan lezen off beluisteren.

 

Het betreft vooral Engelstalige (management)boeken over persoonlijke ontwikkeling. En aangezien time management erg belangrijk is voor de doelgroep van dit soort boeken, is Blinkist voor hen een uitgelezen keuze, dunkt ons.

 

Download: iOS, Android

 

 

Kobo

 

Koop jij je boeken meestal bij Bol.com, dan kan je hun eigen app Kobo gebruiken om e-books te lezen of te laten voorlezen. Je kan inloggen met je Bol.com-account. De app kent allerlei handige functies, zoals schermvergrendeling, nachtmodus en een woordenboek-functie. De eerste 30 dagen zijn gratis en het abonnement is maandelijks opzegbaar. Je kunt natuurlijk ook gewoon e-books per stuk kopen.

 

Download: iOS, Android

 

 

Scribd

 

Scribd wordt ook wel de Netflix onder de boeken genoemd. Een abonnement op Scribd verschaft je toegang tot een enorme bibliotheek die bestaat uit miljoenen e-books, luisterboeken, podcasts, magazines en andere documenten. Met de app kan je titels downloaden om offline te lezen, annotaties en notities maken en bladwijzers maken voor pagina’s, zodat je verder kan gaan waar je was gebleven.

 

Heb je problemen met het lezen van een bepaald lettertype? Scribd biedt ook opties om je lettertype, grootte en achtergrondkleur aan te passen. Ook het feit dat het advertentievrij is zorgt voor een plezierige leeservaring.

 

Scribd is niet gratis: je betaalt 12 dollar per maand voor een abonnement. Scribd laat je wel eerst goed kennis maken met de formule, want je kan de app 30 dagen gratis gebruiken.

 

Download: iOS, Android

 

 

LibriVox

 

LibriVox Audio Books biedt onbeperkte toegang tot 40.000 gratis audioboeken uit het publieke domein. Elk boek kan gratis via internet worden gestreamd of worden gedownload voor later gebruik. De LibriVox audioboek-app maakt het gemakkelijk om het gewenste boek te vinden. Je kan de meest populaire boeken bekijken, bladeren op titel, auteur of genre, nieuwe opnames bekijken of zoeken op trefwoord.

 

Audioboeken van LibriVox zijn gratis dankzij het toegewijde werk van honderden vrijwilligers die de boeken opnemen, bewerken en verspreiden.

 

 

Download: iOS , Android

 

Bookly

 

Bookly wordt ook wel de fitnesstracker onder de boekenapps genoemd. De app laat namelijk zien hoe lang je leest, hoeveel pagina’s je hebt gelezen, en verbetert je leeservaring meer dan welke andere app dan ook.

 

Voeg echte boeken, e-books of audioboeken toe aan je collectie en krijg toegang tot allerlei statistieken, zoals totale leestijd, gelezen pagina’s, leessnelheid, geschatte eindtijd van het boek, dagelijkse leestijd, aantal dagen dat je achter elkaar leest enzovoort.

 

Download: iOS, Android

 

 

Bonus: Goodreads

 

Goodreads is een sociaalnetwerksite voor boekenliefhebbers en auteurs, waarmee je een enorme database met boeken, annotaties, citaten en recensies kan doorzoeken.

 

Vind nieuwe en interessante boeken door gepersonaliseerde aanbevelingen te bekijken op basis van boeken die je hebt gelezen en je favoriete genres. Kijk wat je vrienden lezen, schrijf boekrecensies en houd bij wat je wilt lezen. Goodreads is kortom dé verzamelplaats voor boekenwurmen wereldwijd.

 

Download: iOS, Android

 

Laatste reacties