info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > 10 redenen waarom appels zo gezond zijn
10 redenen waarom appels zo gezond zijn
maandag 21 feb 2022, 12:02 uur
appels
Appels zijn een populaire vrucht en bevatten antioxidanten, vitamines, voedingsvezels en een reeks andere voedingsstoffen. Ze zijn er in verschillende vormen, kleuren en smaken en bieden een scala aan voedingsstoffen die veel verschillende aspecten van iemands gezondheid ten goede kunnen komen.

In dit artikel zetten we de belangrijkste gezondheidsvoordelen van appels op een rijtje.

1. Zitten boordevol waardevolle voedingsstoffen

Een middelgrote appel van 200 gram biedt de volgende voedingsstoffen:

  • calorieën: 104
  • eiwitten: 1 gram
  • koolhydraten: 28 gram
  • vezel: 5 gram
  • vitamine C: 10% van de ADH
  • vitamine K: 4% van de ADH
  • koper: 6% van de ADH
  • kalium: 5% van de ADH

Dezelfde portie levert ook 2-5% van de ADH voor vitamine E, B1 en B6.

Appels zijn ook een rijke bron van polyfenolen, een belangrijke groep antioxidanten. Om het meeste uit appels te halen, laat je de schil zitten, aangezien deze de helft van de vezels en de meeste polyfenolen bevat.

2. Kunnen de darmgezondheid bevorderen

Appels bevatten pectine, een soort vezel die werkt als een prebioticum. Dit betekent dat het je darmflora voedt, de goede bacteriën in je darmen. Omdat je darmflora betrokken is bij veel functies die verband houden met zowel gezondheid als ziekte, speelt het een essentiële rol in je algehele welzijn. Een gezonde darm is vaak de sleutel tot een betere gezondheid.

3. Versterken je immuunsysteem

Appels bevatten 10% van de vitamine C die je elke dag nodig hebt. Dat plus de oplosbare vezels die je uit pectine haalt, maakt deze vrucht tot een solide verdediging tegen elke ziektekiem die je immuunsysteem aanvalt. En als je toch ziek wordt, kunnen appels je helpen om sneller te herstellen.

4. Kunnen gewichtsverlies ondersteunen

Een middelgrote appel bevat 5 gram vezels. Deze voedingsstof vertraagt ​​je spijsvertering en zorgt ervoor dat je je langer vol voelt. Appels hebben ook een lage glycemische lading, wat betekent dat ze je bloedsuikerspiegel niet te hoog laten stijgen en je laten denken dat je nog steeds honger hebt. Deze effecten kunnen ervoor zorgen dat je niet gaat snacken en helpen je zo om op gewicht te blijven.

Dierstudies hebben aangetoond dat pectine geëxtraheerd uit appels kan helpen bij het reguleren van het darmmicrobioom (gunstige darmbacteriën), wat op zijn beurt kan helpen obesitas en andere ontstekingsaandoeningen te voorkomen. Studies op mensen zien er ook veelbelovend uit, maar er is meer onderzoek nodig.

5. Kunnen goed zijn voor het hart

In laboratoriumstudies hielp de combinatie van plantaardige chemicaliën, pectine en vezels in appels hart- en bloedvatencellen te beschermen tegen schade. De pectine en vezels kunnen ook helpen bij het verlagen van LDL of "slecht" cholesterol dat zich in je bloedvaten kan ophopen en tot hartaandoeningen kan leiden. Daarnaast bevatten appels polyfenolen, waarvan sommige, zoals de flavonoïde epicatechine, de bloeddruk kunnen verlagen.

6. Verminderen het risico op diabetes type 2

Je alvleesklier speelt een sleutelrol bij het verwerken van de suiker in je bloedbaan. De flavonoïden in appels kunnen helpen de cellen in je alvleesklier gezond te houden en deze belangrijke taak uit te voeren. Op die manier kan het risico op diabetes type 2 worden verlaagd. In een negenjarige studie hadden mensen die een of meer appels per dag aten 28% minder kans om diabetes type 2 te krijgen dan degenen die ze niet aten.

7. Kunnen kanker helpen voorkomen

Antioxidanten in appels kunnen gunstige effecten hebben tegen bepaalde soorten kanker, waaronder long-, darm- en borstkanker. Uit reageerbuisstudies blijkt dat deze effecten kunnen worden toegeschreven aan polyfenolen van appels die voorkomen dat kankercellen zich vermenigvuldigen. Er is echter meer onderzoek bij mensen nodig.

8. Kunnen helpen bij het bestrijden van astma

Appels hebben, net als andere groenten en fruit, natuurlijke ontstekingsremmende en antihistaminische eigenschappen, wat betekent dat ze kunnen helpen bij het verlichten van astma en andere ademhalingsproblemen. Een onderzoek onder vrouwen die appels aten tijdens de zwangerschap, toonde aan dat hun kinderen minder kans hadden op astma en piepende ademhaling op de leeftijd van vijf. Sommige onderzoeken tonen aan dat mensen die meer fruit en groenten eten, minder kans hebben op astma.

9. Kunnen je hersenen helpen beschermen

Appels bevatten meer van het plantenpigment quercetine dan de meeste andere groenten en fruit. Deze van planten afgeleide chemische stof, flavonoïde genaamd, beschermt cellen door het hele lichaam, inclusief die in je hersenen. Appels bevatten ook veel antioxidanten die kunnen helpen het geheugenverlies te compenseren dat wordt veroorzaakt door verschillende soorten schade aan je cellen. Er is wel nog verder onderzoek nodig.

10. Kunnen gunstig zijn voor de gezondheid van de botten

De inname van fruit en groenten wordt in verband gebracht met een grotere botdichtheid en een betere botgezondheid. Bevindingen van een onderzoek bij gezonde vrouwen suggereerden dat met name appels de hoeveelheid calcium die uit het lichaam verloren gaat, kunnen minimaliseren en dus de botsterkte kunnen verbeteren.

Tips

  • Schil de schil niet. Dat is waar appels tweederde van de vezels opslaan die je spijsvertering op het goede spoor houden. De glanzende huid bevat ook veel van de waardevolle antioxidanten.
  • Er zijn veel soorten appels, evenals verschillende manieren om ze te consumeren: rauw, als appelmoes, gehakt in salades, in hun geheel gebakken, in taarten, gebak en cakes, in plakjes gedroogd, toegevoegd aan smoothies en als sap.

Bronnen: WebMD, Healthline