info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > 10 redenen waarom perziken zo gezond zijn
10 redenen waarom perziken zo gezond zijn
maandag 21 feb 2022, 15:12 uur
perzik
Perziken zijn een pluizige vrucht afkomstig uit het noordwesten van China. Ze zijn lid van de steenfruitfamilie, wat betekent dat hun vlees één groot middenzaad omringt.

Het binnenste vruchtvlees van een perzik varieert in kleur van wit tot geel of oranje.

Er zijn twee verschillende soorten perzik: hardsteen en vastgesteente. Deze namen geven aan of het vlees aan het binnenste zaad blijft plakken of er gemakkelijk los van komt.

Het eten van perziken biedt vele gezondheidsvoordelen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste.

1. Zitten boordevol voedingsstoffen en antioxidanten

Perziken zijn rijk aan vitamines, mineralen en heilzame plantaardige stoffen. Een middelgrote perzik (150 gram) levert ongeveer:

  • Vezel: 2 gram
  • Vitamine C: 17% van de ADH
  • Vitamine A: 10% van de ADH
  • Vitamine E: 5% van de ADH
  • Vitamine K: 5% van de ADH
  • Kalium: 8% van de ADH
  • Niacine: 6% van de ADH
  • Koper: 5% van de ADH
  • Mangaan: 5% van de ADH

Perziken bieden ook kleinere hoeveelheden magnesium, fosfor, ijzer en sommige B-vitamines. Bovendien zitten ze boordevol antioxidanten - heilzame plantaardige stoffen die oxidatieve schade tegengaan en je lichaam helpen beschermen tegen veroudering en ziekte. Hoe verser en rijper het fruit, hoe meer antioxidanten het bevat.

Wat betreft de voedingswaarden komt een middelgrote perzik overeen met 58 calorieën, 1 gram eiwit, minder dan 1 gram vet en 14 gram koolhydraten.

2. Versterken je immuunsysteem

Perziken ondersteunen de immuniteit op drie manieren. Een middelgrote perzik levert meer dan 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine C. Verschillende soorten immuuncellen hebben deze voedingsstof nodig voor hun productie, functie en bescherming.

De vitamine A in perziken helpt bij het vormen van de slijmvliezen in je luchtwegen. Sterkere membranen vormen betere beschermende barrières om ziektekiemen uit je bloedbaan te houden.

Perziken verdedigen ook de immuniteit door hun natuurlijke antimicrobiële eigenschappen.

3. Zijn goed voor de spijsvertering

Een middelgrote perzik kan je wel 6% tot 9% van de vezels geven die je lichaam elke dag nodig heeft. Vezelrijke voedingsmiddelen kunnen je beschermen tegen gezondheidsproblemen zoals darmaandoeningen, diabetes, hartaandoeningen en colorectale kanker.

Ongeveer de helft van de vezels in een perzik is onoplosbaar. Onoplosbare vezels voegen volume toe aan je ontlasting en helpen voedsel door je darmen te verplaatsen, waardoor de kans op constipatie wordt verkleind.

Perziken bevatten ook prebiotica, die nuttige bacteriën in de darm voeden die verband houden met ontstekingen, immuniteit en stemming.

4. Zijn goed voor het hart

Regelmatig fruit eten, inclusief perziken, kan de gezondheid van het hart bevorderen. Perziken bevatten verbindingen die kunnen helpen bij het verminderen van risicofactoren voor hartaandoeningen, zoals hoge bloeddruk, evenals triglyceriden- en cholesterolwaarden. Er zijn echter meer humane studies nodig.

5. Zijn goed voor de huid

Naast hun ontstekingsremmende antioxidanten bevatten perziken bètacaroteen en vitamine C om een ​​gezonde huid te ondersteunen.

Bèta-caroteen, een voorloper van vitamine A, helpt de huid te beschermen tegen beschadiging door de zon, verwarmt de huidskleur en helpt een natuurlijke glans te creëren. Bètacaroteen geeft perziken hun mooie goudoranje kleur.

Vitamine C is nodig om collageen op te bouwen, de elasticiteit van de huid te verbeteren en verslapping tegen te gaan. Perziken zijn ook hydraterend, aangezien meer dan 85% van een verse perzik water is.

6. Zijn goed voor de ogen

De luteïne en zeaxanthine in perziken helpen het netvlies en de lens te beschermen en het is aangetoond dat ze het risico op maculaire degeneratie en staar, twee veelvoorkomende oogaandoeningen, verminderen. De vitamine A in perziken helpt ook bij het ondersteunen van een gezond gezichtsvermogen.

7. Kunnen het risico op kanker verlagen

Het is aangetoond dat de polyfenol-antioxidanten in perziken de groei en verspreiding van kankercellen, met name borstkanker, remmen.

De schil en het vruchtvlees van perziken zijn bovendien rijk aan carotenoïden en cafeïnezuur - twee soorten antioxidanten waarvan is vastgesteld dat ze kankerbestrijdende eigenschappen hebben.

Er zijn echter meer studies nodig om deze voordelen te bevestigen.

8. Kunnen de gezondheid van de hersenen bevorderen

Van antioxidanten in perziken is bekend dat ze oxidatieve stress bestrijden, wat in wezen een disbalans is tussen de productie van celbeschadigende vrije radicalen en het vermogen van het lichaam om hun schadelijke effecten tegen te gaan. Dat is essentieel voor de gezondheid van de hersenen, aangezien bekend is dat oxidatieve stress een oorzakelijke factor is bij neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer.

9. Kunnen allergiesymptomen verminderen

Als je ergens allergisch voor bent, zal contact ermee leiden tot het vrijkomen van histamine en andere chemicaliën door je immuunsysteem om de allergenen te bestrijden. Dit zal allergische symptomen veroorzaken zoals hoesten, niezen, jeuk enzovoort.

Dit is waar perziken hun rol spelen. Volgens een onderzoek kan het eten van deze vrucht de afscheiding van histamine in het bloed zelfs voorkomen, waardoor de symptomen van allergie worden verminderd. Er zijn wel meer humane studies nodig.

10. Houden de botten gezond

Kalium kan helpen de effecten van een zoutrijk dieet in evenwicht te brengen. Het kan ook je bloeddruk verlagen, samen met je kansen op nierstenen en botverlies.

Je hebt elke dag ongeveer 4700 milligram kalium nodig en het is veel beter om het uit voedsel te halen dan uit een supplement. Een kleine perzik heeft 247 milligram kalium en een middelgrote perzik kan je maar liefst 285 milligram kalium geven.

Tips

  • Hoe zoeter de geur, hoe rijper de perzik. Ze zijn klaar om te eten als ze meegeven met de zachte druk van je vinger. Stevige perziken kunnen een paar dagen op je aanrecht liggen om te rijpen, maar zodra ze klaar zijn, stop je ze in je koelkast.
  • Perziken kunnen rauw, gebakken, gegrild, geroosterd of gebakken worden gegeten en zijn gemakkelijk te verwerken in warme of koude gerechten.
  • Voeg perziken toe aan een ontbijtgerecht. Gesneden perziken zijn een geweldige aanvulling op havermout en koude ontbijtgranen. Ze kunnen ook een uitstekende topper zijn voor pannenkoeken, wafels en wentelteefjes.
  • Perziken kunnen ook ingeblikt of ingevroren worden gekocht. Houd er rekening mee dat perziken uit blik meestal minder antioxidanten bevatten dan verse of bevroren perziken, en voor een gezondere keuze kies je voor een variant verpakt in water in plaats van siroop.

Bronnen: WebMD, Healthline