info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > 8 redenen waarom watermeloen zo gezond is
8 redenen waarom watermeloen zo gezond is
vrijdag 18 feb 2022, 15:22 uur
watermeloen
Watermeloen is een zoete en verfrissende zomersnack met weinig calorieën. Het zorgt voor hydratatie en ook voor essentiële voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen en antioxidanten.

Samen met meloen, honingdauw en komkommer zijn watermeloenen lid van de familie cucurbitaceae (komkommerfamilie).

Er zijn vijf veel voorkomende soorten watermeloen: gezaaid, pitloos, mini, geel en oranje.

In dit artikel leer je meer over de mogelijke gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van watermeloen, enkele tips om het te serveren en wie het moet beperken.

1. Helpt je gehydrateerd te blijven

Sappige watermeloen bestaat voor 92% uit water, dus het eten ervan is een eenvoudige manier om gehydrateerd te blijven. Dat ondersteunt niet alleen je algehele gezondheid, het kan je ook een verzadigd gevoel geven, wat nuttig is als je probeert af te vallen.

2. Zit boordevol voedingsstoffen en heilzame plantenstoffen

Watermeloen bevat een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen. In één kop (152 gram) rauwe, in blokjes gesneden watermeloen zit bijvoorbeeld:

  • vezel: 0,6 gram
  • vitamine A: 5% van de ADH
  • vitamine C: 14% van de ADH
  • kalium: 4% van de ADH
  • magnesium: 4% van de ADH

Een kop watermeloen bevat 46 calorieën, 11,5 gram koolhydraten (waarvan 9,4 gram suiker), 0,9 gram eiwit en 0,2 gram vet. Bovendien bevat het antioxidanten, waaronder carotenoïden, lycopeen en cucurbitacine E. Deze helpen vrije radicalen te bestrijden die tot aandoeningen als diabetes, hartaandoeningen en kanker kunnen leiden.

Aan lycopeen dankt de watermeloen zijn vrolijke rode kleur. Inname van lycopeen wordt door enkele studies in verband gebracht met een lager risico op sommige soorten kanker, zoals prostaat- en colorectale kankers. Watermeloen heeft meer van deze voedingsstof dan enig ander fruit of groente - zelfs tomaten.

3. Is rijk aan vezels

Een voordeel van de schil van watermeloen is dat het een rijke bron van vezels is. Een vezelrijk dieet heeft tal van gezondheidsvoordelen, zoals het handhaven van een regelmatige stoelgang en het verlagen van het cholesterol- en bloedsuikergehalte. Voeding met vezels vult bovendien sneller, wat helpt om een ​​gezond gewicht te bereiken en te behouden.

4. Kan de gezondheid van het hart verbeteren

Watermeloen is rijk aan een aminozuur dat citrulline wordt genoemd en dat kan helpen het bloed door je lichaam te laten stromen en je bloeddruk kan verlagen. Je hart geniet ook van de voordelen van alle lycopeen die watermeloen bevat. Studies tonen aan dat het het risico op hartaanvallen kan verlagen.

Natuurlijk heeft je hele levensstijl invloed op de gezondheid van je hart. Zorg dus dat je ook sport, rook niet en beperk verzadigd vet.

5. Kan ontstekingen en oxidatieve stress verminderen

De combinatie van antioxidanten, lycopeen en vitamine C in watermeloen kan ontstekingen en oxidatieve schade helpen verminderen. Ontsteking is een belangrijke oorzaak van veel chronische ziekten.

Als antioxidant kan lycopeen ook het begin en de progressie van de ziekte van Alzheimer vertragen. Er is echter meer onderzoek nodig.

6. Is goed voor je ogen

Slechts één middelgrote schijf watermeloen geeft je 9-11% van de vitamine A die je elke dag nodig hebt. Deze voedingsstof is een van de sleutels om je ogen gezond te houden.

Lycopeen helpt mogelijk ook leeftijdsgebonden maculaire degeneratie te voorkomen en remmen. Dat is een veelvoorkomend oogprobleem dat blindheid kan veroorzaken bij oudere volwassenen. Er is echter meer onderzoek nodig.

7. Kan spierpijn verlichten

Het in watermeloen aanwezige aminozuur citrulline kan sportprestaties verbeteren en spierpijn verminderen. Citrulline is ook verkrijgbaar als supplement.

Één wetenschappelijke review wees uit dat regelmatige inname van citrulline gedurende ten minste zeven dagen de aerobe prestaties verbeterde door de productie van stikstofmonoxide door het lichaam te verhogen. Bovendien suggereert enig bewijs dat watermeloen zelf - niet alleen citrulline - je lichaam kan helpen na het sporten. Er is echter meer onderzoek nodig.

8. Is goed voor je huid

Vitamine A, B6 en C in watermeloen helpen je huid zacht, glad en soepel te blijven.

Vitamine B6 is essentieel voor de ontwikkeling en het onderhoud van de huid. Vitamine A helpt bij het aanmaken en herstellen van huidcellen. Vitamine C helpt je lichaam om collageen aan te maken, een eiwit dat je huid soepel en je haar sterk houdt.

Het lycopeen in watermeloen kan bovendien de kans op verbranding door de zon verkleinen.

Tips

  • Kies een meloen die vrij is van deuken, inkepingen en blauwe plekken. Zoek naar een gele, niet witte, vlek op de bodem. Dit geeft aan dat het rijp is. Een sappige, kant-en-klare watermeloen zal zwaar aanvoelen voor zijn formaat. Als je erop slaat, moet het hol klinken.
  • Was de buitenkant van je meloen voordat je hem aansnijdt. Hoewel meloen direct na het snijden het lekkerst is, kun je hem maximaal vijf dagen in de koelkast bewaren. Invriezen is ook een optie. Hoewel de watermeloen niet knapperig blijft, kun je hem ontdooien voor gebruik in smoothies.
  • Een schijfje verse watermeloen smaakt heerlijk, maar je kunt er meer mee. Maak een salade af met in blokjes gesneden meloen en verkruimelde fetakaas. Maak een watermeloenpizza door partjes te bedekken met yoghurt, munt, geschaafde amandelen en bessen.
  • Rooster de watermeloenzaden in een oven gedurende 15–20 minuten om een ​​smakelijk tussendoortje te maken.
  • Maak een watermeloen-smoothie of combineer met sinaasappelsap voor extra pit. Onthoud dat sap de vezels afbreekt, waardoor de suiker gemakkelijker wordt opgenomen. Mensen met diabetes zouden moeten overwegen om verse, hele watermeloen te eten in plaats van sap te drinken.

Bronnen: WebMD, Healthline