info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > fit in je hoofd, goed in je vel
Versterk je mentale veerkracht met 'Fit in je Hoofd, Goed in je Vel!'
dinsdag 26 mei 2015, 15:39 uur
Je mentale veerkracht - of: hoe je je in je hoofd voelt - is van groot belang voor je algehele gezondheid. Zo worden veel lichamelijke klachten (mede) veroorzaakt door stress. En met stress blijken in onze prestatiemaatschappij almaar meer te kampen. De vandaag gelanceerde online campagne 'Fit in je hoofd, Goed in je vel' wil de Vlaming helpen om zich beter te wapenen tegen stress, moeilijkheden of tegenslagen. Een hele reeks BV's, onder wie Eline De Munck en Eva Daeleman, zetten hun schouders mee onder de campagne, die geïnitieerd werd door Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.

Eén op de drie Belgen kampt met stress

Het valt nog niet mee om - zoals dat heet - de mentale balans in evenwicht te houden. Dat bewijzen ook de cijfers van de laatste Gezondheidsenquête: één op de drie Belgen (32 procent) heeft last van stress, voelt zich gespannen en gedeprimeerd of kan niet slapen door grote zorgen. In 2006 was dit nog 26 procent. Uit weer een ander onderzoek dat veel mensen baat hebben bij online zelfhulp. "Online coachingplatform" Fitinjehoofd.be denkt die te kunnen bieden.

Website en apps

Het platform bestaat uit een website en mobiele apps voor iOS en Adroid. Op de site kan je onder meer een test doen, waarna je gepersonaliseerde tips krijgt. Ook vind je er een 10-stappenplan naar een gezonder en gelukkiger leven. Bij elke stap vind je tekst en uitleg over een bepaald facet (bijvoorbeeld "Vind jezelf oké", of: "Durf nee te zeggen", en "Gun jezelf rust"), steeds aangevuld met video en nuttige links naar elders op het web. Met de app kan je een dagboek en je doelen bijhouden, en oefeningen doen. Daarnaast krijg je elke dag een brokje inspiratie.

2015

De campagne 'Fit in je Hoofd, Goed in je Vel' was er, in andere vorm, ook al eens in 2006. De nieuwe campagne past in de uitvoering van het actieplan suïcidepreventie 2012-2020 van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ).