info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > gebruik antibiotica correct
Campagne: gebruik antibiotica correct
dinsdag 23 dec 2014, 17:39 uur
Gebruik antibiotica zoals voorgeschreven en alleen als het noodzakelijk is. Die boodschap wil de Belgische commissie voor de coŲrdinatie van het antibioticabeleid (BAPCOC) aan de bevolking overbrengen in een nieuwe nationale campagne.

Zo'n campagne is hard nodig, stelt minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Volgens haar bestaat in BelgiŽ een verkeerd antibioticagebruik. Er wordt in ons land simpelweg te veel genomen, bijvoorbeeld drie keer zoveel als in Nederland.

In 1928 ontdekte Alexander Fleming bij toeval penicilline, het eerste antibioticum. Antibioticum betekent letterlijk 'tegen het leven'. Deze chemische stoffen zorgen ervoor dat bacteriŽn zich niet verder ontwikkelen. Verkeerd gebruik van antibiotica maakt bacteriŽn resistent, waardoor ernstige ziektes niet meer goed behandeld kunnen worden.

Op de campagnewebsite, www.gebruikantibioticacorrect.be, vind je alle do's en don'ts inzake antibiotica. Dat je bijvoorbeeld nooit vroeger moet stoppen dan voorgeschreven en dat je nooit restjes moet bewaren voor een volgende keer. En toch vooral dat je antibiotica enkel moet nemen indien strikt noodzakelijk.

Per duizend inwoners worden jaarlijks achthonderd voorschriften geteld. Tegen het midden van het volgende decennium zou nog slechts van vierhonderd voorschriften sprake mogen zijn.

Om de campagne wat kracht bij te zetten, is er een speciale editie van Suske en Wiske gelanceerd: 'Tante Biotica'. Je kan het album gratis bestellen (zolang de voorraad strekt) of volledig online lezen.

fragment uit Suske en Wiske en Tante Biotica