info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > gezondheidenwetenschap.be: gezondheidsnieuws onder de loep
Gezondheidenwetenschap.be: gezondheidsnieuws onder de loep
donderdag 12 dec 2013, 13:39 uur
Televisiespots leren dat melk drinken belangrijk is voor later, terwijl tegelijkertijd een studie suggereert dat je dan juist sneller je botten breekt. En de ene dag moeten we noten eten om langer te leven, de volgende dag bevatten ze te veel calorieën... Hoe zit het nu alweer?

Dagelijks valt er via traditionele en 'nieuwe' media (onze rubriek Gezond en Fit bijvoorbeeld) heel wat gezondheidsnieuws te rapen, al dan niet voorzien van prikkelende koppen. En 'dokter Google' weet altijd raad wanneer je met (vage) klachten kampt. Het is echter de vraag hoe betrouwbaar al dat mediagenieke gezondheidsnieuws nou eigenlijk is. En hoe gefundeerd zijn de onderzoeken waarop het nieuws gebaseerd is?

De nieuwe website Gezondheid-en-Wetenschap wil klaarheid scheppen en het kaf van het koren scheiden. Door opvallend nieuws te becommentariëren, de wetenschappelijke oorsprong ervan uit te diepen en door waar nodig nuanceringen aan te brengen.

De site is een initiatief van het CEBAM, het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. CEBAM is een onafhankelijk instituut, dat zich tot nu toe vooral op zorgverleners richtte. Met Gezondheid-en-Wetenschap wil het ook het grote publiek aanspreken.

"Alsmaar meer mensen gaan op internet op zoek naar gezondheidsinformatie en de informatie die ze daar vinden is niet altijd betrouwbaar of te moeilijk. Onnauwkeurige of verkeerde gezondheidsinformatie kan verstrekkende gevolgen hebben. Het kan leiden tot geldverspilling, onnodige onrust en zelfs overbodige behandelingen," aldus het CEBAM over de beweegreden van zijn initiatief.

Volgens de organisatie raadpleegt 75 procent van de patiënten het internet over hun aandoening, waarbij de gevonden informatie in meer dan de helft van de gevallen onduidelijk of fout is.

Inmiddels vind je op de site al enkele tientallen besprekingen van gezondheidsnieuwtjes die recentelijk in 's lands media opdoken. Over het verband tussen gezond eten en onze intellectuele capaciteit  bijvoorbeeld. Over de bewering dat sla en worteltjes de spermakwaliteit verbeteren. En over de vraag of je sneller een heup zal breken als je veel melk dronk.

Experts en onafhankelijke artsen dragen hun steentje bij aan het kritisch beoordelen van de mediaberichten.



www.gezondheidenwetenschap.be