info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > gezond uit eigen grond
Gezond uit eigen grond: praktische tips voor een gezonde moestuin
maandag 30 maart 2015, 13:39 uur
moestuin
De moestuin is aan een ware opmars bezig in Vlaanderen. Er gaat dan ook niks boven verse, gezonde groenten uit eigen tuin, niet? Maar een goede oogst vraagt wel een goede voorbereiding: gezonde en veilige tuingrond, een goede locatie, de juiste plantencombinaties, hygiëne bij het tuinieren enzovoort.

Om je daar een handje bij te helpen, heeft de Vlaamse overheid zopas de campagne Gezond uit eigen Grond gelanceerd, inclusief de website www.gezonduiteigengrond.be. Daarop vind je praktische tips voor het runnen van een gezonde moestuin en kan je via een eenvoudige vragenlijst nagaan of de bodem van jouw tuin al dan niet vervuild is.

Is jouw tuin wel geschikt?

De website en gids (pdf) geven antwoord op heel wat vragen over het kweken van groenten en kruiden in eigen tuin. Is de locatie van jouw tuin eigenlijk wel geschikt hiervoor? Denk aan lichtinval, beschutting tegen wind, de nabijheid van verkeer. Is jouw tuingrond wel veilig? Hoe houd je een bodem vruchtbaar? En hoe pak je plagen en ziektes preventief aan?

Enkele concrete tips die we uit de website distilleerden:
  • Gezonde groenten en fruit kweken begint bij een gezonde bodem. Als je twijfelt of jouw tuingrond wel gezond is, doe je de test op gezonduiteigengrond.be. Met enkele eenvoudige vragen controleer je de bodemvruchtbaarheid, de voorgeschiedenis en de omgeving van je perceel.
     
  • Kweek groenten niet vlak naast een gebouw. Het regenwater dat van de muren, geverfde ramen of andere behandelde oppervlakken afstroomt, kan vervuild zijn. Als je aan een drukke weg of spoorweg woont, laat je best 30 meter afstand tussen de weg/spoorweg en je moestuin.
     
  • Een bodem heeft voldoende organische stof nodig. Gebruik daarpm compost en/of dierlijke mest of organische meststoffen. Compost kaun je zelf maken van tuin- en keukenafval of in de winkel kopen. Gebruik liever geen kunstmest: die levert wel voedingsstoffen, maar houdt het gehalte aan organische stof niet op peil.
     
  • Kies voor onbehandeld hout in je tuin. Verf en chemisch behandeld hout vervuilen de grond.
     
  • Vermijd diep spitten. Maak de grond gewoon los tot een diepte van 15 centimeter, zonder hem om te keren. Zo beschadig je de bodemstructuur niet en breng je extra zuurstof in de grond.
     
  • Plaats een fysieke barrière tussen je groenten en hun belagers. Een insectengaas over je groenten beschermt ze tegen vliegende insecten die hun eitjes in je moestuin deponeren.
     
  • Wanneer je planten water geeft, geef ze dan een flinke hoeveelheid. Anders worden alleen de bovenste centimeters van de grond vochtig, waardoor de planten oppervlakkige wortels krijgen. Zo blijven je planten afhankelijk van de gieter.
     
  • Als je kippen houdt, zorg er dan voor dat ze voldoende gras hebben om te grazen (minstens 5 m² per kip), zodat ze geen aarde oppikken. Als die aarde vervuild is, kan het via de kippen in je eieren terechtkomen.
     
  • Voor je je zelfgekweekte groenten op tafel zet, kun je ze best eerst grondig wassen met water van
    drinkwaterkwaliteit. Schillen of pellen is nog beter.

Meer tips op www.gezonduiteigengrond.be.