info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > is zweten goed voor je?
Is zweten goed voor je?
maandag 24 jan 2022, 13:10 uur
zweet
Zweten wordt al gauw geassocieerd met plakkerig en onaangename geurtjes. Maar zweten is een volkomen natuurlijk, normaal en gezond proces dat goed voor je is.

Waarom zweten we?

Zweten is een proces dat optreedt wanneer je lichaam uit homeostase komt, dat wil zeggen, wanneer iets in je lichaam niet in balans is, meestal in een poging je lichaamstemperatuur te verlagen.

Mensen kunnen aanzienlijk zweten tijdens lichamelijke activiteit en bij blootstelling aan hitte. Zie je lichaam als een motor. Als het te heet wordt, kan het defect raken. Zweten zorgt ervoor dat je afkoelt. Wanneer zweet je poriŽn verlaat en de lucht raakt, verdampt het, wat een onmiddellijk verkoelend effect op het lichaam heeft.

Hoewel hitte en fysieke activiteit de belangrijkste aanjagers van zweet zijn, zijn het zeker niet de enige twee. Je kunt ook 'emotioneel zweten', meestal als reactie op iets stressvols, angstaanjagends of zenuwslopends. Daarnaast is er 'smaakzweten', als reactie op gekruid voedsel (meestal veroorzaakt door het ingrediŽnt capsaÔcine), alcoholische dranken of cafeÔne. Vechten tegen een infectie, vooral met koorts, kan je ook doen zweten.

Is zweten goed voor je?

Ja, normaal gesproken is zweten goed voor je. Als je niet zweette, zou je snel oververhit kunnen raken en flauwvallen of andere hittegerelateerde medische problemen krijgen. Wanneer je helemaal niet of niet genoeg zweet om je lichaam af te laten koelen, wordt dit anhidrose of hypohidrose genoemd.

Zweten wordt over het algemeen als een goede zaak gezien, omdat de meeste mensen zweten bij activiteiten die hun algehele gezondheid verbeteren. Lichamelijke activiteit heeft een groot aantal bewezen gezondheidsvoordelen en is essentieel om je lichaam gezond te houden naarmate je ouder wordt.

Zweten helpt je lichaam ook om afvalstoffen uit te scheiden, maar de hoeveelheden zijn zo klein dat de meeste experts zweten niet als een "detox" beschouwen.

Waarom ruikt zweet?

Feitelijk is zweet vrijwel geurloos. Wanneer zweet het oppervlak van je huid bereikt, vermengt het zich met bacteriŽn en treden er chemische reacties op. Bijproducten van deze chemische reacties zijn verbindingen die echt stinken.

Kan je te veel zweten?

Overmatig zweten, medisch bekend als hyperhidrose, kan uitdroging veroorzaken als lichaamsvloeistoffen niet worden vervangen. Elke keer dat je aanzienlijk zweet, zoals tijdens het sporten of op een warme dag, moet je ervoor zorgen dat je veel vocht met elektrolyten (opgeloste zouten) drinkt.

Bronnen: Verywellfit, Houston Methodist