Magazine

De 6 beste apps voor wijnliefhebbers

wijnappsWijn is heerlijk en, in beperkte mate, ook nog eens gezond. Maar het aanbod is groot en zeker als je geen groot wijnkenner bent is het heel moeilijk om je oriënteren. Maar gelukkig zijn er wijnapps, die je keuze in de supermarkt heel wat gemakkelijker maken. Aan de hand van een foto die je met je smartphone maakt van het etiket van een fles wijn of champagne, krijg je met zo’n wijn-app toegang tot een grote database met gegevens over wijn. De app herkent het etiket en je krijgt direct informatie over die specifieke wijn. Het lijkt een complex digitaal hoogstandje, als je bedenkt hoeveel miljoenen wijnlabels er zijn op de wereld. Om nog maar niet te spreken van het uitgebreide vocabulaire aan classificaties, gebieden en gewassen, appellations, crus, enzovoort. Maar het werkt! De selecteerden de zes beste wijn-apps voor fijnproevers.

  

Vivino

 

De bekendste en misschien wel de beste wijn-app is Vivino. Dat heeft mede te maken met de inspanningen die Vivino zich getroost op het gebied van doorontwikkeling. De app timmert aan de weg met regelmatige updates, waardoor die steeds meer functionaliteiten biedt. Zo is het mogelijk, anders dan met de vroegere versies, veel informatie te delen en zijn er meer mogelijkheden om je wijn te sorteren, terwijl daarnaast de informatie over de vele druivensoorten flink is uitgebreid. Ook andere aanbieders, zoals Detectable (zie onder), blijven niet achter met updates, maar Vivino heeft toch een leidende positie op dit gebied.

 

Daarnaast heeft Vivino veruit de beste functionaliteit voor etiketherkenning, zo kwam in een test naar voren. In bijna de helft van een aantal at random geselecteerde gevallen blijkt de identificatie in één keer juist. In de overige gevallen zitten men er over het algemeen niet ver naast, blijkens een lijst van alternatieven die beschikbaar wordt gesteld. Niet alleen de herkenning werkt goed, maar ook de uitgebreidheid en detaillering van gegevens die per etiket worden geboden, is indrukwekkend. Vivino geeft ook advies over wat men het best bij welke wijn kan eten met bijbehorende relevante smaakprofielen. Zo zal men bij een gerecht met Lasagne eerder kiezen voor een traditionele Barolo, terwijl een zachte, fruitige Beaujolais weer beter past bij een lichte kaassoort of eiersalade.

 

De basisfuncties van Vivino zijn gratis, maar om gebruik te kunnen maken van een aantal speciale toepassingen – zoals de opzet van een eigen wijnkelder-managementsysteem – is een betaalde premium-upgrade nodig.

 

Vivino is een prima wijnapplicatie – mooi vormgegeven en met nuttige, gedetailleerde informatie.

 

vivino

 

Delectable

 

Delectable wordt – samen met Vivino – algemeen erkend als een soort standaard onder de wijn-apps en het is zeker een van de betere. De applicatie levert meerdere slimme functionaliteiten, zoals een manier om aan de hand van je notities wijn te classificeren. Met behulp van smileys construeer je je eigen schaalindelingssysteem. Daarnaast beschikt Delectable over een handige koppeling naar sociale media, zoals Twitter en Facebook, die je in staat stelt andere wijnliefhebbers te volgen of te liken, of te reageren op hun reviews.

 

Tot voor kort was een app als Vivino duidelijk sneller en trefzekerder in het analyseren en identificeren van een etiketscan. Latere updates hebben Delectable een stuk sneller gemaakt en de verschillen op dit punt zijn de laatste tijd in ieder geval minder relevant geworden. Hoewel Delectable een goede optie is om in je mobiel te zetten, is het zeker niet zo dat de app een 100% betrouwbare wijnherkenning biedt. Geen enkele app doet dat trouwens. Delectable zit nog al eens mis als het gaat om de kleur van de wijn of de match met de juiste druivenvariëteit. Je krijgt in geval van een misser in de meeste gevallen dan wel een lijst van andere mogelijke opties met een betere match.

 

delectable

 

Wine-searcher

 

Deze applicatie is gelinkt aan een buitengewoon uitvoerige en aantrekkelijke website. Ze geeft veel nuttige informatie over wijn, met name op het gebied van het kopen van wijn. De app doet zijn werk snel, maar presteert uiteindelijk toch wat minder als het gaat om de accuraatheid in de herkenning van labels. Er is een correctiemogelijkheid op de verkeerde melding door handmatig met behulp van tekstuele input de database te raadplegen.

 

Waar deze app zeker wel in uitblinkt is de prijsinformatie die ze geeft over wijnen en de verkrijgbaarheid daarvan.

 

Wine-Searcher is geen webshop; de recensies die je krijgt zijn neutraler dan in andere apps.

 

wine-searcher

 

Delectable Wine

 

Maak een foto van een wijnetiket en ontvang direct beoordelingen en beschrijvingen met Delectable, een veelgeprezen gratis app die je helpt toegang te krijgen tot ’s werelds beste wijn.

 

Houd je favorieten bij en leer meer over wijn door ’s werelds toonaangevende wijnmakers, sommeliers en wijncritici te volgen. Koop jouw favoriete wijnen vanaf je telefoon.

 

 

Cellartracker

Op Cellartracker vertellen mensen welke oude wijnen ze nog in hun kelder hebben liggen. Het gaat dan om wijnen uit jaren die je niet meer in de winkel vindt. Dankzij Cellartracker ontdek je of die wijnen nog goed zijn om te drinken.

 

De dienst heeft geen mobile app en is dus enkel een webapplicatie.

 

 

Hello Vino

 

Hello Vino lijkt een wat mindere broeder onder de wijn-apps. De applicatie bedoelt vooral aanbevelingen te geven over welke wijn het best gekocht kan worden, maar er zit wel degelijk ook een etiketherkenningsfunctie op. De betrouwbaarheid daarvan is echter beperkt en het biedt de gebruiker weinig opties om te kiezen uit eventuele alternatieven. Hello Vino heeft diverse aanvullende functies, zoals een simpel sterren waarderingssysteem. Er is een betaalde inapp-functie, waarbij per 5 labelscans een klein bedrag verrekend wordt.

 

Vergeleken met andere software op dit gebied is Hello Vino niet de beste en daarom geen aanrader.

 

hello-vino

 

Laatst bijgewerkt op 18 januari 2023.

Laatste reacties