info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > 10 redenen waarom slaap zo belangrijk is
10 redenen waarom slaap zo belangrijk is
donderderdag 17 feb 2022, 13:42 uur
slaap
Als het om gezondheid gaat, is slaap net zo belangrijk als regelmatige lichaamsbeweging en het eten van een uitgebalanceerd dieet.

Het moderne leven omarmt niet altijd de noodzaak van voldoende slaap. Toch is het belangrijk dat je je inspant om regelmatig voldoende te slapen.

Hieronder volgen enkele van de vele voordelen die worden associeerd met een goede nachtrust.

1. Verhoogt de productiviteit en concentratie

Slaap is belangrijk voor verschillende aspecten van de hersenfunctie. Onderzoek laat zien dat cognitie, concentratie, productiviteit en prestaties allemaal negatief worden beïnvloed door slaaptekort.

Een goede nachtrust kan het probleemoplossend vermogen maximaliseren en het geheugen verbeteren. Daarentegen is aangetoond dat slechte slaap de hersenfunctie en besluitvormingsvaardigheden schaadt.

2. Kan overgewicht helpen voorkomen

In wetenschappelijke studies is een korte slaapduur geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van obesitas en gewichtstoename. Slaaptekort kan je eetlust verhogen en ervoor zorgen dat je meer calorieën eet. In het bijzonder is de kans groter dat je voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan suiker en vet. Dikmakers dus.

3. Verlaagt het risico op hartaandoeningen

Een risicofactor voor hart- en vaatziekten is hoge bloeddruk. Door elke nacht voldoende te rusten, kan de bloeddruk van het lichaam zichzelf reguleren. Dit kan de kans op slaapgerelateerde aandoeningen zoals apneu verminderen en een betere algehele gezondheid van het hart bevorderen.

Een analyse van 19 onderzoeken wees uit dat slapen van minder dan 7 uur per dag resulteerde in een 13% verhoogd risico op overlijden door hartaandoeningen.

4. Ondersteunt een gezond immuunsysteem

Mensen met een chronisch slaaptekort zijn vatbaarder voor ziekten. Dat komt doordat te weinig slaap je immuunsysteem (ook wel afweersysteem) ondermijnt. Je immuunsysteem is verantwoordelijk voor het bestrijden van het onschuldige virusje dat een verkoudheid veroorzaakt, maar speelt op langere termijn ook een rol in de ontwikkeling van bijvoorbeeld hartkwalen en kanker. Want je immuunsysteem ruimt niet alleen bacteriën en virussen, maar ook kankercellen op.

5. Verkleint de kans op geestelijke aandoeningen

Psychische en emotionele problemen kunnen de oorzaak, maar ook het gevolg van slaaptekort zijn. Resulteert één nacht slaaptekort nog in een ochtendhumeurtje, aanhoudend slaaptekort zorgt ervoor dat je dit 'ochtendhumeur' de hele dag met je meesleept. Voor je het weet resulteert je slaaptekort in een angststoornis of depressie.

6. Goed voor libido en vruchtbaarheid

Heb je een kinderwens? Dan kun je om twee redenen er maar beter voor zorgen dat je voldoende slaap krijgt. Een slaaptekort is ten eerste funest voor je geslachtsdrift; als je moe of futloos bent, heb je weinig tot geen zin in seks. En een langdurig tekort aan slaapt verlaagt je testosterongehalte. Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon.

Mochten jij en je partner toch tot de daad gekomen zijn, dan is het nog maar de vraag of 'jullie' zwanger raken, want slaaptekort heeft een negatief effect op de vruchtbaarheid van met name mannen, maar ook van vrouwen.

7. Vermindert ontstekingen

Er is een verband tussen voldoende slapen en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Van slaapverlies is bekend dat het inflammatoire signaalroutes activeert en leidt tot hogere niveaus van ongewenste markers van ontsteking.

Na verloop van tijd kan chronische ontsteking de ontwikkeling van veel chronische aandoeningen veroorzaken, waaronder hartaandoeningen, bepaalde soorten kanker, obesitas, de ziekte van Alzheimer, depressie en diabetes type 2 (zie ook 10).

8. Verhoogt de sociale en emotionele intelligentie

Slaap houdt verband met de emotionele en sociale intelligentie van mensen. Iemand die niet voldoende slaapt, heeft meer kans op problemen met het herkennen van andermans emoties en uitdrukkingen.

Zo keek een wetenschappelijke studie naar de reacties van mensen op emotionele stimuli. De onderzoekers concludeerden, net als veel eerdere onderzoeken, dat iemands emotionele empathie minder is als ze niet voldoende slapen.

9. Verbetert sportieve prestaties

Van slaap is aangetoond dat het de atletische prestaties verbetert. Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat voldoende slaap de fijne motoriek, reactietijd, spierkracht en het spieruithoudingsvermogen kan verbeteren.

10. Vermindert het risico op diabetes type 2

Kort slapen wordt in verband gebracht met een groter risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 en insulineresistentie – dat is wanneer je lichaam het hormoon insuline niet goed kan gebruiken.

Bovendien wordt slaaptekort geassocieerd met een hoger risico op het ontwikkelen van obesitas, hartaandoeningen en metabool syndroom. Deze factoren verhogen ook je risico op diabetes.

Tot slot

Samen met voeding en lichaamsbeweging is het zorgen voor je slaap een van de pijlers van een goede gezondheid. Slaap is belangrijk omdat het het lichaam in staat stelt te herstellen en fit en klaar te zijn voor een nieuwe dag.

Slaapbehoeften variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van leeftijd. Naarmate je ouder wordt, hebben je doorgaans minder slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Probeer als volwassene iedere dag aan ten minste zeven, maar liever nog acht à negen uur slaap te komen.

Bronnen: WebMD, Healthline