Magazine

Beter slapen en ontwaken met Sleep Cycle

Slaapapps zijn populair. Heb je er ook weleens aan gedacht om zo’n app te gebruiken? Dan is Sleep Cycle een van de betere opties. De app verschaft je inzicht in je slaappatroon en helpt je beter te ontwaken. Bye bye ochtendhumeur dus? Zeg dat ook weer niet te snel, want enige scepsis over de werking van dit soort apps blijft op z’n plaats.

 

Wat je met Sleep Cycle kan

 

Goed slapen is cruciaal voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar lang niet iedereen slaagt daarin. Sleep Cycle wil je op verschillende helpen om je slaap te verbeteren.

 

Dat doet de app op de eerste plaats door jouw slaapritme in kaart te brengen. En inzicht hebben in je eigen slaapgewoonten kan je helpen om die gewoonten waar nodig bij te stellen, is de gedachte. Maar het is natuurlijk ook gewoon interessant om eens aan de weet te komen hoe jij je door de nacht tukt.

 

Op de tweede plaats is Sleep Cycle een wekker, maar geen gewone. De app laat je desgewenst alleen ontwaken als je in een lichte slaap zit, zodat je aangenamer wakker wordt.

 

Tot slot helpt Sleep Cycle je met rustgevende geluiden beter in slaap te geraken.

 

Hoe Sleep Cycle werkt

 

Je slaapkwaliteit laten ’tracken’ door je mobiele telefoon – hoe werkt dat precies? Het kan op twee manieren: op basis van geluid en op basis van bewegingen.

 

Geluid is volgens Sleep Cycle de beste manier. Daartoe leg je je telefoon op je nachtkastje met het scherm naar beneden, zodat de microfoon alle geluiden kan oppikken. Op basis van je ademhaling en eventueel gesnurk kan de app dan inzichtelijk maken hoe diep je slaapt. Op die manier kan de app ook slaapfasen onderscheiden. Leg de telefoon niet te ver weg, anders kan het geluid niet goed worden waargenomen.

 

De andere manier is door je telefoon onder je kussen te leggen. De app gebruikt dan de bewegingssensor in je telefoon om te bepalen hoe diep je slaapt. Om er zeker van te zijn dat je toestel op de goede manier in bed ligt, kan je vanuit de app een test uitvoeren.

 

Op basis van de waarnemingen wordt een fraaie grafiek uitgetekend en die best wel confronterend zijn. Wellicht heb je meer wakker gelegen dan je denkt. En misschien heb je wel gesnurkt. De app verschaft je ook allerlei andere interessante statistieken en overzichten.

 

 

Neem de data ook weer niet té serieus. Deskundigen wijzen erop, dat slaapkwaliteit meten heel moeilijk is, zelfs voor medische professionals. Slaapapps kunnen hooguit een heel globale indicatie van je slaapkwaliteit geven.

 

Ontwaken met Sleep Cycle

 

’s Ochtends door een harde toon bruut uit een heerlijke slaap worden gewekt – het is ons aller nachtmerrie. Sleep Cycle belooft je een veel zachtere landing op het krieken van je dag. Doordat de app je slaapgedrag waarneemt, kan ze je wekken op het moment dat je je in je lichtste slaap bevindt. Dat gebeurt dan bovendien door een rustig muziekje dat zachtjes opdoemt.

 

In plaats van één wekmoment te kiezen, moet je daartoe een ‘Wake Up Phase’ instellen, bijvoorbeeld van 7.00 tot 7.30 uur. Binnen die tijdsspanne (die minimaal 10 en maximaal 90 minuten duurt) kiest Sleep Cycle dan het beste moment. Gebruikers van de app erkennen dat ze zo veel aangenamer wakker worden dan normaal.

 

Maar verwacht er ook weer geen wonderen van. Hoe je ontwaakt heeft in principe geen invloed op je functioneren doorheen de dag – wat telt zijn het aantal uren slaap en de kwaliteit ervan. Door de ‘Wake Up Phase’ zou je zelfs vroeger kunnen ontwaken dan strikt nodig is. Aan de andere kant, velen laten zich wekken met snooze-functie en ontwaken daardoor sowieso al vroeger dan nodig is.

 

Zó slaapt de wereld

 

Sleep Cycle heeft bijna een miljoen gebruikers wereldwijd en dat levert natuurlijk interessante data op. Op de website van de app wordt daarvan een tipje van de sluier opgelicht.

 

Zo zien we dat de gemiddelde slaapduur 7 uur 35 minuten is; in België slaapt 33% van de gebruikers dagelijks 8 uur, ruim 20% ligt 9 uur plat en eenzelfde percentage moet het met 6 uurtjes stellen. Wereldwijd slapen ze het beste in Nieuw-Zeeland en Nederland, het slechtste in Japan en Zuid-Korea, terwijl dat ook de twee landen zijn waarin het meest gesnurkt wordt.

 

 

Slaap lekker!

 

Sleep Cycle is een van de populairste slaapapplicaties en kan zich verheugen in enkele honderdduizenden positieve ratings in de App Store. Veel gebruikers melden dat ze dankzij de app meer inzicht hebben gekregen in hun slaapgedrag en vooral de ‘begripvolle’ wekker wordt geprezen.

 

Neem de informatie die Sleep Cycle verschaft over jouw slaapgedrag wel met een korreltje zout; de app is voor louter geschikt voor recreatief gebruik en dus niet voor medische doeleinden.

 

Download Sleep Cycle gratis voor iOS of Android.

Laatste reacties