info[]surfplaza.be
banner468x60_2
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > sperma doorslikken: is het gezond en veilig?
Sperma doorslikken: is het gezond en veilig?
10 april 2015 om 13:44
sperma-zaadje
To swallow or not to swallow – that’s the question. Veel mannen vinden het maar wŠt geil als hun bedpartner hun lichaamsvocht, al dan niet vrijgekomen na een ferme blowjob, in de mond neemt en doorslikt. Vrouwen zijn doorgaans minder bereidwillig tot deze slagroom op de taart. Omwille van de smaak wellicht (mannensap smaakt niet echt verrukkelijk), misschien vanwege de angst om zich te ‘verslikken’, of omdat men bang is voor geslachtsziekten. En is zaad consumeren Łberhaupt wel goed voor je, krijg je er misschien maagoprispingen door of zijn er andere mogelijke negatieve gevolgen?

Als je tůch voornemens bent om de ejaculatie oraal te ontvangen – omdat je bedpartner wil behagen of als je het zelf stiekem ook wel geil vindt – dan vind je hieronder de antwoorden op jouw prangende vragen.

Gezonde voedingsstoffen

Laten we niet om de hete brei heen draaien: sperma is gezond! Je kan het goedje vergelijken met rauw eiwit. Het bestaat voor 90 procent uit water en de andere 10 procent bevat proteÔnes, fructose, koolhydraten en mineralen. Stuk voor stuk voedingsstoffen die heel gezond voor je zijn.

Het consumeren van mannelijk zaad zou nog veel andere voordelen hebben. Behalve dat sperma dus misschien wel een superfood is, houdt het je jong, en maakt het vrouwen slimmer. Als we de onderzoeken mogen geloven tenminste.

Je mag in elk geval aannemen dat sperma zeker geen nadelige gevolgen heeft voor je maag en algemene gezondheid. Maar hoe zit het met de seksuele gezondheid? Kan je door sperma in je mond te nemen en door te slikken een soa en zelfs hiv oplopen? Die vraag proberen we hierna zo goed mogelijk te beantwoorden.

Orale seks en soa’s

Laten we vooropstellen: in een monogame relatie waarbij beide partners negatief zijn getest op alle soa’s, zou je je geen zorgen hoeven maken over eender welke soa. ‘Zou’, omdat alles neerkomt op onderling vertrouwen. Heb je seks met wisselende partners, dan brengt orale seks (pijpen en beffen; met of zonder het vrijkomen en in de mond krijgen van lichaamsvocht) altijd risico’s met zich mee. Je kan er chlamydia, herpes, HPV, hepatitis A, B en C, gonorroe, en syfilis door krijgen. Seksualiteit.be van Sensoa vertelt je precies wat deze aandoeningen inhouden. Voor de meeste van deze SOA's geldt overigens dat ze in praktijk vooral via condoomloze anale seks worden doorgegeven. Zo kan je theoretisch wel met gonorroe besmet worden via orale seks, maar in praktijk komt dit zelden voor. En syfilis door iemand te pijpen kan je alleen oplopen als die persoon een zichtbare syfiliszweer op zijn penis heeft.

Voorkomen is beter dan genezen, maar om ťcht op safe te spelen bij orale seks, zal je een condoom of beflapje moeten gebruiken. Iets wat het seksuele genot niet bepaald verhoogt en voor de meesten daarom onwenselijk is. Gelukkig zijn de risico’s op soa’s bij orale seks zoals gezegd relatief klein (zeker wat betreft ernstige soa’s als syfilis). De bacteriŽle soa’s zijn bovendien relatief makkelijk te behandelen met antibiotica. Wees er – vooral ten aanzien van syfilis – wel op tijd bij, simpelweg door je regelmatig op soa’s te laten testen als je wisselende seksuele contacten hebt. Virale soa’s, zoals hepatitis B en herpes, zijn in principe niet te behandelen, maar de klachten die ze veroorzaken wťl. Hepatitis B, waartegen je je trouwens kan laten inenten, geneest soms spontaan.

Orale seks en hiv

De meeste organisaties en instanties op het gebied van seksuele gezondheid beschouwen orale seks als veilig voor hiv. “Het risico op hiv bij orale seks zonder klaarkomen in de mond of buiten de menstruatieperiode, is verwaarloosbaar klein. Als je gepijpt wordt door iemand met hiv, kan je zelf geen hiv krijgen, tenzij je sekspartner wondjes in de mond heeft (aften, zweertjes, bloedingen, koortsblaasjes en dergelijke).” (Bron: Gezondheid.be/Sensoa). De toevoeging ‘zonder klaarkomen in de mond’ impliceert dat sperma in je mond krijgen bij het pijpen een hiv-risico met zich meebrengt. Hoe zit dat precies, en hoe zit het eigenlijk met voorvocht?

Lichaamsvochten

De verschillende lichaamsvochten geven allemaal een verschillend risico op overdracht van hiv. Dit is onder meer afhankelijk van de concentratie aan virusdeeltjes in de vloeistof. Hiv-overdracht door lichaamsvocht dat tijdens orale seks in de mond terechtkomt, is bijzonder klein. Speeksel in de mond neutraliseert de werking van hiv.

Voorvocht/vaginaal vocht in de mond

Als je iemand pijpt kan er voorvocht in je mond komen, en als je iemand beft vaginaal vocht. Ten aanzien van hiv hoef je je dan geen zorgen te maken. Voorvocht en vaginaal vocht kunnen virus bevatten, maar de hoeveelheid hiv hierin is zeer laag. (Bronnen: Allesoverseks.be/Sensoa, Aidsfonds). In aanraking komend met speeksel, dat het virus neutraliseert, is het risico op hiv-overdracht te verwaarlozen.

Bloed, sperma, en ontstekingsvocht zijn de lichaamsvochten die het meeste hiv kunnen bevatten. Onbeschermde orale seks tijdens de menstruatieperiode of als je wondjes in je mond hebt is daarom geen goed idee. Maar hoe zit het nou met sperma?

Sperma in de mond

Sperma in de mond nemen na het pijpen, en al dan niet inslikken, wordt nog steeds aangemerkt als een risico voor hiv. Wereldwijd houden de meeste organisaties op het gebied van seksuele gezondheid vast aan de veronderstelling dat de activiteit een klein hiv-risico met zich meedraagt. Wel wordt de laatste jaren steeds vaker erkend dat dat risico (nog) kleiner is dan werd aangenomen.

Voor zover sperma in de mond nemen een hiv-risico inhoudt, wordt het doorslikken een groter risico toegedicht dan het (meteen) uitspuwen van het goedje. Achter in de keel is het slijmvlies namelijk dunner en kwetsbaarder (bron: Allesoverseks.be/Sensoa). Maagzuur en enzymen in de slokdarm doden het virus, dus eenmaal doorgeslikt is er geen risico meer. Sperma een tijdje in je mond houden doe je ook beter niet, als we het aloude ‘spreekwoord’ Spit or Swallow, Don’t Let it Wallow mogen geloven. Mocht je sekspartner in je mond klaarkomen, dan kan je het zaad dus het beste maar meteen uitspuwen.

De kans op hiv-besmetting door klaarkomen in de mond is een discutabel onderwerp. OfficiŽle instanties duiden deze seksuele handeling zoals gezegd bijna standaard aan als een (klein) hiv-risico. Onafhankelijke wetenschappers en artsen ‘durven’ de kans op hiv-besmetting door klaarkomen in de mond veeleer ‘zeer klein’, ‘theoretisch’, of zelfs ‘nihil’ te noemen.

Op de Amerikaanse private webcommunity MedHelp beantwoorden hiv-experts Dr. Hunter Handsfield, verbonden aan de Universiteit van Washington, en Dr. Edward W. Hook, verbonden aan de Universiteit van Alabama, regelmatig vragen over seksuele activiteiten en de daaraan verbonden risico’s op hiv. Betreffende orale seks en hiv stelt Handsfield: “There is no debate (among experts) about the hiv risks associated with oral sex. The risk is so low that almost nobody who cares for hiv infected patients has ever had a patient believed to have been infected that way.” Hook stelt zelfs: “As far as hiv is concerned, there is no known risk of getting hiv from performing oral sex on an infected partner, even if that person’s genital secretions get into your eyes or if you swallow.” En: “Some experts state there is no risk at all from oral sex. If there are cases of hiv which occur due to oral sex they are very, very rare. Swallowing makes no difference to risk because with swallowing the swallowed material is quickly delivered to the stomach where stomach acids an enzymes would inactivate any virus present.” (bron)

Conclusie

Sperma als ‘voeding’ is niet ongezond voor je: het spul bevat enkel gezonde voedingsstoffen. Het is ook niet slecht voor je maag. Ten aanzien van je seksuele gezondheid is er wel enige voorzichtigheid geboden. Door orale seks zonder condoom kan je een soa oplopen. Indien er daarbij geen sprake is van klaarkomen in de mond en/of sperma doorslikken is er geen hiv-risico. Sperma in de mond en met name het doorslikken ervan draagt volgens de officiŽle lezing wťl een klein hiv-risico met zich mee. Dit risico is echter lang niet zo reŽel als vroeger werd aangenomen. Sommige onafhankelijke experts achten het risico tegenwoordig zelfs nihil of uitgesloten.

Desondanks: wil je met het oog op hiv-risico helemaal op safe spelen, dan neem je best geen sperma in de mond, tenzij je er 100% op vertrouwt dat je sekspartner hiv-negatief is.