info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > vitamine e: belangrijk voor je huid
Vitamine E: belangrijk voor je huid
vrijdag 28 jan 2022, 14:05 uur
vitamine e
Vitamines spelen een belangrijke rol bij het uiterlijk en de gezondheid van je huid. Daarnaast kunnen vitamines worden gebruikt om een ​​verscheidenheid aan huidaandoeningen te behandelen, zoals acne , psoriasis en de verouderingseffecten van blootstelling aan de zon op je huid. Één van die vitamines is vitamine E. In dit artikel vertellen we je wat vitamine E voor je huid doet.

Wat is vitamine E?

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Vitamine E werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel. Vitamine E speelt ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel.

UV-licht en blootstelling aan de zon verlagen het vitamine E-gehalte in de huid. Vitamine E-spiegels nemen ook af met de leeftijd. Vitamine E is echter beschikbaar in veel voedingsmiddelen en ook als supplement. Een tekort komt niet vaak voor.

Vitamine E zit in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. Vitamine E kan nog beter worden opgenomen in combinatie met vitamine C.

Aanbevolen hoeveelheid

De hoeveelheid vitamine E die je dagelijks nodig hebt, is gebaseerd op je leeftijd. De meeste mensen hebben dagelijks ongeveer 15 milligram nodig. Zuigelingen, baby's en kinderen hebben minder vitamine E nodig in hun dagelijkse voeding.

De meeste mensen hoeven hun dieet niet aan te vullen met extra vitamine E. Het eten van voedsel dat rijk is aan deze voedingsstof is doorgaans voldoende om de gezondheid van de huid te ondersteunen.

Vitamine E-supplementen kunnen gevaarlijk zijn om in grote hoeveelheden in te nemen. Je haalt vitamine E best uit gewone voeding.

Vitamine E voor uitwendig gebruik

Vitamine E is verkrijgbaar in crèmevorm en als olie voor uitwendig gebruik. Het wordt toegevoegd aan veel cosmetische producten, waaronder anti-verouderingscrèmes, oogserums, zonnebrandmiddelen en make-up.

Vitamine E wordt gemakkelijk door de huid opgenomen. Volgens onderzoek kan plaatselijk gebruik van vitamine E huidbeschadiging veroorzaakt door UV-straling verminderen. Probleemgebieden die erg droog zijn, zoals de nagelriemen en ellebogen, kunnen baat hebben bij plaatselijke toepassing van vitamine E-olie.

Andere vitamines en mineralen voor de huid

Veel andere vitamines , zoals D, C, K en B, zijn ook gunstig voor een optimale gezondheid van de huid. De beste manier om ervoor te zorgen dat je huid de volledige voeding krijgt die het nodig heeft, is door een breed scala aan gezonde voedingsmiddelen te eten, waaronder fruit, groenten, gezonde vetten en magere eiwitbronnen.

Bronnen: Healthline, WebMD