Magazine

5 veelgestelde vragen over de nieuwe roamingregels

Roam like at home. Als je eerstdaags op vakantie gaat naar een EU-land hoef je je eindelijk geen zorgen te maken over roamingkosten. Die konden immers nogal eens voor onaangename verrassingen op je telefoonrekening zorgen. Bij roaming werken jouw operator en een buitenlandse operator samen om er voor te zorgen dat je verbonden blijft met het telefoonnetwerk en het internet. Wel zo prettig dus. Maar de extra kosten die daaraan verbonden werden zijn per 15 juni 2017 dus afgeschaft. Toch kunnen we ons voorstellen dat je nog met wat vragen zit. De vijf mogelijk meest prangende lopen we even met je door.

 

1. In welke landen geldt de afschaffing van de roamingkosten?

 

Die geldt voor de 28 landen die deel uitmaken van de Europese Unie en in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Alle telecomoperatoren in deze landen mogen voortaan geen roamingkosten meer in rekening brengen.

 

2. Zijn er helemaal geen extra kosten meer om in die landen te bellen en te surfen?

 

Nope. Of je nou in Frankrijk, Griekenland of Letland aan het Facebooken bent, overal geldt: roam like at home. En bellen in en naar het buitenland is dus ook een stuk goedkoper worden: je betaalt steevast het lokaal Belgisch tarief. Oók via vaste lijnen trouwens!

 

3. Ik ga naar Turkije op vakantie. Verdwijnen de roamingkosten daar ook?

 

Nee, want Turkije behoort niet tot de landen genoemd bij vraag 1. Zorg dat je van tevoren een speciale buitenlandbundel of iets dergelijks bij je operator aanschaft. Anders kunnen de kosten voor met name internet snel torenhoog oplopen, meer nog dan de vroegere roamingkosten in EU-landen!

 

4. Kan ik onbeperkt surfen, sms’en en bellen in het buitenland?

 

Nee, dat nu ook weer niet. De beperkingen van je abonnement, zoals een beperkte hoeveelheid data, gelden ook gewoon in het buitenland. En de EU heeft ook een aantal beperkingen voorzien om misbruik tegen te gaan. Heb je een contract met onbeperkt dataverkeer of met zeer grote databundels tegen een heel lage prijs, dan kan de operator je dataverbruik in het buitenland beperken. Als je gedurende vier maanden meer belt, sms’t en internet vanuit het buitenland dan van thuis, kan de operator vragen hoe dat komt. En als die situatie blijft, kan hij toch een kleine toeslag aanrekenen voor het roaminggebruik.

 

5. Minder roaming betekent minder inkomsten voor de telecomoperatoren. Gaat de prijs van mijn abonnement dan niet stijgen?

 

Dat is moeilijk te voorspellen. De vorige jaren heeft de EU de roamingkosten die operatoren mochten aanrekenen, al beperkt en toch werden er geen prijsstijgingen vastgesteld voor mobiele-telefoniecontracten. Het is afwachten of deze trend zich doorzet. Uiteraard kan je steeds van operator wisselen als je niet akkoord gaat met het prijsbeleid van je operator.

 

Bron: FOD Economie 

Laatste reacties