Magazine

Vind gratis wifi-netwerken via Facebook

Ben je in een gebied zonder goeie 4G-verbinding of ben je op vakantie in een niet-EU-land (hoge roamingkosten dus), dan heeft Facebook een handige nieuwe functie voor je. Via de mobiele app van de sociaalnetwerksite kan je voortaan namelijk gratis wifi-netwerken in de buurt opsnorren. Helemaal nieuw is dat ook weer niet: de functie was in sommige landen al een tijdje te gebruiken, dus misschien heb je er al eens kennis mee gemaakt. Maar vanaf heden is de wifi-zoeker wereldwijd beschikbaar, zo maakte Facebook bekend op zijn blog.

 

Hoe het werkt

 

‘Wifi zoeken’ vind je in de Facebook-app (zowel voor iOS als Android) in het hoofdmenu, dat schuilgaat achter het ‘hamburger’-icoontje, oftewel de drie streepjes. Swipe in dat menu iets omlaag tot je ‘wifi zoeken’ tegenkomt. Mogelijk moet je je instellingen aanpassen om de functie te kunnen gebruiken. Facebook wil namelijk altijd toegang hebben tot je locatie. Heb je dat niet ingeschakeld, dan kan je dat alsnog doen.

 

 

Eens je de functie hebt geactiveerd verschijnt er een kaart waarop je meteen kan zien waar er bij jou in de buurt openbare wifi-netwerken zijn. Dit zijn bedrijven die hotspots vanuit hun Facebook-pagina hebben opengesteld. De app toont dus niet álle beschikbare netwerken, enkel die bij Facebook bekend zijn.

 

Openbare wifi en veiligheid

 

Wees wel wat voorzichtig met het gebruikmaken van openbare wifi-netwerken. Die zijn namelijk niet altijd veilig. Als je aanlogt op zo’n netwerk, loopt al jouw dataverkeer via de aanbieder van dat netwerk. Als zo’n aanbieder van kwade zin is, bijvoorbeeld criminelen of hackers, kan die makkelijker digitaal inbreken op je smartphone of tablet, en op zoek gaan naar belangrijke gegevens. Om zulks te voorkomen maak je best gebruik van een VPN-verbinding. Door VPN (Virtual Private Network) wordt je internetverkeer omgeleid via een externe server en versleuteld. Meer daarover lees je in dit artikel van Computer Totaal.

Laatste reacties