Magazine

3 manieren om Spotify via je stereo-installatie te beluisteren

Update 7 februari 2018: Spotify is gestopt met de directe ondersteuning voor Spotify Connect bij diverse speakers. Afhankelijk van welk apparaat je bezit zal je helemaal geen ingebouwde toegang meer hebben tot Spotify, of je zal een firmware-update moeten uitvoeren (al werkt dat niet voor alle speakers). De complete lijst met getroffen speakers vind je hier. Het gaat onder andere over de Logitech Squeezebox, de B&O BeoSound 5 en een handvol Philips-speakers, naast producten van andere fabrikanten. Je kan wel nog steeds je telefoon met de speaker verbinden via Bluetooth. Anders moet je terugvallen op de tradtionele aux-kabel of investeren in een Google Chromecast audio. 

 

Met dank aan Spotify, kan ook België genieten van streaming online audio. Met een beetje goede speakerset of hoofdtelefoon is de geluidskwaliteit zeker niet slecht. Maar wat nu als je als echte muziekliefhebber op je ‘ouderwetse’ hifi-installatie naar de deuntjes uit de enorme Spotify-databank wilt luisteren? Welke mogelijkheden heb je dan tot je beschikking? Lange tijd ontbrak het aan kant-en-klare oplossingen en moest je je bijvoorbeeld behelpen met een Bluetooth-ontvanger, waarbij je flink aan geluidskwaliteit moest inboeten. Mede dankzij de bloeiende markt van wireless speakers, streamers en receivers, én door inspanningen van Spotify zelf, zijn er inmiddels deftigere oplossingen. Wij bespreken de beste drie.

 

1. Spotify Connect

 

Medio 2014 lanceerde Spotify de additonele app Spotify Connect, waarmee het bedrijf voortaan zélf een kant-en-klare oplossing biedt om muziek naar een extern audio-apparaat te streamen (à la Google Chromecast en Apple AirPlay, zie 2). Je dient daartoe wel over een premium-abonnement te beschikken. Je activeert en ‘bestuurt’ de app vanuit de vertrouwde Spotify-interface op je smartphone, tablet of pc. Via de cloud komt tot de muziek tot je speakerset, hifi-receiver (versterker), soundbar of smart-tv, mits aangesloten op je wifi-netwerk. Het audio-apparaat waarop je de Spotify-deuntjes wilt laten weerklinken, moet wel compatibel zijn met Spotify Connect. En dat vraagt wellicht om een kleine of grotere investering.

 

Momenteel heb je de volgende mogelijkheden om je speakerset of ander audio-apparaat te laten functioneren met Spotify Connect:

  1. Spotify Connect + tweede mobiel apparaat aansluiten op je stereo, bijvoorbeeld een oude iPhone;
  2. Spotify Connect + wireless music streamer (Gramofon en Rocki zijn de bekendste; ze kosten 50 respectievelijk 60 euro);
  3. Spotify Connect + compatibel audio-apparaat (oftewel een speakerset of hifi-receiver kopen die Spotify Connect ondersteunt, bijvoorbeeld de wireless audio multiroom-systemen van Samsung. Zo´n apparaat kost je minimaal een paar honderd euro).

 

Meer weten over Spotify Connect, hoe dit alles in zijn werk gaat en welke ‘hulp-apperatuur’ waar te koop is? Lees ons artikel hierover.

 

Yamaha

 

2. Apple Airplay

 

Gebruik je de gratis versie van Spotify? Op een iOS-apparaat? Dan is Apple Airplay wellicht iets voor jou. Met AirPlay stream je materiaal van je iOS-apparaat en Mac draadloos naar externe apparaten die zich in hetzelfde netwerk bevinden. Spotify Connect (zie 1) doet in principe hetzelfde, maar toch werken beide systemen heel anders. Met AirPlay stream je de muziek direct van je device (je iPhone bijvoorbeeld) naar het mobiele apparaat, terwijl de stream bij Spotify Connect via een cloud verloopt en je device enkel nog als afstandsbediening fungeert. Dat laatste betekent minder batterijverbruik en geen interrupties. Niettemin is een AirPlay voor iOS-gebruikers een goed functionerende en veel gebruikte oplossing om Spotify naar een stereoset te streamen, vooral ook omdat je geen Spotify Premium-abonnee hoeft te zijn. Net als bij Spotify Connect heb je een wél compatibele ontvanger nodig. Er dienen zich dan drie mogelijkheden aan:

  1. AirPort Express, een apparaatje van ongeveer 90 euro om thuis een draadloos netwerk op te zetten. Qua snelheid en bereik zit het wel snor met deze router, die je eenvoudigweg met een normale audiokabel op je stereoset aansluit. Hierna kan je van je iOS-device of Mac via het draadloze netwerk muziek naar de AirPort Express sturen, die het weer doorstuurt naar je stereo. Er schuilt echter een addertje onder het gras. AirPort Express is eigenlijk bedoeld voor gebruik met iTunes, niet met Spotify. Je hebt dan ook een programmaatje nodig, Airfoil, dat je muziek van Spotify via je draadloze netwerk doorstuurt naar je AirPort Express. Airfol kost circa 19 euro; veilige online betaling via creditcard/PayPal.
  2. Apple TV. En da’s geen televisie, maar een klein kastje dat je op je HDTV kan aansluiten en waarmee je bijvoorbeeld films vanuit de iTunes Store naar je tv kan streamen. Evenzo kan je het gebruiken om muziek te streamen. Apple TV kost ongeveer 100 euro.
  3. Een AirPlay-receiver. Er zijn diverse hifi-fabrikanten die voor AirPlay gecertificeerde geluidsapparatuur maken. Uiteraard gaat het hier om een duurdere oplossing, van minimaal enkele honderden euro’s. Kijk op Kieskeurig.be voor het actuele aanbod van receivers met AirPlay-ondersteuning.

 

3. Sonos

 

Sonos is een draadloos hifi-systeem. Je kan de fraai vormgegeven speakers direct op je wifi-netwerk aansluiten en via de Sonos-app heel eenvoudig muziek in je hele huis afspelen. Je mobiel, tablet of computer fungeert daarbij als afstandsbediening. De bekendste en grootste speaker van Sonos is de Play:5, die ongeveer 400 euro kost.

 

Sonos werkt al geruime tijd samen met Spotify (intussen trouwens ook met Deezer en Qobuz) en is daardoor een populaire oplossing geworden om Spotify-muziek naar een speakerset te streamen. Je hebt er wel Spotify Premium voor nodig. Hier lees je hoe je je Spotify Premium-account aan je Sonos-set kan toevoegen. Sonos werkt trouwens níet met Spotify Connect, maar houdt vast aan zijn eigen app. Intussen zijn er al de nodige concurrenten op de draadloze speakermarkt gekomen en vele daarvan werken wél met Spotify Connect.

Laatste reacties