Magazine

Spotify Connect: muziek streamen naar je speakers

Lange tijd was het moeilijk om een hapklare én betaalbare oplossing te vinden om Spotify op losse speakers aan te sluiten. Je was dan veeleer aangewezen op externe hulpmiddelen als Apple AirPlay en Apple TV, of een Bluetooth-ontvanger, waarvan de geluidskwaliteit nogal eens te wensen overlaat. Medio 2014 lanceerde Spotify daarom de app Connect. Daarmee kan je je muziek betrekkelijk eenvoudig op verschillende apparaten tegelijk bedienen. Tijdens het afspelen kan je de muziek overschakelen van je telefoon naar je tablet en evenzo naar een luidspreker waarop Connect is ingeschakeld. Anders dan bij AirPlay wordt de muziek niet via wifi van bijvoorbeeld je smartphone naar je tablet gestreamd (ook al dienen de apparaten van één wifi-netwerk deel uit te maken). Het streamen verloopt namelijk via servers van Spotify (zo kunnen je speakers een rechtstreekse verbinding met Spotify maken) terwijl je smartphone als afstandsbediening fungeert. Extra voordeel: de batterij van je telefoon lijdt er daardoor niet onder en je kan er ondertussen gewoon mee bellen en internetten. Klinkt handig, niet? Je kan Connect echter niet zomaar gebruiken. We leggen je uit wat je ervoor nodig hebt en hoe het werkt.

 

Alleen voor Spotify Premium

 

Voor Spotify Connect heb je ten eerste een premium-lidmaatschap van Spotify nodig (€ 9,99 per maand). De gratis versie biedt deze functionaliteit immers niet. Spotify Connect is beschikvoor iPhone, iPad en Android-apparaten, en sinds november 2014 ook voor pc. Als je premium-member bent en je speelt een liedje af in Spotify, dan zie je onderaan op je scherm het icoontje Connect verschijnen. Door hierop de klikken, kan je je muziek vanaf je mobiele apparaat of pc naar een ander apparaat binnen hetzelfde wifi-netwerk sturen, bijvoorbeeld een speaker, tv of laptop.

 

Helaas kan je je muziek niet naar eender welke speaker, tv of laptop sturen. Ten tweede heb je daarom een apparaat nodig dat compatibel is met Spotify Connect. Er zijn nu verschillende opties, die we hierna zullen bespreken.

 

1. Spotify Connect + tweede mobiel apparaat

 

Dit is de minst fancy, maar normaliter wel de goedkoopste oplossing, toe te passen wanneer je beschikt over een tweede mobiel apparaat. Bijvoorbeeld: je gebruikt Spotify op je iPhone en bezit daarnaast nog iPad, iPod Touch of een oude iPhone die je niet meer actief gebruikt (let wel: minimale vereiste voor Spotify Connect is iOS 6.0). Sluit dit tweede apparaat aan op je stereo, bijvoorbeeld via een AUX-kabeltje. Log op beide apparaten in op Spotify en via het Connect-icoontje op het ‘eerste apparaat’ (in ons voorbeeld de iPhone die je actief gebruikt) kan je de muziek naar stereo gaan verzenden. Op deze manier bespaar je je de aankoop van nieuwe, Spotify-compatibele apparatuur of accessoires.

 

2. Spotify Connect + Gramofon

 

Een relatief goedkope oplossing is Gramofon https://gramofon.com. Dit kastje, dat een kleine 50 euro kost, kan je kort omschrijven als een ‘wifi-dongle’ of ‘Spotify-router’. De geluidskwaliteit en het bereik is groter dan bij bluetooth-dongles. Achter Gramofon gaat het Spaanse Fon schuil, een wereldwijd WiFi-netwerk dat door gebruikers gedragen wordt. Je sluit Gramofon aan op je ‘ouderwetse’ speakerset, waardoor die verbonden wordt met wifi, of, via een ethernet-kabel, direct met je router. Log met je mobiele telefoon, tablet of pc in op Spotify, druk op het Connect-icoontje en selecteer Gramofon. Vanaf nu kan je de muziek via Gramofon naar je audio-apparaat streamen. Dit gebeurt vanuit de cloud, waardoor je je telefoon of iPad ondertussen gerust voor andere doeleinden kan gebruiken, of zelfs kan meenemen, terwijl de muziek blijft doorspelen op je stereo. Bedenk wel dat de bediening van Spotify via je smartphone of tablet verloopt, niet via Gramofon zelf. Gramofon biedt trouwens ook ondersteuning voor muziekdienst Rhapsody en in de toekomst waarschijnlijk eveneens voor diensten als Deezer en Google Play Music.

 

 

3. Spotify Connect + Rocki

 

Ook Rocki is een wifi-dongle, een compact apparaatje dat je aan je speakers kan koppelen waarna je muziek draadloos kan afspelen via smartphone, tablet of pc – vergelijkbaar met Gramofon dus. Rocki bestaat zelfs al langer dan Gramofon, maar de integratie met Spotify is er pas sinds vorige week. Voordeel van Rocki is dat het ook ondersteuning biedt voor AirPlay en DLNA. Het apparaatje is wel iets duurder dan Gramofon; het kost ongeveer 60 euro.

 


 

4. Spotify Connect + compatibel audio-apparaat

 

Update 7 februari 2018: Spotify is gestopt met de directe ondersteuning voor Spotify Connect bij diverse speakers. Afhankelijk van welk apparaat je bezit zal je helemaal geen ingebouwde toegang meer hebben tot Spotify, of je zal een firmware-update moeten uitvoeren (al werkt dat niet voor alle speakers). De complete lijst met getroffen speakers vind je hier. Het gaat onder andere over de Logitech Squeezebox, de B&O BeoSound 5 en een handvol Philips-speakers, naast producten van andere fabrikanten. Je kan wel nog steeds je telefoon met de speaker verbinden via Bluetooth. Anders moet je terugvallen op de tradtionele aux-kabel of investeren in een Google Chromecast audio. 

 

De beste oplossing voor audiofielen is toch wel het aanschaffen van een compleet audio-apparaat dat Spotify Connect-compatibel is. We hebben het dan over een wireless speakerset, hifi-receiver, soundbar of smart-tv. Spotify heeft inmiddels partnerschappen gesloten met Panasonic, Yamaha, Clint, Nocs, Pioneer, Philips, Sony, LG, Argon, Libratone, TP Vision, Ruark Audio, Bose, NAD, Naim, Amazon, Bluesound, Bang & Olufsen, Onkyo, Samsung, Denon en Revo. Zij bieden dus apparatuur waarnaar je direct, zonder extra’s, muziek kan streamen vanaf je mobiele apparaat of pc. Op Spotifygear.com krijg je een idee van wat voor fraais er zoal te koop is. De prijskaartjes bevatten uiteraard grotere cijfers dan die van de streamers (Gramofon en Rocki); een paar honderd euro moet je toch minimaal opzij leggen. Als je wat budget hebt en je vindt het moeilijk een keuze te maken, check dan hier de 10 beste Spotify Connect-systemen volgens TechRadar. De liefhebber zal ervan watertanden. Heb je al een audioset van één van de genoemde merken en is die niet compatibel met Spotify Connect, dan is er wellicht een upgrade mogelijk. Google even en/of neem hierover contact op met de fabrikant.

 


 

Andere oplossingen nodig, bijvoorbeeld omdat je Spotify Free gebruikt? Check dit artikel!

Laatste reacties